Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wasze dzieci maja kolegow z ZA lub autyzmem?

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie. Jak wygladaja ich relacje? O ile wogole mozna tu moziwc o relacjach.

Gość gość
Najlepszy kolega mojego syna ma ZA. Razem uprawiaja sporty, grająw rozmaite gry. Ludzie z ZA sa mega nietowarzyscy, ale jak juz kogos lubia( co rzadkośc), to sa lojalni . mozna na nich liczyć i dogadać się.

Gość gość
Tu autorka, Najlepszy kolega mojego 3 latka jest po diagnozie. Moze jak dzieci sa starsze i wiecej rozumieja jest latwiej. Moj maly lgnie do niego bo od malego sie razem wychowywali, ale ten maluszek jest w swoim swiecie :( Moj sie pyta dlaczego tamten jest smutny (bo siedzi i nic nie mowi), nie wiem jak to rozegrac. Pomijam to ze moj maly nie raz zostal przez niego udzerzony, nie chodzi mi o samo pacniecie ale o to ze moj maly sie zaczyna po prostu go bac. W takim wieki dzieci nie sa w stanie zroumiec.

Gość gość
Ojej ale jesteś biedna. Jak ci się nie podoba to powiedz im w prost ze się go boi a nie obsmarowywuj na forum. poza tym powiedz jak to dziecko stało się najlepszym przyjacielem twojego skoro jest nie towarzyskie, smutne i się z nim nie bawi?

Gość gość
Cóż smutna sytuacja. Sama mam dziecko z Za i dopiero teraz przejrzałam na oczy ile mam fałszywych znajomych takich jak ty. Ci tchórze i fałszywi albo od nas uciekli albo przychodzili do nas ze niby wszystko ok a potem cała wieś wszystko wiedziała co się u nas dzieje. Na szczęście wyprowadziłam się do dużego miasta, mój syn poszedł do szkoły z dużą ilością terapia i wyrósł z niego super chłopak. Iloraz inteligencji ma dużo wyższy niż wszystkie te dzieci naszych fałszywych znajomych. Pewnie im d**e sciaska z zazdrości teraz.

Gość gość
Autorka: A dlaczego jestem fałszywa? Bo opisałam kilka faktów na forum? Tak, sa najlepszymi przyjaciółmi. Nie ma dnia zeby sie nie widzieli. A maja dopiero 3 latka wiec dopiero teraz takie różnice sa zauważalne. Tzn były wczesniej ale jako ze koleżanka mi nie mówiła bo była w trakcie diagnozy a ja kładłam to na karb nie chodzenia do przedszkola i nie przebywania z innymi dziećmi wiec jakoś tak wyszło. Myślisz ze jak chodziłyśmy z nimi na spacer jak byli w wózku to było widać? Oczywiscie ze nie. Jesteście dziwne. Zadałam pytanie, bo właśnie nie chce zrywać tej znajomosci, chłopcy sa bardzo związani i liczyłam na jakies rady, ale wy tylko potrafi is zmkeszac z błotem. Żałuje ze sie wychyliłam z pytaniem...

Gość gość
A ty gościu z 00.59 sama sobie przeczysz. Właśnie dlatego zadałam pytanie na anonimowym forum a nie wsród znajomych bo to sa prywatne sprawy tego chłopczyka i jego rodziny... Jak ktos odchodzi to uważasz ze to zle, jak zostaje to jest fałszywy....

Gość gość
Gośc z 0:59 chyba nie do końca jest taki zadowolony ze swojego dziecka, skoro zachowuje sie tak agresywnie. Autorka zadała wyraźne pytanie na anonimowym forum jak rozwiązać problem, nie obsmarowuje nikogo, ale nieszczęśliwa baba musi i tak na niej wyładować swoją frustrację. Otóż kobieto, opuścili cie znajomi, bo jesteś paskudna i wredna, nie z powodu twojego dziecka.

Gość gość
Ja jestem szczęśliwa ale reaguje w taki sposób bo mam duży uraz do pewnych zachowań w przeszłości. Jeśli autorko chcesz naprawdę pomoc to z mojego doświadczenia dam ci rade. Daj tej rodzinie i dziecku normalność, traktuj ich normalnie a nie tak jakby od diagnozy stali się innymi ludźmi. Jeśli poczytasz dużo o tym to dowiesz się ze takie dzieci potrafią być nie samowite. Wyciągnij pomocna dłoń, pomóż w jakiś sposób, nie chodzi o kasę ale wsparcie i szczera rozmowę.

Gość gość
Z ZA mają dwóch kolegów w wieku późnej podstawówki, z jednym rodzice dużo pracowali i jest normalnym chłopcem, z którym mają normalne kontakty, drugi jest wredny, dokuczliwy i jak dzieci z okolicy wspólnie się bawią i widzą z daleka, że idzie to jest zawsze krzyk " O nie! Idzie..." Jednak próbują się z nim bawić, choć zwykle kończy się to niemiłą sytuacją. Podsumowując relacje z innymi dziećmi zależą też od charakteru dziecka, prowadzonej z nim terapii itp. Sam zespół jest tylko jednym ze składników do tego, czy inne dzieci lubią jego towarzystwo.

Gość gość
od czego ten skrot ZA? tak tylko pytam

Gość gość
Zespol Aspergera.

Gość gość
Mój syn ma ten zespol ale jestesmy na poczatku diagnozy. Mieszkamy na wsi i juz widzę jak ta ciemnota ma go za uposledzenca