Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość porcelain23

Przezroczysta skóa, "brudna" cera

Polecane posty

Gość porcelain23

Mam z natury jasną karnację. Podoba mi się to i lubię to podkreślać. :) Niestety mam dość przezroczystą skórę. Widać drobne żyłki, zaczerwienienia, bladziutkie piegi. Są widoczne tylko z bliska. Z daleka jednak pozbawiają mnie typowej dla jasnej cery świeżości i czystości. Zauważyłam nawet, że moja karnacja wydaje się przez to ciemniejsza, niż tak na prawdę jest. Oczywiście makijaż załatwia sprawę. Skóra się robi jednolita, gładziutka i delikatna. Ale zastanawiam się, czy jest jakiś sposób, żeby naturalnie poprawić stan cery.

Gość gość
Możesz spróbować pogrubić skórę stosując kremy z retinoidami (np. Avene Ystheal), tylko to proces bardzo długotrwały. Takiej cerze służy też kwas azelainowy (rozjaśnia przebarwienia, wzmacnia naczynka), najlepiej taki w liposomach. Pomoże też witamina C (serum Flavo-C z biochemii Urody np.). No i jak tylko wychodzi słońce - dobry krem z filtrem 50+.

Gość porcelain23
Bardzo dziękuję za szczegółową odpowiedź. Właśnie o takie długotrwałe a skuteczne procesy mi chodzi, bo jak już powiedziałam - chwilowa poprawa wywołana makijażem mi nie wystarcza.