Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Blizna na macicy po cesarskim cięciu... Drugi poród, grubość blizny?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam 27 lat, 4 letnią córkę i chcielibyśmy mieć z mężem drugie dziecko. Jednak jest pewien problem i rzecz, której się obawiam. Mianowicie na wizycie kontrolnej u mojego Ginekologa okazało się, że moja blizna na macicy ma grubość niespełna 2mm. I tutaj moje pytanie do Was, drogie mamy po cesarce. Jak to było u Was? Czy miałyście mierzoną bliznę przed drugą ciążą? Jaka była gruba? Jak wyglądała Wasza druga ciąża? Mój Ginekolog twierdzi, że moja blizna jest bardzo cienka. W ciążę oczywiście mogę zajść, nie zabroni mi, jednak może być problem z donoszeniem tej ciąży. Poród jeśli donoszę, na pewno skończy się cesarskim cięciem, bo przy tych 2mm już podczas samych skurczy może się szycie rozchodzić lub nawet pęknąć. Powiem szczerze, że się trochę tym załamałam. I sama nie wiem już co mam myśleć. Ta blizna przy większym wysiłku mnie konkretnie bolała. Kilka miesięcy temu zmieniłam pracę na lżejszą to ból ustąpił. Nie wiem co mam robić, boję się, że np. donoszę do 20 tygodnia i koniec. Nie wiem może to kara za to, że jak urodziłam pierwsze dziecko to mówiłam, że nigdy więcej a teraz kiedy chcę to może nie być już tak lekko. Jeśli macie podobne doświadczenia, napiszcie. p.s. pierwszy poród zakończony cesarką z powodu zamartwicy

Gość gość
Nam w szkole rodzenia powiedziano, że właśnie od grubości blizny po cc zależy czy poród odbędzie się siłami natury czy też ponownie drogą cc. Najczęściej w 70% przypadków jest to cc. Po cc można zajść w ciążę najwcześniej po roku... Natomiast co do donoszenia ciąży, to nic nie mówili, aby grubość blizny przeszkadzała w rozwoju maleństwa. Może warto popytać zdania innych specjalistów?

Gość gość
Ja jestem kilkanaście dni po drugim cc. W szpitalu dano mi wybór, czy chcę SN czy cc. Niestety nikt mi nie mierzył grubości blizny... muszę się o to spytać na wizycie kontrolnej. Autorko, może skonsultuj się jeszcze z innym lekarzem?

Gość Ale to już było
Co za bajki tu czytam? Urodzę 16 miesięcy po cesarce.

Gość gość
pierwsze słyszę o grubości blizny na macicy, drugą cesarkę miałam 18 miesięcy po pierwszej (wąska miednica)