Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patagonia_jas

niedosłuch u wcześniaka a poradnia w Chorzowie

Polecane posty

Gość patagonia_jas

Witam, Mam syna wcześniaka, obecnie skończył 4 lata. Od początku jesteśmy pod kontrolą poradni audiologicznej (GCZD w Katowicach), ale wyniki badań zawsze różnią się od siebie. Pierwsze badania przesiewowe były dobre, kolejne w wieku 2 miesięcy gorsze. Kolejne otoemisje - różne... , zawsze nam mówią, że to może katar, zawoskowane uszy itp. Badanie Bera w wieku 2 lat było ok. Kontrolne otoemisje co roku pokazywały niedosłuch, ale ostatnie w tym roku wykazało, że niedosłuchu nie ma! W tym tygodniu zrobiliśmy drugie badanie Bera w centrum Mavit w Katowicach, wyszedł niedosłuch obustronny na poziomie 50 DB. Dziecko miało niewielki katar, ale lekarka twierdzi, że to nie ma wpływu na wynik. Skierowała nas do poradni na Tr****** w Chorzowie na dobór aparatów słuchowych. Nie wiem co o tym myśleć, wydaje mi się, że syn ma lekki niedosłuch, bo nie reaguje na szept, jak nie widzi ust mówiącego, poza tym głośno mówi. Mówi jednak dobrze jak na 4-latka, pełnymi zdaniami, z niewielkimi wadami wymowy (nie mówi "r", "cz" i "sz"). 1. czy z waszego doświadczenia, katar może pogorszyć wyniki badania ABR? 2. czy polecacie poradnię audiologiczną na Tr******* czy może inne miejsce na Śląsku? 3. nie mam pojęcia o aparatach słuchowych - czy trzeba je kupić, czy nfz refunduje, czy można wypożyczać. gdzie na Śląsku najlepiej dobierać i kupować aparaty dla dziecka?

Gość gość
Żaden katar nie pogorszy wyniku badania ABR bo to reakcje pnia mózgu.Podobno centrum pediatrii to jedno z lepszych w Polsce... Osobiście nie narzekam na lekarzy z oddziału otolaryngologicznego. Co do aparatów- nie mam pojęcia. Mój syn ma założone dreny, wycięty 3 migdał i podcięte kolejne 2. Póki co nie miał badania słuchu wykonywanego po zabiegu. Zobaczymy za kilka miesięcy co będzie.

Gość patagonia_jas
Jesteśmy po wizycie w poradni audiologicznej na Tr******** syn miał mierzone aparaty i podobno rzeczywiście dobrze reagował przy nastawieniu aparatów na poziomie, jak z badania Bera - ok 50 decybeli. Dowiedzieliśmy się, że NFZ zwraca część kosztów - z proponowanych przez specjalistę z Tr****** aparatów za ok 3600 zł, musielibyśmy sami dopłacić ok 1600 zł. Myślę, czy w związku ze sporym kosztem, nie należałoby powtórzyć badania ABR? Czy jakiś rodzic może polecić mi konkretne aparaty dla małych dzieci (4-latek)? Gdzie najlepiej kupować - w salonie, na internecie?