Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Delajla 25

Zasiłek macierzyński a urlop wychowawczy co robić

Polecane posty

Gość Delajla 25

Jestem młodą mamą 28 lipca 2015 r, urodziłam syna . Byłam umowie o pracę do dnia porodu i teraz jestem na rocznym macierzyńskim. Co powinnam zrobić po skończeniu się zasiłku syn cierpi na niedokrwistość która go spowalnia rozwojowo . Co mogę zrobić po tym jak skończy mi się roczny zasiłek ?? Czy gdy znajdę pracę nową mogę iść po jakimś czasie na płatny urlop wychowawczy?? Czy w ogóle mi to przysługuje ?? Proszę pomóżcie mi bo jestem młodą matką i nie orientuję się w tych sprawach jeśli chodzi o zasiłki i wychowawcze . Mój syn to moje pierwsze dziecko.

Gość gość
Urlop wychowawczy przysługuje po pełnych 6. mcach przepracowanych, do tego wlicza się czas w którym pobierałaś zasiłek dla bezrobotnych. Czyli- w sumie- nie musisz u jednego konkretnego pracodawcy przepracować 6 mcy, jedynie musisz mieć taki okres zatrudnienia, ogólnie, u obecnego pracodawcy, poprzedniego, bądź na zasiłku dla bezrobotnych. Nie jest wymagana ciągłość. Urlop wychowawczy zawsze jest bezpłatny, jedynie przy niskich dochodach możesz ubiegać się o zasiłek w tym czasie (jednak nie przez cały okres trwania urlopu). Jednak jeśli chcesz mieć zasiłek dla osób na urlopie wychowawczym, to musisz mieć ciągłość 6 mcy zatrudnienia.

Gość gość
Poza powyższymi- anemia może powodować wolniejszy wzrost, przybieranie na wadze, ale bardzo rzadko przy odpowiedniej suplementacji i diecie- jakieś poważniejsze problemy zdrowotne. Więc nie bardzo rozumiem co to ma do tematu, dziecko nie będzie wymagało stałych konsultacji, terapii, badań, rehabilitacji... przynajmniej nie z tego powodu.

Gość gość
autorka napisała że ma roczny urlop macierzyński to wiadomo że ma 6 miesięcy staż pracy logiczne to jest. Niestety na wychowawczym nic nie płacą więc szkoda zawracać sobie głowę.