Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AlusiaMamusia

Mamusie z PAdaczką...

Polecane posty

Gość AlusiaMamusia

CZy sa tu jakies mamusie ktore choruja na padaczke biorąc leki urodzily zdrowe dzieciątka ? prosze o informacje chetnie poznam Was ponieważ sama choruje i sie zamartwiam

Gość gość
Ja choruje na padaczke pourazowa, po urazie głowy w wypadku 14 lat temu. Bralam przez 10 lat Depakine ale lekarz odstawil, bo nie mialam napadow gradnmall tylko małe napady z chwilowa utrata kontaktu, bez drgawek. Od 4 lat bez lekow. Mam dwoje dzieci 7 i 5 lat. W ciazy byłam pod opieka neurologa. Z powodu epi mialam wskazania do cc ale urodzilam naturalnie. Autorko a Ty jakie masz napady, z jaka czestotliwoscia i jakie bierzesz leki?

Gość alusiamamusia
Witam bardzo dziekuje ze odpisalas ja mam padaczke od 14roku zycia napady ogniskowe . biore tegretol i strasznie sie teraz boje czy bedzie ok z dzidzusiem :( czytalam ze jedni biorą ten lek i jest ok .. jedno dziecko urodzilam zdrowe ale walnelam lekami jak tylko sie dowiedzialam ze ciaza wtedy bralam convulex a teraz mam obawe odlozyc .Atakow nie bylo od 14lat Myslisz ze powinnam sie stresowac i obawiac;(

Gość gość
Pewnie jestes pod opieka neurologa prawda? A co mówi lekarz? W poprzedniej ciazy mialas ataki? Jak ja przeszlas? Mysle, ze skoro urodzilas zdrowe dziecko to z drugim też tak bedzie.

Gość alusiamamusia
Tak jestem pod opieka neurologa . Nie mialam w poprzedniej atakow wogole przeszlam ją zupelnie bezproblemowo. ale wtedy walnełam tabletkami sama od siebie i wszystko miałam gdzieś teraz jak jestem starsza mam obawy. Jak to sie mowi "stara a glupia" mam nadzieje ze bedzie dobrze. Ty bralas leki w ciazy?

Gość gość
Nie, w ciazy nie bralam lekow ani w pierwszej ani w drugiej. Ale to w porozumieniu z neurologiem. Niestety Convulex jest zakazany w ciazy, bo może spowodować problemy typu uszkodzenie plodu.

Gość gość
Aha i Tegretol, który teraz bierzesz jest najbezpieczniejszym lekiem dla kobiet z epi w ciazy.

Gość alusiamamusia
Ojejjjjjj ale mnie pocieszylas uf az odetchnelam z ulgą Dziekuje CI bardzooooo za ta informacje. Convulex sama odsunelam ale bedac juz w 3miesiacu i cale szczescie jest wszystko ok mam zdrowego Synka :) teraz dopiero poczatek ciąży i zmartwilam sie lekami Bardzo dziekuje za informacje I Wiele DObrego zyczę Pani ! Mam nadzieje ze moja fasoleczka bedzie tak zdrowa jak moj synus :) Pozdrawiam

Gość gość
Bedzie dobrze. Jedyne co można zrobic jeśli nie masz atakow to zminimalizowac dzienna dawke lekow i dbać o siebie. Bo odstawiac się nie powinno calkowicie ponieważ napad jest o wiele bardziej szkodliwy dla dziecka niż minimalna dawka leku. Tymbardziej, ze przyjmujesz najbezpieczniejszy dla dziecka lek przy którym prawdopodobienstwo wad u dziecka wynosi tylko 2% ( przy Convylexie 30-40%). Także życzę wieeeele dobrego, spokojnego przejscia ciazy i później wielkiej pociechy z malucha i oczywiscie synka.

Gość alusiamamusia
witaj ! Zmiejszyla mi wczoraj pani doktor dawke na mniejsza ;-) o 400mg mniej :) też mi mowila ze ten lek bezpieczny dla dziecka ;-) ufffffffff a skąd wiedziałaś o tym ze jest bezpieczny Teraz tylko czekać na wtorek na informacje czy fasoleczka rozwija sie prawidlowo :) Trzymaj kciuki