Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Baba Jadzia

Jakie jedzenie na przyjęcie weselne?

Polecane posty

Gość Baba Jadzia

Zastanawiamy się z mężem nad przyjęciem weselnym. Nie chcemy zbytnio odbiegać od standardów. Myślimy, by na pierwsze danie był jednak rosół (duże spożycie alkoholu), a jako późniejszy posiłek rosół jako bulion do wypicia i barszczyk, ale prawdziwy. Na drugi dzień na pierwsze danie żurek. To jednak nasza kultura i dobry sposób na bal i na kaca. ;) Ale zastanawiamy się nad drugim daniem, ciastami i przystawkami. Nie chcemy zbytnio mieszać w menu i bezcelowo urozmaicać. Może dalibyśmy do wyboru kotlet schabowy/drobiowy. Tylko co później? Mam wrażenie, że zbytnio nie je się z półmisków (mięs, owoców, sałatek). Myśleliśmy o grillowanym późniejszym posiłku, a na stołach...? Co jecie najchętniej?:P

Gość gość
My bylismy ostatnio na weselu i tradycyjnie byl rosol ,zrazy ,kluski slaskie.kurczak ,schabowe i mielone na polmiskach .totalnym rarytasem byl swiezutki pstrag wedzony tak pachnial swiezoscia ze wszyscy byli zachwyceni jego smakiem .Na przekaski byla galareta pieknie podana i tradycyjnie wedliny.Pozniej bigos.Z ciast byl tylko ogromny ,pyszny tort i naprawde nikomu nie brakowalo innych ciast,byloby to totalnie bez sensu...bo przy spozyciu alkoholu malo kto je ciasta.

Gość gość
ja po kazdym weselu (ślubie) żygałam dalej niż widziałam

Gość gość
No właśnie mam często wrażenie że jest dużo ciast i sałatek a nikt tego nie je:/ I liczą się napoje, alkohole i gorące posiłki :) Czyli jednak można tradycyjnie i będzie ok? Podoba mi się to. :)

Gość gość
nie zapominajcie,że we.getarianie także chodzą na wesela...wypadałoby wziąć to pod uwagę i zastanowić się nad tym,by było coś do zjedzenia poza mięsem ! nie chciałabym przyjść na wesele i głodować podczas gdy inni ucztują

Gość gość
tak jest bezpieczniej,bo ci co jedzą mięso zjedzą także coś innego a wegetarianin mięsa nie zje. Nie rozumiem dlaczego na weselach królują mięsa i rosoły,jakby już nie było innych potraw..

Gość gość
To ja się wypowiem☺żurek średnio, może lepiej grzybowa? Np z prawd****ow. Co do mies to na obiad 2 - 3 do wyboru, pozniej jakiś krokiet, lody, albo salatka owocowa. Na stole salatki ze 3 przynajmniej, półmisek tak, z szynkaszynką i np serem. Nie widziałam nigdy śledzi np, ale może nie jest to głupie.

Gość gość
A ciasta wg mnie prawie w ogóle się nie je. Duzo soków. Dużo wody.

Mi najbardziej podobają się fajne potrawy, których nikt się nie spodziewa na weselu...np różne rodzaje pierogów, albo niedawno największą atrakcją była przepyszna pizza :) niby mało elegancko, ale jednak wszyscy sięrzucili bo było to niespodziewane :) zazwyczaj też widzę, że ludzie chętnie jedzą frytki z dodatkiem mięsa np nugettsy, albo gyros :)

Gość gość
Ja byłam na weselu gdzie po północy byl góralski stół. Swinka, pierogi rozne, sery na ileś tam sposobów itp. Ludzie się rzucili na to. Bardzo smaczne

Gość gość
no wlasnie,pierogi każdy zje,pizze też :) a mięso to już niekoniecznie..na 200 osob trafi się kilka takich co od mięsa stronią oczywiście do wyboru pizza z szynką lub bez żadnego mięsa i różne rodzaje pierogów,ruskie,z kapustą i grzybami..

Moim zdaniem bufet czy szwedzki stół to najlepsze rozwiązanie - wtedy każdy ma szansę zjeść to co lubi

Gość Ewka

A my na swoim weselu zaskoczyliśmy gości stołem z różnego rodzaju sushi z Sushi Wesoła!!Oczywiście było to pozytywne zaskoczenie bo sushi rozchodziło się jak świeże bułeczki.

Gość aggie88

Dzisiaj wybrałabym na przystawki różne sery.

Poznałam niesamowitą firmę , która produkuje sery : gruner-group.eu