Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ketonal i ibuprom dla psa. Chyba coś nie teges???

Polecane posty

Gość gość

Mam starszego, chorego psa. W związku z tym, że nie mam kasy na weta, poszłam do takiego gościa na osiedlu, który jest znajomym rodziców i kiedyś pracował jako wet ale X lat temu. No myślałam, że coś zaradzi - pies choruje od lat, ale 2 ostatnie dni mocno się męczy, bolą go stawy w tylnich łąpach. Koleś powiedział, że jeśli mam w domu ketonal to mogę połoączyć go z ibupromem i taki miks na pewno go znieczuli na paręnaście ładnych godzin. Ale coś mi się wierzyć nie chce, czytam w necie o tych lekach i nei dam ich psu raczej :o :o Ma ktoś jakieś doświadczenie??? I jeszcze jedno - głupio mi ale myślicie że warto zadzwonić do weta i zapytać, czy mogliby odroczyć płatność albo rozłożyć ją na raty?? Naprawdę mam podbramkową sytuację i nie mam jak zapłacić, mam 60zł w portfelu do końca przyszłego tyg :( Sorry, że na tym forum ale na ogólnej nikt nie odpowiedział, a tutaj pisuję często :(

Gość gość
Niestety nie wiem co by mogło pomóc Twojemu psu, ale zadzwoń do weterynarza, zapytaj czy możesz zapłacić później. Mój weterynarz czasami za samą poradę nic nie bierze, może u Ciebie też tak będzie? A jak zleci jakieś tabletki, to może dałoby się zapłacić później. Powodzenia. Trzymam kciuki żeby ulzylo pieskowi.

Gość gość
nie dawaj mu tych leków. ciężka sprawa, pies może brać niewiele leków ludzkich. może np tramal, ale i tak jest na receptę. no i trzeba wiedzieć w jakich proporcjach, bo psa łatwo tym przekręcić. rozkręć kaloryfer w domu, opatul go kocem, przyłóż termofor. na dłuższą metę powinnaś go leczyć. mój pies żre od roku atroha od weta i jest lepiej (skład ma podobny do ludzkiego arthronu). albo dawaj mu codziennie odrobinę galaretki z nóżek. no, ale tak jak mówię, efekt leczenia stawów jest widoczny po wielu miesiącach. jesteś pewna, że to stawy? ja ostatnio myślałam, że pies się przeziębił, a jemu pękła śledziona.

Gość gość
gdzie mieszkasz? mój wet często leczy na krechę... podzwoń, popytaj.

Gość gość
ktos dobrze napisał, opokan kup i podaj psu. Ketonalu podawać nie wolno, ale pół Ibupromu możesz podać.

Gość gość
Mnie wet polecił Pyralgine dla psa po szyciu bardzo dużej rany. Tramal też kiedyś stosowałam, ale to w momencie kiedy pies już był w agonii i nic mu nie mogło bardziej zaszkodzić, a chodziło o silne działanie przeciwbólowe. Wydaje mi się, że paracetamol w nim zawarty nie powinien być psu podawany, ale nie mam pewności. Na pewno nie wolno podawać kwasu acetylosalicylowego (Aspiryna ). Ibuprom raczej można, ale ketoprofen to nie wiem. Myślę, że i tak musisz skontaktować się z weterynarzem, bo oprócz wybrania odpowiedniego leku, trzeba jeszcze wiedzieć, ile go podać.

Gość gość
Odpowiednie dawkowanie leku to też niezmiernie ważna sprawa. Myślę, że dobrze byłoby odezwać się do http://lecznica.pila.pl/, którzy przypisaliby odpowiednie lekarstwo i dawkę w zależności od masy psa.

Gość gość
Ludzie opanujcie się . Dawkowanie jakichkolwiek leków zależy od wagi , stanu nerek i wątroby psa . Jeśli jest to pies Stary to prawdopodobnie ma zwyrodnienia i potrzebne będą sterydy

Gość gośćPaweł
Jedynie Pyralgina, mój wet. zalecił podać mojemu pieskowi 1/4 tabletki, broń boże nie przekraczać dawki, tylko stosownie do wagi psa. Kiedyś brałem Olfen i pół tabletki spadło na podłogę, moja pekinka połknęła ją i była strasznie chora, wymiotowała i biegunkę miała. Zadzwoniłem do jej weta. powiedział że wydobrzeje, tak też się stało. Ludzie nie podawajcie swoim psiakom leków dla ludzi, broń Boże wszystkiego co ma DICLOFENAK składzie.

Gość gośćPaweł
Jedynie Pyralgina, mój wet. zalecił podać mojemu pieskowi 1/4 tabletki, broń boże nie przekraczać dawki, tylko stosownie do wagi psa. Kiedyś brałem Olfen i pół tabletki spadło na podłogę, moja pekinka połknęła ją i była strasznie chora, wymiotowała i biegunkę miała. Zadzwoniłem do jej weta. powiedział że wydobrzeje, tak też się stało. Ludzie nie podawajcie swoim psiakom leków dla ludzi, broń Boże wszystkiego co ma DICLOFENAK składzie.