Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nie wiem jak sie zachowac kolezanka ma chore dziecko

Polecane posty

Gość gość

Nie bylo mnie w moim miescie rodzinnym kilka lat, gdy odwiedzalam rodzine trwalo to kilka dni i nie mialam czasu na odwiedzanie kolezanek z reszta z czasem kontakty zanikly. Od kilki tygodni jestem w rodzinnym domu i wczoraj natknelam sie na moja kolezanke, urodzila dziecko, ktore ma mozgowe porazenie konczyn dolnych. Zapraszala mnie do siebie, ja nie wiem jak sie zachowac przy takim dziecku, co najlepiej dac za prezent podejrzewam, ze pieniadze, bo w tym przypadku kazda kwota sie przyda na rehabilitacje. Sama kiedys chcialabym miec dziecko i wiem, ze nie poradzilabym sobie w jej sytuacji, wiec nawet nie wiem jak ja wesprzec. Macie jakies rady?

Gość gość
ja bym dał pieniądze jeżeli to było by od serca

Gość gość
Zachowuj się normalnie, twoja koleżanka pomimo tego że ma chore dziecko che mieć w miarę normalne życie, spotkaj się z nią kup jakiś drobiazg małej nie wiem grzechotke co kolwiek a jeśli masz chęć to daj i kopertę. Ona pewnie chce pogadać, sama wyczujesz czy chce rozmawiać o chorobie córki czy woli pogadać o "pogodzie".

Gość gość
Pieniadze? Przeciez to nietakt. Ja bym kupila jakas zabawke interaktywna do zabawy. Ksiazeczke i ubranka. Potraktuj ja normalnie, poczekaj az sama zacznie rozmawiac o chorobie dziecka. Masakra, sama jestem w drugiej ciazy, mozliwe ze bylo to niedotlenienie podczas porodu.

Gość gość
normalny prezent. no ja bym kasy tak od razu nie dawala, nie wiedzialyscie sie dlugo, ja jakbym byla na miejscu kolezanki to poczulabym sie glupio. kup jakis ciuszek, ksiazeczke dla dziecka z twardymi stronami( ile ma dziecko? chyba male jest to ksiazeczka taka bedzie ok).

Gość gość
Normalny prezent, adekwatny do wieku i płci, jakieś ubranko ewentualnie. I zachowuj się także normalnie, na pewno koleżanka łaski i współczucia nie potrzebuje.

Gość gość
Kobiety jakie pieniądze !!!!!!!!!! Mam chore dziecko i jak ktoś by mi dał kasę to bym mu chyba walnela. ... Jakiś ciuszek, zabawkę ,może pieluchy ,bo to zawsze potrzebne.....ale nie kasę ,nie wiesz jaką ma sytuacje materialną ,juz prędzej możesz sie dowiedziec czy ma subkonto i ewentualnie tam wpłacić pieniądze.

Gość gość
Zachowuj sie normanie, powiedz cos milego o dziecku na pewno cos znajdziesz, nie rob z tego wielkiej sprawy, na prezent kup jakies ubranko albo ksiazeczke zabawke

Gość gość
ja też uważam że pieniądze to nie najlepszy pomysł. To jak jałmużna, kup ekstra prezent za te pieniądze, np. jakies ciuszki a dla dziecka zabawke

Gość gość
dziecko ma 2 i pol roku, nie wiem jakie ubranie kupic i czy akurat czegos potrzebuje z ciuszkow, co do zabawek to nie wiem co najlepsze dla dzieci z porazeniem mozgowym. Kolezanka mieszka z rodzicami i mezem, nie przelewa im sie.

Gość gość
Z tego co na szybko mowila to doszlo do tego podczas porodu. dziecko urodzone jako wczesniak, wystapila sinica, wylew krwi do mogu i podejrzewam, ze stad to porazenie mozgowe dwukonczynowe (nozki). dziecko ma tez mega silne okularki. Samma bym chciala miec dziecko, ale boje, sie ze moglo by sie urodzic chore albo z jakas wada :(

Gość gość
Dziecko ma porazenie konczyn i problem ze wzrokiem tak? Czyli rozumiem, ze intelektualnie nie ma problemow? Co do prezentow to jakaś zabawka interaktywna, ksiazka adekwatna do wieku. A jak się zachowac? Normalnie. Nie bać się, bo kolezanka to wyczuje. Bez litosci, bo pewnie ma jej w nadmiarze. Autorko ja mam dziecko urodzone z wada., sprawne intelektualnie, niesprawne od pasa w dół. I nienawidze kiedy ktoś się lituje, patrzy ze wspolczuciem. Nie lubię kiedy ktoś ciągle zwraca uwage na niepelnosprawnosc. Wole porozmawiac o przyslowiowej pogodzie czy nawet posłuchać plotek niż ciągle walkowac temat choroby

Gość gość
no wrotek jej nie kupuj :P

Gość gość
nie wiem czy intelektualnie jest ok, nie mam pojecia.

Gość gość
A nie macie jakiejś wspólnej koleżanki, która orientuje się ją wygląda sytuacja tej dziewczyny i dziecka? Może jest ktoś, kto ją dobrze zna i mógłby Ci doradzić?

Gość gość
To kup jakiś neutralny prezent- coś do pokoju, przytulankę. Kup coś co nie będzie gafą. Jeśli kupisz zabawkę nieadekwatną do wieku lub rozwoju może zrobić się niezręcznie. Kolorowy obrazek, poduszkę z bajkowym motywem, są też takie fajne lampki nocne-projektory. Książki też zawsze się sprawdzają- czytać można każdemu dziecku- bez względu na wiek czy stan zdrowia. Albo płytę z muzyką dziecięcą, kołysankami, bajkami czytanymi.Coś, co może spodobać się dziecku ale nie postawi nikogo w niezręcznej sytuacji . Mogą też być ubranka jeśli chcesz postawić na coś praktycznego- to się zawsze przydaje.

Gość gość
niestety nie.

Gość gość
Do autorki- kup normalna prosta zabawkę a nie pieniądze! Piszesz ze nie dałabys rade z takim dzieckiem;) a co byś kobieto zrobiła jakby się okazało po kilku miesiącach dziecko ma problem i to coś poważnego? Dlatego postaw się na jej miejscu i zachowaj się tak jak byś chciała żeby ona się zachowała jakbyś to TY miała takiego dziecko.

Gość gość
Przytulankę tylko nie ogromnego przytlaczajacego misia.

Gość Elazmagazunu
J bym zapytala ta kolezanke co dac,moze jakies leki sas potrzebne,słodycze pewnie sie przydadza

Gość gość
leki słodycze sie przydadzą:D haha masakra ........leki.....

Gość gość
Jak ktoś nie potrafi kupić jakiegoś sensownego prezentu dla takiego dziecka to jest głupi, inteligencja poniżej normy? Przecież jest tyle rzeczy które można kupić dla 2.5letniego dziecka nie zależne czy zdrowy czy chory? Misia, ładna książkę z bajkami, ładny kocyk, płytę z piosenkami, kołysankami, obrazek na ścianę, lampkę nocna, kompet dziecięcych talerzy z kubkiem, sztućce dziecięce, a nawet ładna sukienkę czy desik. I wiele wiele innych. Trzeba tylko chcieć i się trochę wysilić.

Gość gość
Spotkalam sie z kolezanka, kupilam jej synkowi zabawke. mysle, ze byli zadowoleni.