Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ratunku. Umie ktoś tu piec ciasta? Mam pytanie

Polecane posty

Gość gość

Chcę upiec ciasto. W przepisie powinnam dodać 125g masła. Nie wiecie czy może to być masło klarowane? Jeśli tak to czy zmieni się jego ilość? W przepisie jest też maślanka, czy zamiast niej mogę użyć kefir?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
do ciasta ktore bedzie pieczone moze byc klarowane maslo, tyle ze dodaj go mniej do masy juz by nie moglo byc. maslanka bylaby lepsza ale kefir tez powiniem sie nadac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wielkie dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
z kefirem bym nie ryzykowała. lepszy bylby jogurt naturalny albo ta maskanka. kefir moze zepsuc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
taak jasne, zamiast śliwek użyj śliwowicy a zamiast mąki startych ziemniaków, na pewno wyjdzie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na pocieszenie powiem CI, że ja zawsze coś zmieniam w przepisach i ciasto wychodzi - choć fakt, że czesto brakuje mu do oryginał u;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ale kefir i maslanka to dwie zupelnie rozne rzeczy! rownie dobrze zamiast maslanki mozesz uzyc zsiadlego mleka bo to blizej do kefiru niz maslanki :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
juz lepiej tego kefiru uzyj zwyklego mleka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
w sumie mam zsiadłe mleko (myślałam, że to jest to samo co kefir...) zwykłe mleko też. Czyli co lepiej? Maślanki już nie będę miała (mieszkam poza miastem i byłam już w sklepie)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
uzyj zsiadlego jak ma byc kwasne mleko typu maslanka,kefir to nie zwykle ludzie porabalo was zupelnie :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Hm i maślanka i kefir są kwaśne więc chyba może być aby tylko kefir był gesty. I soda oczyszczona jest wtedy konieczna jako dodatek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
*aby nie był za mało gęsty!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale jeśli nie masz sody nie ryzykowałabym bo na maślance ciasto bardzo grozi zakalcem. Albo piecz do oporu tzw suchego patyka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mam sodę to czyli może dobrze, że nie mam maślanki, bo ryzyko zakalca spada :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Droga Autorko ale na kefirze może być podobnie ehhh Wiesz co? Ja bym dała mleko wymieszane z kaszą manną. Mleko w porcji jak "Wieksza" połowa ilości przewidzianej na jogurt plus kopiasta łycha manny. To może być lepsze niż ten nieszczęsny kefir na którym smaży się placki ale o cieście z takim składnikiem nie słyszałam. Na przyszlosć kupuj jogurt.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ryzykujesz? Czy wolisz sprobować z kefirem sodą i starannym pieczeniem do suchego patyka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Patyczkiem sprawdza się środek ciasta pod koniec pieczenia. Ma być suchy po wyjęciu a nie wymazany ciastem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie mam kaszy manny... Może faktycznie ten kefir to nie najlepszy pomysł... Zazwyczaj mam jogurt naturalny ale akurat dziś go zabrakło Mam też śmietankę 36% do kremu... To może w takim razie lepiej będzie z tym zsiadłym mlekiem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To spróbuj z kefirem i łyżeczką sody. Wypiecz spokojnie, nawiew jeśli masz taką opcję dopiero na koniec. Dasz znać jakie wyszło bo ciekawa jestem? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ok, robię z kefirem :) Niebawem dam znać ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ciasto z kefirem albo zsiadlym mlekiem??? omg bleeee :O z maslanka sie spotkalam chocby przy amerykanskich nalesnikach, a ze u nas sa zwykle na mleku, to zdecydowanie wolalabym te maslanke w ciescie na melko zwykle zamienic niz na kwasne :O fuj , az mi sie zimno zrobilo :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Autorka chce koniecznie wypróbować przepis a po maślankę nie ma już możliwości jechać. No zobaczymy. Tylkk dodatkową porcję cukru waniliowego bym dorzuciła. A i kefiru dała ciut mniej niż przewidują dla maślanki. Gdy za rzadkie daje się trochę wiecej mąki. Może akurat wyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ciasto jest już od 20 minut w piekarniku i jak na razie ładnie urosło :) Jeśli chodzi o mój zamysł, to nie był on w sumie kierowany koniecznością wypróbowania przepisu, tylko miałam w lodówce wiśnie kandyzowane i inne składniki, które mogły się w najbliższym czasie zepsuć. Do tego jutro jest niedziela i prawdopodobnie będę miała gości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak wyjdzie wrzucisz przepis? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zakalec 😭

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Niestety ostrzegaliśmy że to duże ryzyko :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie biorę się za przepisy z maślanką i już. Ten składnik nadaje się tylko do smażonych placków...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale Autorko przepisy z podanym jogurtem lub mlekiem już są ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Możliwe, że wina wynika nie tylko z tego kefiru co również z innych modyfikacji... Okazało się, że mam też zwykłe masło, które dodałam ale dałam go mniej niż w przepisie. Oprócz tego nie ucierałam tych składników, tylko zmiksowałam. A zapowiadało się tak ładnie. Wyglądało na ładnie urośnięte. Sprawdzałam je też szpikulcem i nie było na nim żadnych pozostałości. Ładnie też odeszło od spodu, sprawiało wrażenie gąbczastego. Niestety po rozkrojeniu prawda wyszła na jaw :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×