Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ratunku. Umie ktoś tu piec ciasta? Mam pytanie

Polecane posty

Gość gość
aaa i nie miałam cukru więc dodałam miód

Gość gość
ale w sumie muszę przyznać, że pomimo zakalca nie jest wcale złe w smaku :D Teraz doszłam do wniosku, że najprawdopodobniej największą winę w tym przepisie poniosły te wiśnie, które puściły za dużo soku

Gość gość
Próbuj po prostu. Nie polecam tylko przepisów z maślanką, nie wiem komu wychodzą. A jak w przepisie jest masło należy dodać prawdziwe i z zawartością tłuszczu minimum 82% Pozdrawiam a dla gości na jutro polecam na szybko jakieś ciasteczka kruche.

Gość gość
Oj Autorko miód raczej tylko gdy w przepisie jest wskazany ;) kefir rzadki miód rzadki...

Gość gość
A może ono jest po prostu niedopieczone? W przepisie było napisane, żeby się piekło około 30min. To nie za krótko?

Gość gość
30 min to faktycznie niewiarygodnie krótki czas pieczenia. Ale skoro patyk był suchutki... Wierzch wyszedł na brązowo? Jak wie się że piekarnik za mocno przypieka to się obniża temperaturę o 10 stopni do podanej w przepisie.

Gość gość
Do ciasta daję mąkę, tłuszcz (masło/margarynę), cukier i jajka i wanilię albo owoce. Mleko czy maślanka, czy jakiekolwiek płyny, naprawdę zwiększają możliwość zakalca, stąd mleko czy jakikolwiek sok daje się tylko do smaku. Jajek nie daje się za dużo, bo wtedy ciasto jest przebiałczone, czego może nie czuć, kiedy są owoce i przyprawy. Możesz dać zamiast maślanki kefir czy mleko, ale tylko do smaku. Mąki większość przesiewam, a część nie, z czegoś jest też konsystencja ciasta.

Gość gość
Ciasto piekę przynajmniej 40 minut, a później wyłączam piekarnik.

Gość gość
Wierzch owszem wyszedł na brązowo ale to było ciasto czekoladowe :P Jednak mimo to wierzch wyglądał dobrze. Ciasto urosło i w niektóych miejscach popękało...