Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zasiłek macierzyński

Polecane posty

Gość gość

witam, za 3 tygodnie mam termin porodu, w pracy jestem zatrudniona na prawie najniższą krajową, 100% l4 wypłacane mi jest jako 1268 zł miesięcznie, chyba że miesiąc ma 31 dni to jest to ledwo ponad 1300 z moich wyliczeń jeśli poszłabym od razu na roczny urlop macierzyński to albo brałabym 80% wynagrodzenia przez rok co daje 1014 zł około albo mogę pół roku brać 100% czyli 1268 i potem po 760 zł. Co jest dla mnie korzystniejsze? Od 2016 wchodzi tysiąc złotych miesięcznie dla każdego przez rok. czy zatem gdybym zdecydowała się na wypłatę 100% i potem 60% to należy mi się jakieś wyrównanie do tysiąca?

Gość gość
tak, 5 tys co miesiąc do wypłaty tak długo aż wysrasz kolejnego bachora:D

Gość gość
bardzo śmieszne... chodzi mi o to czy da się tak przekombinować żeby przez pół roku pobierać 100% pensji a potem 1000 zasiłku macierzyńskiego

Gość gość
i kolejne 100 z mopsu , a następne 100 z urzędu miasta :D

Gość gość
akurat mąż zarabia dobrze, nie potrzebuję kasy z mopsu... zastanawiam się tylko co jest dla mnie korzystniejsze, czy branie najpierw 100% wynagrodzenia a potem 60% (pod warunkiem że miałabym wyrównane do 1000) czy cały rok 80%

Gość gość
ktoś coś?

Czy wybierzesz jedna czy druga opcje, kwotowo wyjdzie to samo. Nie dostaniesz żadnego wyrównania do 1000 zł, nie w przypadku etatu, pomieszałas coś. Wg mnie lepiej przez rok brać co miesiąc taka samą kwotę, niż po pół roku mniej o 40%. Ja wybrałam opcje 80% przez rok.

Gość gość
Ten 1000 to ma byc dla osob,ktore nie pracuja,sa bezrobotne,studiuja.A ty dostaniesz tylko 100%przez pol roku potem 60% lub 80% caly rok.Lepiej miec 80% przez caly rok.

Gość gość
tak, tylko że od 2016 roku każdej matce która urodzi dziecko należy się 1000 zł, zatem jeśli np zdeklaruję że najpierw idę na pół roku za 1268 i pod koniec tego urlopu pójdę i poproszę o kolejne pół roku to będę dostawać 760 zł czy wyrównają mi do 1000?

Gość gość
tępa strzało jaki 100zł każdej matce? jezu jakie te baby głupie, szok

Nie wyrównaja. I nie słuchaj haseł typu 1000 zł każdej, która urodzi dziecko, to coś w stylu obietnic PiS 500 zł na dziecko. Ten tysiąc to np dla kobiet, które prowadząc działalność gospodarczą i opłacają preferencyjny zus dostają obecnie ok 300 zł zasiłku macierzyńskiego, to im się będzie wyrównywac do tysiąca, a nie tym będącym na etacie.

Gość gość
Juz ci tu pare osob napisalo,ze zaden 1000 ci sie nie nalezy!!!A ty dalej swoje.NIE NALEZY!

Gość gość
wysrajcie się, człowiek do was grzecznie a wy nie wiem czego, pomysłów zazdrościcie? jak możesz sobie pozwolić to zaryzykuj 100 i 60