Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LaMorenaInez

Podwójne nazwisko dla dziecka

Polecane posty

Gość LaMorenaInez

Witam. Wielkimi krokami zbliżam się do porodu synka i ostatnio zaczęłam zastanawiać się nad nazwiskiem dla niego. Od początku oczywiste było że będzie mieć nazwisko po ojcu. Nie mamy ślubu i na razie nam się do niego za bardzo nie spieszy, ale jesteśmy razem i chcemy być. Jednak jak wiadomo różnie w życiu bywa. Zwłaszcza że mam coraz częściej wrażenie że mój partner a ojciec dziecka bardziej myśli o sobie i swoich przyjemnościach a nie zdaje sobie sprawy z tego ile zmieni się w życiu jak pojawi się dziecko, boję się że może nie podołać roli ojca. Dlatego zaczęłam się zastanawiać nad nadaniem dziecku podwójnego nazwiska, czyli mojego + nazwiska partnera. Słyszałam też dużo opowieści, że czasem pojawia się problem, np. przy jakiś badaniach w szpitalu i załatwianiu różnych spraw kiedy matka ma inne nazwisko niż dziecko. Spotkałyście się z takimi sytuacjami? Co myślicie o nadaniu dziecku podwójnego nazwiska (przynajmniej do czasu ślubu, na wszelki wypadek by uniknąć ewentualnych kłopotów)?

Gość gość
Dobry pomysl

Gość LaMorenaInez
Zapomniałam o jednym. Pozostaje jeszcze kwestia tego jak o tym pomyśle powiedzieć partnerowi i jak go przekonać żeby nie pomyślał zaraz że chcę mu jakoś ograniczać dostęp do dziecka.

Gość gość
Nigdy żadnych problemów w szpitalu przy innych nazwiskach. Przecież czasem kobiety zostawiają po ślubie panieńskie

Gość gość
Ja bym w takiej sytuacji dała tylko swoje nazwisko. Tylko będąc po ślubie dałabym nazwisko ojca. Według mnie nadawanie dziecku podwójnego nazwiska jest bezsensowne. Nadawanie tylko nazwiska ojca, jeśli żyjecie w konkubinacie, jeszcze gorsze.

Gość gość
beznadziejny pomysł...zarowno dla corki jak i dla syna...powinno miec nazwisko ojca i koniec. u chlopca to jakos pedalsko brzmi....

Gość gość
to nie jest rzadkie zjawisko, u mnie w klasie były 2 dziewczynki i 1 chłopak z podwójnymi nazwiskami, a mam 30 lat

Gość gość
Ja mam nazwisko panieńskie, choć jestem po ślubie. Dzieci noszą nazwisko męża. Nigdy nie mieliśmy żadnych problemów.

Gość gość
Dałam dziecku tylko swoje nazwisko,ponieważ chce uniknąć różnych życiowych komplikacji-szkoda czasu. Dane ojca są w ZUSIE i dokumentach dziecka-to wystarczy. Nazwiska nie zawsze z sobą pasują.

Gość LaMorenaInez
U nas akurat nazwiska pasują, brzmią nienajgorzej. Sama po ślubie chetnie wzięłabym podwójne. Głównie chodzi o to, że nawet nie mieszkamy razem, a ojciec dziecka co chwile pokazuje ze jest zwyczajnie nieodpowiedzialny. Stara sie ale jakos chyba za malo bo mu nie wychodzi.

Gość gość
Ojciec dziecka nieodpowiedzialny? A ty odpowiedzialna skoro rozłożyłaś nogi przed takim człowiekiem, a za chwilę obrabiasz mu tyłek na forach? Hipokrytka. Tylko dziecka szkoda, bo jeszcze sie nie urodził, a już ma poplątane życie. Nie dawaj mu podwójnego nazwiska, bo po co ma się wyróżniać od rówieśników? Dzieciaki są okrutne, a podwójne nazwisko mu nie pomoże.

Gość gość
Dałabym dwa. Pewnie że możesz mieć kłopoty mając inne nazwisko, to zaraz budzi podejrzenia i nie raz trzeba się tłumaczyć w szpitalu, szkole, wszędzie

Gość gość
jeżeli komuś się wydaje że można sobie zmieniać nazwiska dziecka przed ślubem inne a po ślubie inne to chyba całkiem na głowę upadł. Ojciec nie-mąż uznaje dziecko w USC można to zrobić przed urodzeniem, wtedy decyduje się o nazwisko w przypadku braku zgody nazwisko nadaje się podwójne.

Gość gość
To jakieś zaszłości z czasów kiedy panna z dzieckiem to był większy wstyd. I danie dziecku nazwiska przez ojca to był taki wyraz łaski, znacznik tego, że ktoś się przyznaje... Dla mnie dwa nazwiska to idealne rozwiązanie, wiadomo że dziecko ma ojca :p ale matka nie musi się wciąż tłumaczyć obcym