Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

madzikunia

zus a ciąża

Polecane posty

Witam serdzecznie, mam problem ponieważ pracowałam na umowe zlecenie rok zaszłam w ciążę szefowa kazała mi zanosić l4 do zus niestety zus odmówił mi prawa do zasiłku poniewaz stwierdził ze jedna dobrowolna składka nie była opłacona czy moge napisac odwołanie czy wg mogę coś z tą sprawą zrobić poniewaz nie mam srodków do zycia.

Gość gość
Zadzwoń na infolinię do ZUS i zapytaj jak to wygląda w twoim przypadku. Tak chyba najprościej.

Możesz wnioskować o przywrócenie do ubezpieczenia. x Jednak jeżeli składka nie została opłacona wcale, to raczej masz małe szanse. x W przypadku opłacenia składki po terminie, czasami wyrażają zgodę.

i będę musiała tak zrobic, jutro złożę tęż odwołanie do zusu a czy ktoś był jeszcze w takiej sytuacji jak ja?? i czy jakoś z tego wybrnoł

Gość gość
A pracodawca zapłacił już tą składkę czy nie zapłacił wcale?

Właśnie: kto miał obowiązek zapłacenia tej brakującej składki ?

pracodawca który zapewnia mnie że składka była zapłacona i mam wnieść do zusu odwołanie bo on stwierdził żę to ich wina dlatego że nie chcą płacić

Najlepiej, gdyby pracodawca zrobił Ci kopie deklaracji i potwierdzeń wpłat. Te kopie skseruj i złóż w ZUS za potwierdzeniem. Inaczej nadal będą wymigiwać się.