Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego kościół zabrania antykoncepcji innej niż kalendarzyk

Polecane posty

Gość gość

Przecież kalendarzyk to dobra metoda PLANOWANIA RODZINY a nie antykoncepcji. Antykoncepcja jest podciągana pod przykazanie nie zabijaj, ale co ma do tego prezerwatywa albo tabletka która nie dopuszcza do owulacji więc nie dochodzi w ogóle do zapłodnienia? Jasny jest dla mnie sprzeciw co do tabletek wczesnoporonnych bo do zapłodnienia już doszło więc da się to logicznie wytłumaczyć. Zaraz napiszecie mi, że zwyczajnie mogę olać to gadanie. No właśnie nie bardzo. Poznałam świetnego chłopaka, jest idealny tylko ma jedną wadę... Jest bardzo wierzący. Nie nadarzyła mi się jeszcze okazja by zapytać co o tym sądzi, ale ja domyślam się, że ślepo podąża za nauką kościoła. Świetny facet ale jeżeli tak to odpada bo ja nie chcę skończyć z 10 dzieci i umrzeć w wieku 40 lat z wycieńczenia lub zdecydować się na celibat :/

Gość gość eliza
Kurczę współczuję ci co do kościoła to i owszem głupia sprawa bo tu zabraniają a sami mają dzieci albo pewnie jak bzykaja to też się zabezpieczają ale powiem szczerze ze jakbym miała takiego faceta to za jego plecami bym się zabezpieczają.

Gość gość
bo tak :P a nie wiem jak facet wierzacy w takie pierdy może być taki świetny!

Gość gość
wyjaśnię ci to. jest to potrzebne watykanowi do kontrolowania macic kobiet, co do których rości sobie prawa własności. ponadto taką kobietą łatwiej manipulować. kto jest typowym aktywnym katolikiem? para z małej miejscowości czy ze wsi, bez wykształcenia, bezrobotni/praca dla motłochu i stadko dzieci. jak taka baba boi się, że mąż zapomni wyjąć to od razu chodzi jak w zegarku, bo ile ciąż można znosić? upodlone są grzeczniejsze. no a że podciągają to pod 'nie zabijaj'... brzmi to o wiele dramatyczniej i autorytarniej od 'bądź posłuszna, bo jesteś nikim'. wobec drugiego postulatu można się buntować. wobec pierwszego trochę głupio, bo kto głośno przyzna się do tego, że chce zabijać? (mówię o większości katolików w pl, takiej jak wyżej wymieniłam, polska B).

Gość gość eliza
Wracając do tego ze wierzący to ciekawe czy wytrzyma w celibacie do ślubu i czy ogólnie łap nie bedzie pchać gdzie nie może?

Gość gość
Eh, kurcze... Nie wiem muszę kiedyś wejść z nim na ten temat co on o tym myśli. Nie chciałabym brać antykoncepcji za jego plecami, bo co to za związek w którym ludzie musza się oszukiwać? Jeżeli w tej kwestii się nie dogadamy to niestety będę musiała z niego zrezygnować chociaż wielka szkoda :( Nawet moja rodzina bardzo go lubi bo jest rozmowny i sympatyczny. Jeszcze żaden facet tak się o mnie nie starał... Nawet teraz obok mnie stoi wielki bukiet róż od niego.

Gość gość
Gość 21:10 po części masz rację ale ja mam takiego faceta który też nie chce dzieci i jest w stanie podjąć się wazektomii ale niestac go prywatnie a w pl nie jest to legalne, nie wszyscy faceci myślą hu.... chciał mnie odciążyć od być matka i woli nie bzykac niż zrobić kolejne dziecko bo stosunek przerwany to dookoła i gumy też doopy dlatego myślę o wkladce lub sterylizacji co też u nas zabronione głupie prawo i religia

Gość gość eliza
Kocha Boga i Ciebie to niech wyposrodkuje ja bym się zabezpieczala to co ze oszukuje na hokh to ale dziękuję za kolejne ciąże i dzieci, mam znajomą co ma taką samą sytuację i już ma 30 lat a 5 dzieci staż małżeński 7 lat

Gość paulinaaaaaaaa
Bo wg kościoła seks ma słuzyć głownie prokreacji, a antykoncepcja ma temu zapobiegać.Czyli wtedy seks jest tylko dla przyjemności i nasienie się marnuje :P A kalendarzyk nie jest grzechem bo właściwie w każdym czasie cyklu można zajśc w ciąże, tylko prawdopodobienstwo jest troche mniejsze Ale ja mysle, ze podejscie kościoła jest chore, jakby kazdy tak robił to albo wszyscy by mieli po 15 dzieci, albo uprawiali seks raz na rok :P

A ja mam pytanie gdzie poznalas tego sympatycznego i wierzacego mezczyzne?

Gość gość
Na pielgrzymce się z ciekawości wybrałam...

Gość gość
Bo potrzebuje niewolnikow. Kobieta jak jest w ciazy i potem ma dzieci to jest udupiona na lata, a facet tez biedny musi tyrac jak niewolnik, a kosciol sie pasie na nieszczesciach biednych ludzi...

Gość gość
Kobieto uciekajjjjjjj. Przeciez taki katolicki oszolom to taki talib, on ma pozwolenie nawet na bicie zony, jak nie chce spelnic malzenskiego obowiazku i bedziesz rodzic co rok to prorok. Milosc miloscia ale ciaze i porody jak ci zniszcza zdrowie i zycie to ci przejdzie. Uciekaj od idioty, to nie on bedzie cierpial w razie gdy bedziesz co roku w ciazy.... Uciekaj!!!!!

Gość gość
Wy jestescie nienormalne czy co? Facet wierzacy moze bic kobiete?o zgrozo.nastepna madra co napisala ze wierzace pary pochodza z motlochu ze wsi sa bez wyksztalcenia i maja gromade dzieci,wiekszej bzdury w zyciu nieslyszalam,moze wybierz sie do kosciola w wiekszym miescie i zobacz ilu mlodych ludzi czy malzenstw przychodzi na msze czy jezdzi na rekolekcje i wcale nieciagnal za soba gromady dzieci bo ich nie maja.Znam wiele malzenstw wierzacych ktore maja jedno lub dwoje dzieci jak kazda inna rodzina i sa ze soba juz wiele lat.Ale trzeba sie po prostu zainteresowac tematem a nie slepo narzucac swoje poglady nie majac o niczym pojecia.Szkoda mi was bardzo.zaraz mnie tu obsmarujecie i zwyzywacie ale taka jest prawda.Do autorki,porozmawiaj z nim i to niebedzie na pewno tak wygladac jak myslisz,a jesli facet naprawde jest wierzacy to lepszego nieznajdziesz,bo taki napewno nie zdradzi i bedzie cie szanowal.powodzenia!

Gość gość
Do 22.04 a niby jakie kozysci ma kosciol z tego?jak sama nie pojdziesz i nie dasz na tace to nikt ci niezabierze sila,tak jak robi to np.zus czy panstwo-ogarnij sie,nasluchasz sie tego piepszenia w tv a potem bredzisz jak potluczona

Gość gość
1. Im więcej katolików tym więcej forsy to jasne. 2. Dopóki się dało utrzymywano więc całkowity zakaz antykoncjepcji i do tego "obowiązek małżeństki", 3. ale feministki pokaząły rogi i nie da się dłużej tego ignorować, bo inaczej zupełnie stracimy klienta. 4. Jaką by tu antykoncepcję wymyślić, żeby nie działała antykoncepcyjnie, a żeby klient miał poczucie, że coś od niego zależy??? (jak producent odzieży, który wciska ci chiński szajs, ale pod pięcioma różnymi markami, żeby ci się wydawało, że coś wybierasz). 5. Kalendarzyk małżeński sprawdza się świetnie!!! Nie działa, ale reklamacji nie da się rozpatrzyć pozytywnie, bo zawsze wina jest po stronie klienta, który źle policzył, źle zmierzył, pił alkohol itd. Genialne. Przy okazji wpędzamy klienta w poczucie wstydu i winy (jak producenci szemranych leków na porost penisa żerujący na tym, że oszukany klient będzie się wstydził własnej głupoty i do sądu nie pójdzie). 6. Ma wspaniałe walory marketingowe: jest naturalny (niczym kozie jelito), jest "bez chemii", ekologiczny i nie ma negatywnego wpływu na zdrowie (powikłania pociążowe to zupełnie co innego, prawda??). 7. Promocja kalendarzyka nie generuje żadnych kosztów! W odróżnieniu od gumek czy tabsów, nie potrzeba żadnych produktów i pracowników, żeby wyprodukować kalednarzyk: po prostu wciskasz szajs bez wkładu własnego i lecisz z tacą.

Gość gość
23.29 a ktos cie sila zmusza dawac na tace? Nie! I kazdy myslize stosujac taka metode antykoncepcj co rok bedziesz rodzic dziecko.chore myslenie.od 15 lat zabezpieczam sie ta metoda i mam dwoje dzieci syn ma 13lat corka 10 i obydwoje byli planowani.mozna? Nie macie pojecia o niczym

Gość gość
Do gosc 23.27 lecz sie kobieto bo te argumenty sa z d**y wyjete

Gość gość
co drugi z was siedzi tutaj dlatego ze rodzice zabezpieczali sie kalendarzykiem :P

Gość gość
bedziesz miala raz stresujacy tydzien to ci sie od razu owulacja przestawi i bedzie ciaza, ten kalendarzyk jest do planowania rodziny, nie jest antykoncepcja, mnie gadanie kosciola nie rusza, biore tabletki, chlopak używa gumek, nie chcemy mieć dzieci, a kościołowi nic do tego bo to nie on bedzie sie nim opiekować

Gość gość
Do 00.34 no i ok ty nie uwazasz Kosciola i w nim nie uczestniczysz wiec i odwal sie od Kosciola nikt na sile nie karze ci robic tego co on przekazuje to twoja prywatna sprawa tak jak i prywatna sprawa jest co co sie glosi na kazaniach i kto che to w to wierzy lub nie. Prosta sprawa

Gość gość
Ale 3/4 z was poleci brac slub w kosciele bo trzeba sie pokazac i miec piekna biala suknie,to jest zalosne. Nikt wam tego nie narzuca robicie to tylko i wylacznie z wlasnej woli pod publike,skoro jestescie nie wierzace to leccie do urzedow zawierac malzenstwa zgodnie z wasza wiara w ...nic

Gość gość
chrześcijański jad w czystej postaci :D

Ja kiedys czytalam o komputerkach cyklu cos takiego, jesli chodzi o metody naturalne i zgodne z nauka kk. Moze kobiety niektore tego uzywaja, to niech one sie wypowiedza... Rozmawialas juz ze swoim chlopakiem?

Gość gość
slubu miec nie chcemy, wolimy oszczedzac na mieszkanie niz na ceremonie podpisania papierka kościół mówi to co chce a nie to co Bóg mówi, nawet dekalog jest poprawiony przez księży, pomineli jeden z punktów, jeden jest do połowy, ale żeby było dziesieć to ostatni podzielili na dwa, co mówi kościół że świętym dniem, dniem odpoczynku jest Niedziela ale w Biblii nic o tym nie ma jest napisane że to Sobota jest tym dniem. wiedziałaś o tym?

Gość gość
A wiedzialas o tym ze dla kosciola pierwszym dniem tygodnia jest niedziela?pytasz mnie o kwestie o ktorych wiem,bo jestemco niedziela w kosciele i mozna sie dowiedziec z mszy duzo takich rzeczy ale skoro nie chodzisz to o tym nie wiesz,Kosciol nie mowi tego samego co Bog?a na coniedzielnych mszach cztya sie po 2 fragmenty z Pisma Swietego i niby czyje to sa slowa ?ukladaj sobie swoja religie jesli cos ci nie pasuje w tej akurat,jest tyle innych wyznan to masz w czym wybierac!i to jest niby typowy chrzescijanski jad,przypomnisz sobie ten moj jad ja islam opanuje nasz kraj i wtedy dowiesz sie co to jest narzucanie religii,biedni jestescie,wspolczuje wam z calego serca.nikt wam w nic wierzyc nie karze wiec i wy nie oczerniajcie czyjegos wyznania,to jest dopiero jad...

Gość gość top secret
To jest bardzo proste. Na zlecenie papieża Grzegorza XIII opracowano kalendarz, nazywany od jego imienia gregoriańskim. Kościół każe sobie płacić wszystkim producentom kalendarzy, rodzaj opłaty licencyjnej. Jest to utajnione i nikt się nie przyzna, bo mógłby stracić licencję. Nie muszę mówić, że są to wielkie pieniądze. Zatem jest na korzyść KK, aby jak najwięcej ludzi korzystało z wszelkiego rodzaju kalendarzy, także w życiu seksualnym. To jest tajemnica, ale ja wam ją wyjawiłem :classic_cool:

Gość gość
Najwiekszym klamstewm szatana jest sprawienie by ludzie mysleli ze go nie ma.i to mu sie udalo niestety.ubolewam nad tym ja a co dopiero czuje sam Pan Bog i Jezus Chrystus ktory tyle wycierpial za nasze grzechy,zacznijcie sami czytac Bibli i doiero sie wypowiadajcie,czy w Bibli ktos wam karze robic cos zlego?to jest jedynie przekaz by byc dobrym dla innych ludzi i byc uczciwym czlowiekiem czto was tak oburza i demoralizuje?!