Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Poradzcie! prosze! Mowa u 3 latka i nocnikowanie. Jestem poddenerwowana.

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko 3 stycznia skonczy 3 lata. Ciagle sika po spodniach jak nie zaloze pampersa. Chodzi o to by wolalo siku i kupa a tego nie robi. Siedzi jak posadze ale samo z siebie nie zawoła. Jestem juz zalamana. Tlumaczenie nie pomaga. Do przedszkola by poszedl ale z pampersem nie przyjmą. Rany kiedy sie nauczy bo juz trace cierpliwośc a od czerwca u.r. trenujemy.

Gość gość
A mowa. Mówi bardzo duzo po swojemu. Buduje zdania itp. Czytam mu ksiazki i wierszyki robimy ćwiczenia. Ale troche sie martwie ze to idzie tak wolno i ciagle wiele mowi po swojemu.

Gość gość
A mowa?

Gość gość
opóźniony jakiś chyba jest

Gość gość
Tyle ze lekarze nie mowia ze opóźnienie. Dziecko ma czas do 4 roku szlifowac mowe. Z nocnikiem ponoc sam zalapie. I badz tu madry czlowieku.

Gość gość
Jest wesolym kontaktowym dzieckiem.

Gość gość
U mojej siostry ta sama sytuacja. W końcu nauczył się wołać siku dosłownie niedawno a 3 urodziny ma w weekend. Nie chce robic na nocnik tylko na sedes. A pomogło w końcu jak siostra zabrała synka ze starszym bratem na zajęcia z dziećmi i starszy brat mu pokazał jak się robi siku do sedesu. Normalnie wziął go za rękę i zaprowadził i pokazał jak sika. Starszy ma 5 lat, kończy w styczniu. Z mowa natomiast jest tragicznie. Siostrzeniec mówi dosłownie kilka słów, które sa zrozumiałe a resztę bardzo dużo i szybko po swojemu. Lekarze tez mówią, że jest czas ale moja siostra idzie dzisiaj akurat na wizyte w poradni pedagogiczno - psychologicznej bo w sumie nie zaszkodzi się przyjżeć jak ten rozwój u małego przebiega.

Gość gość
trudno coś doradzić bo nie npisałaś z wiele. Co do nocnikowania - to czy dziecko nie woła bo nie rozumie czy dltego, że mu się nie chce po prostu? I dlaczego zakłądasz pampersa? Jeśli chcesz odpieluchować to bądź konsekwentna i nie zakładaj pieluchy. Trudno, pobiegasz trochę z mopem ale w końcu załapie. Tobie chyba też się nie chce za bardzo przyłożyć do tej nauki to co się dziecku dziwisz. Musisz zdecydować albo w jedną albo w drugą stronę, bo niby chcesz odpieluchować a pamersa zakładsz, dziecko nie wie o co ci chodzi. Nie odbueraj tego negatywnie, po prostu musisz być bardziej zdecydowana. A jeśli chodzi o mowę - to czy dziecko mówi TYLKO swoim językiem czy zna jkieś słowa? Jak brzmi przykładowe slowo/zdanie? Czy dziecko rozumie wszystkie polecenia, słowa?

Gość gość
Maly mowi zdania rozne np mama chodz tu, daj pic, tata dzwoni, nie chce spac, zgaslo swiatlo mama, powiedz bajke, tata pojechal autem do pracy, mam kaszel chrype, mama boli palec. Wykonuje wszystkie polecenia np. Podaj mi cos, albo znajdź rozowa kredke. Jest wesolym i kontaktowym dzieckiem. Ale tez znieksztalca wyrazy Telefon mowi lachon.

Gość gość
Eh Czyli tylko na noc zakladac pampersa? Mowicie ze jak sie zleje za 20 razem to załapie w koncu? I sadzanie do skutku?

Gość gość
To ja od siostry x x Zaznaczam, że moja siostra nie używała pampersów ani w dzień ani na noc. Na noc miał założoną pod prześcieradło ceratkę i na to prześcieradło, które nie przemaka żeby nie zabrudzić materaca. O dziwo szybko załapał że nie sika się w nocy ale nadal w dzień posikiwał. Trzeba było co chwię pytać czy chce siku i prowadzać i wysadzać. Czasem coś zrobił czasem nie. Ale w końcu sie udało. x x Co do mowy to mój siostrzeniec nie mówi zdań tylko same słowa. Jedne są poprawne inne typu "kuku", jak się gdzieś uderzy czy coś. z tym mówieniem masakra. A rozumie i wykonuje polecenia.

Gość gość
Ale Ci sie głupia szwagierko nudzi, idz do pracy lepiej i zajmij sie swoim życiem! A nie tylko ploty! Nie wiesz jak jest a robisz wywody Żebym ja nie zaczela robić wywodów na forum bądź poza ... o Twoim życiu....

Gość Mama Martynki012
Moja córcia mało mowila do 3 roku zycia a teraz jest w gimnazjum i jest najlepsza w klasie, bardzo ładnie mowi, duzo pamięta, ma bardzo rozbudowane słownictwo. Nie jest opóźniona. Dzieci rozwijają sie w rożnym tempie, daj dziecku czas a jeżeli bardzo Ciebie to niepokoi to idz do logopedy.

Gość gość
nie zakładaj pieluchy, może załapie za 5. razem a może za setnym, ale załapie, musisz uzbroić się w cierpliwość, ale daj dziecku szansę. Z tym mówieniem to z tego co piszesz jest ok skoro buduje już proste zdania. A co do przekręcania słów to ma prawo przekręcać, nauczy się. O mowę bym się nie martwiła, już mówi trochę a zobaczysz, z dnia na dzień zacznie mówić dużo i długie zdania. A z nocnikowaniem to po prostu oboje musicie się przyłożyć :)

Gość gość
U nas podobnie. Moj synek 2 lata 9 mies ma trudność w sygnalizowaniu potrzeby, że chce siku. Uczymy go już od pół roku i jeszcze nie załapał. Nie nosi pieluszki w dzień od dawna. Ale ciągle przesikuje majtki i spodenki - nie przeszkadza mu że ma mokro. Mówi że nie czuje że chce sikać. Jeśli chce kupkę to sam idzie na nocnik i robi albo mówi i robi. Czekamy aby w końcu załapał. Trzeba być cierpliwym. Z mową nie ma problemu. Mowi bardzo ładnie, ma bogate słownictwo, mówi wierszyki, rymowanki, wymyśla opowiadania i historyjki. Pozdrawiam.

Gość gość
O matko co za porady. Daj dziecki spokoj !!! W styczniu skonczy 3 latka, do przedszkola pijdzie dopiero we wrzesniu > Wiec zacznij odpieluchowywac od wiosny, Nic sie nikomu nie stanie, jak zime przechodzi w pampersach.Identycznie bylo z moim straszym synem ( tez ze stycznia). Ile sie nacudowalam, nasluchalam , ze taki duzy a taki nieporadny a ja pewnie leniwa... teraz mam drugie dziecko i do 3 roku zycia nawet nie probuje sadzac na nocnik.I bardzo mi wszytsko jedno co kto sobie pomysli Jesli chodzi o mowe, to najwazniejsze ze mowi po swojemu.

Gość gość
Dziękuję wszystkim za opinie. Jezu czyli ja juz wariuje... I to nie potrzebnie. Dzięki ze odezwalyscie się. Troche mnie to podbudowalo

Gość gość
Naczytacie sie głupich mamusiek ze dzieci 2 letnie juz mowia i sikaja do nocnika a potem szalejecie. Kazde dziecko inaczej sie uczy. Spokojnie. Tu na kafe jest presja jakas.

Gość gość
Bo sporo 2 latków już ładnie mówi i sika i robi kupę na nocnik

Gość gość
Mam porownanie dzieci u sasiadow, ktory sa juz starsze, obie dziewczynki, jedna z nich szybko zaczela mowić i ładnie mowila a druga do 3,5 mało i niezrozumiale, pozniej z tygodnia na tydzień zaczela mowić i okazało sie, ze jej zasób słownictwa był imponujący, w wieku 6 lat mowila bardzo duzo a w szkole brała udział w konkursach z języka polskiego przy czym ta co mowila duzo jako dziecko w szkole uczyła sie przeciętnie. Na Kafe ciagle przechwałki a moje to a moje tamto a i tak nijak sie to ma rozwoju poźniejszego dziecka i poziomu jego inteligencji. Daj dziecku czas.

Gość gość
no tak większość 2,5 latkow, to już mowi praktycznie wszystko i sika bez problemu na nocnik czy sedes...

Gość gość
powiem Ci tak, nie zakładaj pieluchy i jak sie zleje to sie wydrzyj na niego. To duży chłopak. Moj po 2 darciach całkowicie przesiadł sie na nocnik.

Moja ma 1,5 roku i już mówi zdania , pierwsze zdanie powiedziała już w wieku 14 mieś ,pokazała na kota i powiedziała LEŻY TU ale ja dużo córce czytałam, już w ciąży jak z nią byłam to czytałam jej bajki, i potem od urodzenia, i bardzo dużo do niej mówiłam od początku

Gość gość
Agatka posikalam sie..... Ok moze ona nie jest twoja corka?

Gość gość
Piszcie o swoich doświadczeniach. Dziękuję za kazdy wpis. Autorka

Gość gość
Agatka czytałaś córce juz w ciąży bajki czy ty masz nierówno pod sufitem

Gość gość
Moja córka rozgadała się bardzo 2 miesiące przed 2 urodzinami , teraz ma 2l i 4m i mówi już pięknie zdaniami , krótkie wierszyki, ma duży zasób słów. Czytałam jej książki ale bez przesady nie od urodzenia i nie co dzień, i bajki ogląda odkąd skończyła 1,5 roku Kupę też woła odkąd skończyła 1,5 roku a siku odkąd skończyła 2 lata i 2m

Gość gość
Kochana problem z nocnikiem wraca co jakiś czas na kafeterii. Moim zdaniem za bardzo się spinasz,to pojdzie zupełnie nauturalnie. Opisz dokładnie co i jak robilas aby dziecko odpieluchowac. Piszesz ze niby ćwiczycie od czerwca, czyli jak wyglda to cwiczenie? Moim zdaniem dziecko powinno zalapac w kilka dni jeśli jest gotowe. Pisalam już kiedyś jak było z moim dzieckiem - synkiem. Jak miał dwa latka równo, zabrałam mu pieluszki ale nic nie lapal wiec po kilku dniach oddalam. Nastepna proba była za pol roku. Akurat był Mikolaj wiec dziecko oddalo Mikolajowi swój worek z piluchami i skonczylo się. Miał problem z siadaniem na nocnik (nie lubil) wiec zachecalam nagrodami, u niego akurat czekoladki które uwielbia. w tydz miałam odpieluchowane dziecko całkowicie. no może jeszcze zdarzylo się mu narobić w majtki ze 2-3 razy ogółem i to w nocy na wyjeździe. Na noc od razu zakladalam takie pieluszko majtki żeby zaznaczyć ze to nie pieluchy. Poza tym książeczki, rozmowy, wzmacnianie pozytywne, filmiki z dziecmi sikajacymi do nocnika (znajdziesz na youtubie). Jak dziecko będzie gotowe to się uda i to o każdej porze roku. Ja jak widzisz odpieluchowalam w grudniu.