Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kobiety na tym forum kupują mięso prosto z rzeźni, a warzywa od kobiety z targu

Polecane posty

Gość gość

owoce od sadownika na wsi...

Gość gość
a ja jestem jeszcze lepsza bo mam wszytsko swoje - jajka, mleko , warzywa , owoce. I co? Glupio ci?

Gość gość
Kobiety z kafe mają warzywa z doniczek i trzymają ekologiczną świnkę na balkonie :)

Gość gość ja z 15 54
nie mam balkonu ale mam chlewik

Gość gość
Nie. Warzywa i owoce mam swoje a niektóre miesa rowniez (indyk,kaczka,krolik). Zazdroscisz czy co?

Gość gość
A po make potrafie pojechac do mlyna zawozac swoja pszenice lub zyto. Uwielbiam wypiekane w domu chleby.

Gość gość
od żadnej tam kobiety z targu, prosto z jej ogrodu do rąk własnych, a nie jakieś tam wystawione

Gość gość
U mnie w domu rodzinnym część mięsa i warzyw pochodzi od takich ludzi, zaznaczam że część, bo w sklepach też kupujemy. Jajka od babeczki, która ma niewielką hodowle kurek, serio to nie są jakieś tajemnicze kontakty, też tak możesz :D

Gość gość
Mieszkam w Warszawie. Dacie mi jakieś namiary na tych rolników i rzeznikow? Pytam serio

Gość gość
Przeprowadź się do małego miasta, to nie będziesz mieć problemu. Jeżeli wolisz teren zurbanizowany i nie potrafisz się w nim odnaleźć, to twoja sprawa.

Gość gość
w warszawie to mozna niestety kupic tylko kapuste od rolnika, na ursynowie uprawiają, okolice stacji kolejowej Dawidy... pełno kapusty...

Gość gość
Pewnie trzymają namiary dla siebie i koleżanek, wiadomo że taki rolnik, to drobny rolnik i nie może każdego obsługiwać.

Gość gość
a od kiedy rzeźnie robią handel detaliczny ? ja się kiedys dowiadywałam u lokalnego producenta wędlin i owszem mogą zrobić dla mnie wędliny czy co tam chce z jakiego mięsa chce ale...musialabym złozyc zamówienie np na kilka kilogramów, 1 kg szynki nie robią ale 10 kg juz tak :O

Gość gość
przywaliłaś się autorko do mojego wpisu na innym topiku :O wyobraź sobie, że w moim miejście jest targ i na nim handluje Pani swoimi warzywami - rzeczywiście matrix dla ciebie, mamy lokalną rzeźnię, która ma swój sklep mięsny i tam kupisz i mięso surowe i wędliny. To gdzie ty mieszkasz, że to dla ciebie taki martix?

Gość gość
Przeprowadz sie do malego miasta - no gorszego debilizmu nie slyszalam , jasne rzucic wszystko -prace ja i maz zostawimi dzieci zeszkol powypisujemy i bedziemy w jakims pipidole siedziec zeby od rolnika jajko kupic i sie delektowac

Gość gość
moja ciotka handluje swoimi warzywami na targu:) smacznego wszystkim, którzy to kupują:D:D:D

Gość gość
ta Pani z warzywami z targu, mieszka na wsi obok mojej ciotki, zatem wiem co uprawia

Gość gość
To skoro twoja ciocia jest taka nieuczciwa to juz jej sprawa:) ty nawet nie mozesz skorzystac z dobrodziejstw jej gospodarswa skoro to takie ujoowe. Moj tata jako rolnik czesto jezdzil z owocami i warzywami na rynek. Wszystkim bym polecala. Jego sasiedzi i znajomi tez. Owszem sa osoby ktore handluja rzeczami z gieldy ale tez sa normalni rolnicy ktorzy nie maja stalych miejscowek tylko sa z boku. W naszych okolicach sa male ubojnie w ktorych mozna kupic cwiartke lub polowke swiniaka,niekotre sa w stanie przygotowac po kilka kg konkretnego miesa,wiadomo ze nie kg. Ale jak ktos zamraza raz na jakis czas to akurat. Duzo jest ludzi ktorzy maja wlasne wedzarnie i zawozi sie do nich mieso do uwedzenia bez wzgledu na ilosc a sa tacy ktorzy robia sami i u nich mozna kupic po jednej sztuce czego sie chce. A zamowienia sie sklada np.na wolowine. Mowie ci o miescie wojewodzkim.

Gość gość
Kupowanie mięsa od kogoś kto robi to na boku jest niebezpieczne, ostatnio była przecież afera o hodowcy mięsa spod Radomia, który dostarczał mięso do restauracji w Warszawie, w jednej próbce odkryli pasozyty :O to ja juz wole zjeść polędwice w próżniowym opakowaniu spryskanej azotynem sodu niż łykać jaja pasożytów od ''zaufanego ekologicznego'' rolnika :O

Gość gość
a na cholere mam korzystać z jej dobrodziejst ujowych jak to określiłaś skoro mam własne?:D znam masę ludzi, którzy sprzedają na targach i uwierz mi, że zaden rolnik nie sprzedaje ci produktów bez chemii, to tak samo jak z drobiem. Jak się hoduje na sprzedarz to sie oddziela od tego "dla siebie". No ciekawe dlaczego?:D ale wiem, ze zaraz się znajdą takie, które zaprzeczą mówiąc, ze "ich" rolnik tak nie postępuje, bo sąsiadem jest brat, szwagier, wujek, ciotka, babka i widzą co i jak:D

Gość gość
sprzedaż- sorry za błąd

Gość gość
ja znam rolnika który karmi kury zwyklą paszą z worka i witaminami na wzrost, a potem sprzedaje jajka tych kur jako ekologiczne, a kurczaki tez jako eko :classic_cool: no ale paniusie zadowolone, wiec biznes sie kręci :classic_cool:

Gość gość
Bo te paniusie nigdy na oczy nie widziały wsi i ile jest z tym wszystkim urobku. Myslicie jedna z druga ze te jaja bez pieczątek "wiejskie" sa zdrowsze niz te marketowe a rolnik ma 300kur zeby mu sie opłacała sprzedaż? Oczywiście myslicie ze karmi je warzywami swoimi albo swoja produkowana pasza a z wybiegu czyli z ziemi maja resztę? No chyba żeście na glowe upadły :D 1kura=1jajko dziennie zatem ile dni taka kurka by musiała znosić jajka żebyś jedna z druga kupiła se 50szt? I co myslice ze temu hodowcy opłaca sie karmić ta kurę itd zeby zarobić 30zl? Wszystko jest na wspomagaczach. Jesli nie wierzycie to zróbcie sobie test-wyszukajcie jak myć warzywa zeby pozbyć sie chemii i umycie tak to co kupujecie. Zobaczycie na wodzie osad żółty jesli były pryskanie i nawożone. Ta pani na targu handlująca swoimi myslicie ze ona ma fuul pola i tak se uprawia wszystko? I na tej ziemi wszystko idealnie rosnie? Od ziemniaków na pomidorach kończąc? Naiwne jestescie

Gość gość
Każdy rolkim dso pzredaje dla zysku stosuje chemię, bo go nie stać, aby stracić "towar".wy poważnie wierzycie, że to jest ekoligiczne.Wiecie chyba,że miedzian jest "legalny" w uprawie ekologicznej, a czym jest miedzian to chyba wiecie?Tak, walą miedzianem wszystko, od ogórków po pomidory, znam kilkudziesia.ciu rolników ekologicznych, wszyscy stosują miedzian.No ale lud głupi i każdy bajer kupi:)

Gość gość
Dokłądnie, chemia jest wszędzie, ale gupie baby myśła,że to samo rośnie:) Dla przykładu: Środki ochrony roślin zalecane do stosowania w rolnictwie ekologicznym Carpovirusine Super SC Contans XX Cuproflow 375 SC Cuproxat 345 SC Dipel WG Funguran-OH 50 WP Madex SC Miedzian 50 WG Miedzian 50 WP Miedzian Extra 350 SC Nordox 75 WG Novodor SC Polyversum WP Promanal 60 EC Repentol-6 PA Siarkol 80 WG Siarkol 80 WP Siarkol Extra 80 WP Spin Tor 240 SC Timorex Gold 24 EC Treol 770 EC Samo zdrowie co nie?Warto za to przepłacać buahahhahaha

Gość gość
Przecież żadna z tych dam nwet nie wie jak wygląda produkcja rośłinna, ale łykają,że to bez chemii, bo są głupie.Owszem mozńą i bez chemii, ale wtedy dla siebnie, nie na handel, da się, tylko to sporo pracy i inne koszty.Wszystko co ktoś sprzedaje, ma przynosić zysk, alnie plantacja ogórkó do wywalenie, bo nie da miedzianu, czy innej chemii, nie to tak nie działa.

Gość gość
17:27 Wróżka Samanta na forum:-D Dzwońcie! Ty oczywiście wiesz, że każdy rolnik hoduje warzywa na chemii, znasz to z autopsji? Hehe ile bierzesz za imuls? :-P

Gość gość
Sama prawda, ale głupie baby wierzą,że ekologiczne= bez chemii,śmiech na sali.