Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Joanna42

Spadek

Polecane posty

Gość Joanna42

Na początek chce wyjasnić dlaczego tutaj piszę bo naprawdę nie wiem, gdzie szukać porady. Rodziny boimy się pytać bo wiadomo będą zazdrościc a obcemu nie zależy to może i poradzi. Nie tak dawno odziedziczylismy spadek 75tysiecy dolarow z kanady i teraz mozna by tak powiedziec jestesmy bogaci. Zastanawiamy sie co zrobić z tymi peiniedzmi. Mamy wlasnosciowe mieszkanie, auto tez mamy. Jacek moj mąż chciałby nowe auto z górnej pólki jakiegoś suwa. JA to najlepiej pojechalabym na wycieczkę do egzotycznych krain. A syn mowi żeby zainwestować te pieniądze, że można zarobić na jakimś foreksie, to są waluty i szybko będziemy jeszcze bogatsi. Może któras ma męża lub znajomego co się tym foreksym zajmuje i czy ten biznes jest taki dobry.

Gość gość
na foreksie szybko to stracicie

Gość gość
Gdybym miała dużą gotowkę i nie wiedziała co z nią zrobić to bym kupiła jakąś nieruchomość najlepiej w Warszawie teraz jest dobra koniunktura do kupowania mieszkania a za jakiś rok to się może zmienić

Gość gość
Zapomniałam dodać że oczywiście na wynajem.

Gość gość
prowo ?

Gość gość
ale dolarów amerykońskich czy kanadyjskich?

Gość Joanna42
Dlaczego na tych walutach to bysmy szybko stracili. Czy ty sie na tym znasz masz jakies przykre doświadczenia? Mieszkania w Warszawie to raczej nie kupimy bo jestesmy z południa Polski. Aha są to dolary kanadyjskie.

Gość gość
W Krakowie też kupno mieszkania się opłaca.

Gość gość
Ja mialam pewien pomysl gdybym twz dostala spadek ale chyba nie dostane wiec podpowiem. Mialam zamiar kupic trzy kawalerki z przeznaczeniem na wynajem. U nas mieszkania nie sa drogie a mlodzi poszukuja wlasnie malych mieszkan zeby placic jak najmniej.

Gość Joanna42
Pogadam z Jackiem jak wróci z pracy. Jednak te mieszkania to chyba nie za dobry pomysł. Kupić takie mieszkanie to ze 120tys. To mogę tylko jedno kupić i ile mi zostanie 40tys? A gdzie tu na wakacje, zakupy i jakieś rozrywki. Nie mielismy spadku i też jakos się żyło. To teraz lepiej dobrze wydać te pieniądze i coś zobaczyć. Ja to bym chciała pojechać na Bali albo na Dominikne.

Gość gość
A kto te pieniądze odziedziczył? Ty czy mąż?

Gość Joanna42
Jacek to po jego zmarłej ciotce, która już dawno wyjechała do Kanady. Ale mamy wspólnote majatkową to mi też sie nalezą.

Gość gość
Jeżeli tylko jemu zapisała, to nie należą się, bo spadek nie wlicza się do wspólnoty majątkowej. To tylko dobra wola męża i bardzo ładnie z jego strony, że pyta cię o zdanie.

Gość gość
Autorka nie pyta się komu należy się spadek tylko jak te pieniądze zainwestować.

Gość Joanna42
Jak to się nie należy! Jestesmy w związku małżeńskim. Wszystko co jego to imoje. Tylko przed ślubem to nie wspolne ale spadek już tak o spadku dowiedzieliśmy się 3tygodnie temu po ślubie mamy 20lat małżenstwa! To moje i jego pieniądze i koniec!

Gość gość
Kup sprzęt stereo klasy hi-end

Gość gość
Autorko, doucz się i ciesz się, że mąż bierze twoje zdanie pod uwagę, bo wcale nie musi. Spadek nawet po ślubie zalicza się do tzw. majątku osobistego. A egzotyczne podróże mogą poczekać, najpierw spróbujcie pomnożyć pieniądze ze spadku, np. na lokatach, akcjach czy obligacjach. Niech to będzie wasz kapitał "na czarną godzinę", a z odsetek można hulać. :)

Gość gość
Przecież autorka nie rozwodzi się z mężem i to czy mąż jest spatkobiorcą czy ona nie ma rzadnego znaczenia autorka te pieniądz chce sensownie zainwestować.

Gość Joanna42
Jakie akcje lub obligacje moglibyśmy kupić skoro wcale się na tym nie znamy. Myśleliśmy że ten foreks to dobry pomysł, ale poczytaliśmy opinie i wcale nie musimy zarobić na tym. Więc chyba już kupimy to auto i polecimy na Bali. Reszte damy na konto oszczędnościowe albo kupimy walutę obcą, bo wiadomo złoty to raczej się nie opłaca.