Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość depresja dekompresja

Panowie dlaczego siedzicie gdy kobiety stoją?

Polecane posty

Gość gość
no proszę ,jakaś qrwa próbuje migać sie od odpowiedzi.

Gość gość
Nie wiem jak można oczekiwać od mężczyzn ustępowania miejsca, jeśli się jest normalną, zdrową kobietą. Takie rzeczy to czysta uprzejmość, ale jak ktoś jest po robocie, to pewnie uprzejmości go nie interesują, jest zmęczony i myśli o obiedzie, to naturalne.

Gość gość
Po pierwsze kobieta ma prawo to miejsca siesadzego tylko w sytuacjach prywatnych czy sam na sam. Po drugie być może facet jest zmęczony czy Po prostu jedzie dalej. Czy wyobrażasz sobie żeby np w pociągu ktoś kto wykupił miejscowej ustąpił miejsca komuś kto tego nie zrobił.

Gość gość
Aby byli gentelmeni muszą być damy. Damy same postanowiły ze nie chcą nimi być więc bycie gentelmenem jest bezzasadne.

Proponuję zamknąć temat. Nie ma co dyskutować z bydłem. Zawsze tak było i będzie, że mężczyzna ustępuje kobiecie miejsce, otwiera drzwi, że stanie w obronie itd. To jest po prostu standard. A na motłoch nie ma co zwracać większej uwagi. Pozdrawiam

Gość gość
ja byłem kiedyś świadkiem, jak siedział dzieciak, miał może 12 lat, a obok stała babcia, której się trzęsły ręce. Jak ktoś zwrócił uwagę dzieciakowi, babcia powiedziała:: - niech siedzi, nastoi się na starość.

Gość gość
Bo jest równouprawnienie o które tak zabiegałyście...

Gość gość
Kobiety przepuszczam w drzwiach, w obronie bym oczywiście stanął, ale dlaczego miałbym ustępować w autobusie to nie wiem... Tym bardziej, że siadam gdy jestem raczej zmęczony, a nie zawsze szukam miejsca. Dlaczego niby kobiecie miałoby należeć się moje miejsce? Starszym osobom oczywiście ustępuje. Wyjaśnienie autora: Ustępować, bo tak! I to jeszcze z pisane z taką pretensją, jak śmiem w ogóle jako facet zajmować to miejsce. Dziwna postawa.

Gość gość
mi sie podoba temat. równouprawnienie to jedno ale kobieta zawsze jest kilka razy słabsza od faceta. Uważam że facet nie musi koniecznie ustępowac miejsca, ale nie powinien np biec żeby zając miejsce przed kobietami (a zdarza sie) albo pchac sie na pierwszego w drzwiach.

Gość gość
Może i słabsza ale nadrabia cwaniactwem :)

Gość gość
a jak tym cwaniactwem nadrabia?

Gość gość
Kobieta nie jest nikim lepszym ode mnie by mogła siedzieć gdy ja stoję. Jesteśmy takimi samymi ludźmi. Płacić nie chcecie, robić nic nie chcecie, stać nawet w busie nie chcecie i wy się dziwicie, że faceci wami gardzą i biorą tylko na seks? Co wy wnosicie do życia poza tyłkiem?

Gość gość
Pokazują jeszcze jak żyć za twoją kasę.

Też mi się wydaje że to taka zwykła uprzejmość jeżeli ktoś ustąpi mi miejsca. Prawda jest taka że coraz mniej facetów przepuszcza w drzwiach, ustępuje miejsca a widoczne jest to najbardziej u młodych mężczyzn, wielu starszych wyniosło takie zachowania z domu. Ja tam nie jestem jakoś specjalnie urażona jeżeli facet nie ustąpi mi miejsca w autobusie, wychodzę z założenia że jakby chciał to by ustąpił a widać nie chciał. Takie czasy ale przynajmniej teraz jak facet ustąpi miejsca czy też przepuści w drzwiach to się takie rzeczy bardziej dostrzega, kiedyś było to naturalne.

Gość gość
Nie porównujcie tego co było kiedyś do tego co jest teraz bo zmieniły się czasy. Kobiety dziś się nie szanują a takiej nikt nie będzie pokazywał szacunku, porządni mężczyźni będą się od takich kobiet trzymać z daleka a reszta będzie traktowała je tak jak na to SAME ZAPRACOWAŁY!

Znów ten mizogin przylazł? 9:13 Następny śmieć 09:21 albo ten sam. Brunetka, tu nie o to chodzi czy chce czy nie chce. Chodzi o normalne reakcje. Coraz więcej hołoty i takich śmieci jak ci wyżej. Ci frajerzy myślą że jak ustąpią dziewczynie miejsce to wielką przysługę jej robią. Wiążą to z wielkim poświęceniem, z jakimś durnym równouprawnieniem, albo z nastrojami swoimi. Tu chodzi o normalne zachowania i już. Gość, czasy tworzą ludzie, a poza tym jak już chcesz być taki wybiórczy, to jak ocenisz która kobieta się szanuje, a która nie, której ustąpić miejsce, której nie?

Gość gość
Najśmieszniejsze jest to jak tacy pobożni (na niby)ministranci w kościele a w tramwaju miejsca kobiecie nie zrobią -ale to obłudne,albo siedzi chłopak z dziewczyna a nad nim stoi kobieta po 50 i miejsca nie ustąpi,a ta dziewczyna to chyba slepa-tak samo ja będzie kiedys traktował (z buta).

Gość gość
depresja dekompresja jesteś bardzo naiwna w swoim rozumowaniu i bardzo roszczeniowa co mnie nie dziwi. Jak dorośniesz to może zrozumiesz bo gadasz jak dzieciak.

Co Cię nie dziwi mizoginie? I co jest naiwnego w moim rozumowaniu?

Gość Argen
"Kobiecie, dziewczynie z racji tego że właśnie jest, należy się miejsce. " x Ja ustępuję miejsca tylko starszym i kobietom w ciąży. x "Facet ma stać, chyba że facet w podeszłym wieku, to jeszcze można usprawiedliwić." x Mi żadna nie ustąpiła jak kiedyś wracałem z ciężkiej roboty. Nogi mnie bolą ten idiota chce żebym stał, bo cycki i cipka dają im taryfę ulgową? Takiego wała.

A młodszym jaśnie panie dlaczego nie ustąpisz? Następny melepeta którego nóżki bolą.

Gość gość
Co do stwierdzeń, że należy choć zaproponować, a kobieta może odmówić - to też nie jest kulturalne. Jeśli ktoś już wstał, to wypada usiąść. Swoją drogą, z doświadczenia wiem, że jak już wstanę, by osoba starsza mogła usiąść, to mnie to irytuje i wpędza w zakłopotanie, gdy ta osoba odmawia. Bo co? Mamy stać oboje, a miejsce wolne, czy mam siąść z powrotem (tak czynię, ale dziwnie się z tym czuję). Ktoś wspomniał, że zdrowiej jest stać. Nie. Zdrowo jest urozmaicać. Raz siedzieć, potem się przejść, chwilę postać. Jak się stoi cały czas, to się żylaki łapie. Padły też stwierdzenia, że facet po pracy fizycznej nie będzie ustępował kobiecie po pracy przy biurku w korpo. Fajnie, tylko nie wszyscy mężczyźni pracują ciężko fizycznie, a nie wszystkie kobiety siedzą przy biurku. Ja jeszcze tydzień temu pracowałam fizycznie, na dość ciężkim stanowisku (nawet osoby z innych stanowisk tak twierdziły, nie tylko my), gdzie stałam przez prawie 8 godzin (prawie, bo na przerwie siedziałam, jak już skończyłam stać w kolejce do bufetu, no i w pracy byłam przed rozpoczęciem zmiany - więc już wcześniej zaczynałam stać) pracując w systemie 4 brygadowym na 3 zmiany. Dlatego takie stwierdzenia są niesprawiedliwe. Czy powinno się ustępować? No niby tak, wg zasad kultury tak właśnie jest, że kobiecie powinno się ustępować, ale ja osobiście nie uważam, by obcy mężczyzna miał dla mnie wstawać. Co innego jakbym jechała z kolegą albo partnerem i on by usiadł a dla mnie nie byłoby miejsca. Z partnerem można rozwiązać to siadając na kolanach, z kolegą nie. Ogólnie w takiej sytuacji myślę, że oboje powinniśmy stać.

Bez przesady nic niekulturalnego w odmowie nie ma. Nie rozumiem co miałoby być? Przecież jeżeli osoba starsza odmówiła, to bez skrępowania siedzisz dalej i już. A jak Cię krępuje, to wstajesz. No i problem z głowy. I nie niby powinno się ustępować, tylko facet zawsze ma ustąpić kobiecie, nawet jak go giry bolą i nawet gdy jest młodsza.

Gość gość
Jak spytam, czy chce usiąść i odmówi, to w porządku. Ale jeśli wstanę, a ta osoba odmawia, to już jest niekulturalne. To tak, jak ktoś Cię częstuje cukierkami. Niby możesz odmówić, ale z jakiegoś powodu jednak nie wypada. Może chodzi o sprawianie przykrości, bo ktoś chciał być dla nas miły. A najgorzej (i tak mi się zdarzało jak miałam naście lat. Dziś bym chyba huknęła, że ma mnie nie dotykać...) jak ustąpię dziadkowi jakiemuś a on mnie łapie za ramiona i sadza z powrotem... xxx Mi by było głupio. Źle bym się czuła, gdyby mi obcy ustępowali ot tak. Co innego, gdyby było po mnie widać, że źle się czuję, jestem zmęczona.

Gość gość
Całkiem się wam w d u p a c h poprzewracało. Zejdźcie na ziemię, trochę pokory nie zaszkodzi.

Gość gość
Co do pokory i przewracania się w d****h, to autorem jest PONOĆ mężczyzna. ;)

Ty przypisujesz kontekst...a to że miły dla mnie, a to że może spodobałam się, a to że widać że zmęczona jestem i ustąpił itd. A tu chodzi tylko o normalną reakcję w stosunku do kobiety i to wszystko. W przypadku ustępowania miejsca, otwierania drzwi, obrony itd. chodzi tylko o to że jesteś kobietą i coś takiego jest normalne w stosunku do kobiety. I nic innego nie jest ważne. A te matoły co tutaj wypisywały te brednie, to są melepety których zdanie nieistotne.

Ja w ogóle rzadko siadam :) a każdej babeczce od 40 wzwyż ustępuję, podobnie jak facetom od 50 oraz osobom o kulach, z małymi dziećmi i źle się czującym :)

Gość gość
Masz miękkie serce to musisz mieć twardą d u p ę

Gość gość
A tak swoją drogą, znałam kobitę, tak koło 45 lat, która stwierdziła kiedyś, że jakby jej ktoś ustąpił miejsca w autobusie, to by się popłakała. Widać poczułaby się stara.