Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

prolaktyna 43 czy dlatego nie moge zajsc w ciaze

Polecane posty

Gość gość

Odebralam dzis wyniki badan na prolaktyne i wynik wynosi 43 gdzie norma jest do 28.9 Do ginekologa zapisana jestem na poczatek stycznia, czy do tego czasu sama moge zbic ten wynik ( np. wizyta u lekarza rodzinnego)? Z mezem staramy sie od 7 miesiecy.

Gość gość
Wątpię, że przy takiej prolaktynie masz w ogóle owulacje, możesz zacząć od 1 dc castagnus, ale to kuracja 90-dniowa, lekarz na pewno zapisze leki, bo nawet gdybyś jakimś cudem zaszla teraz w ciążę, to mogłoby dojść do poronienia

Gość gość
A do ginekologa nie możesz iść prywatnie? Zbijanie prolaktyny nie trwa chwilę, jak dla mnie szkoda marnować prawie 1,5 miesiąca

Gość gość
Ja raz na kilka cykli obserwuje owulacje w sluzie. Prywatnie najszybciej za 2 tyg. Z jakiej prolaktyny wy schodzilyscie?

Gość gość
Sam śluz o owulacji nie świadczy

Gość gość
Ostatnio gdy bylam u gina mi sie pytala czy obserwuje sluz, powiedzialam, ze tak raz na jakis czas to mowila ze bardzo dobrze.

Gość gość
Ok, z tym że owulacje moze potwierdzić jedynie usg

Gość gość
ok, rozumiem. Z jakiej prolaktyny schodzilas?

Gość gość
łykaj castangus !

Gość gość
ok, poczytam o tym leku ziolowym. Czy jest w moim przypadku ryzyko guza przysadki?

Gość gość
Ja akurat miałam problem nie z prolaktyna, a z progesteronem, ale przez 5 lat starań sporo się podszkolilam w kwestii hormonow, a koleżanka która ma problem z prolaktyna jest na lekach cały czas

Gość gość
przez 5 lat nie udalo sie Tobie zajsc w ciaze? Ja jestem po 30tce i zaluje ze tak pozno sie staralismy.

Gość gość
Po 5 latach sie w końcu udało, niestety leczenie wszelkich zawirowan hormonalnych jest długotrwałe dlatego na Twoim miejscu nie zwlekalabym z wizytą u lekarza

Gość gość
Gratuluje, ale nie myslalam, ze to az tyle lat moze trwac. Myslalam, ze kilka msc max.

Gość gość
Jak na ironię ja miałam tylko problem z progesteronem- przez to straciłam jedną ciążę, reszta badań moich i męża idealna, a mimo to ciągle porażki, jak pisałam Ci juz na poczatku- zacznij brać castagnus przez 90 dni, chyba ze wczesniej zajdziesz w ciążę, ale wtedy też nie odstawiaj gwałtownie tylko stopniowo, przy okazji wyślij męża na badanie nasienia, bo jak tu jest cos nie tak, to minimum 3 miesiące potrzeba na jakąkolwiek poprawę. Ja urodziłam kilka dni przed 33 urodzinami, powodzenia

Gość gość
Skonsultuje z ginem wszystko, postaram sie dostac jak najszybciej. Do tego dochodzi tez moja niedoczynnosc, wiec bedzie to dlugo trwalo. najwazniejsze to zrobic wszystko zeby dziecko bylo zdrowe i utrzymac ciaze. Ze strony meza, powinno byc ok. On jest okazem zdrowia, wiec najpierw sama musze miec dobre wyniki.

Gość gość
Ja miałam 54 gdzie norma była do 22. Owulacji nie było. Nie sugeruj się sluzem. Ja miałam objawy owulacji ale ona nie występowała. Udało się w końcu zajść w ciążę jakimś cudem gdy prl spadło do 23. Musiała się akurat w tym cyklu owu odblokować i się udało wcelowac. Zaczynam 7 miesiąc. Brałam leki oczywiście plus do tego castangus

Gość gość
dlaczego mialas norme do 22 a ja norma do 28.9, czy to zalezne od wieku a moze dnia cyklu? Mi lekarke powiedziala, ze moge isc w obojetnie jaki dzien. Czy branie lekow obnizajacych prolaktyne, moze zle wplywac na ciaze?

Gość gość
Pewnie zależy od laboratorium

Gość gość
po jakim od brania lekow prolaktyna spada?

Gość gość
Idz do endokrynologa albo ginekologa.Zapewne zapisze Ci bromergon.Wiesz przy wysokiej prl przeważnie niski jest progesteron.Dobrze też stwierdzić od czego ta prl jest wysoka.U mnie to był mikrogruczolak przysadki.

Gość gość
jaki mialas wynik prolaktyny przed lekami?

Gość gość
Dziewczyny, a czy prl trochę poniżej normy też może sprawiać problemy z zajściem w ciążę i to też się leczy?

Gość gość
Różnie z tym wynikiem bywało ale tak od 30-50.Bywa że problem z prolaktyną jest skutkiem problemów z tarczycą.

Gość gość
ja przez rok nie mogłam zajść przy prolaktynie 32 (mimo wcześniejszych 2 zajść zakończonych poronieniem) dostałam tabl na obniżenie (bromergon?) i zaszłam w tym samym cyklu w którym zaczęłam je brać.

Gość gość
Tu autorka, ja mam niedosczynnosc na razie biore 75 i 100 euthyroxu co drugi dzien, moje tsh powyzej 3. Czy myslicie, ze gdyby tsh spadlo do 1 prolaktyna tez by sie unormowala? Nie chcialabym brac lekow na obnizenie prolaktyny jesli to tarczyca jest winna.

Gość Staranka
Tez mam prolaktyne ok. 40. Lekarka przepisala mi bromergon. Przy pierwszej ciazy lek pomogl, zaszlam szybko. Teraz tez mam taka nadzieje.