Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kochani czy nie zatruje sie jak zjem tunczyka z puszki ktory byl w lodówce 5 dni

Polecane posty

Gość gość

po wyjeciu z puszki byl w plastikowym pudelku przez 5 dni..czy wywalic???nie smierdzi ale sie boje ze jak zjem to sie zatruje..moze ktos doradzi czy zaryzykowac??szkoda mi w sumie wywalac:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
i drugie pytanie od razu zywnosciowe:) mialam majonez kielecki kupiony w sobote i zapomnialam go wyjac z auta i siedzial w aucie do wczoraj od soboty a temperatury w nocy byly niestety minusowe juz.. czy powinnam go jesc czy nie??na pudelku jest napisane zeby przechpwywac tylko w temperaurze plusowej od 2 stopni... hmmmm moze doradzicie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wypuść go do morza tam gdzie jego miejsce:|

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak był nawet 7 dni otwarty, ale w lodówce. Spokojnie możesz. Nawet jakby był dwa tyg, ale nie dłużej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
DZIEKI... a majonez ????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jedz ale zagryzaj stoperanem :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie radze .....majonezem łatwo się zatruć...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ile zapłaciłaś za tego tuńczyka a ile zapłacisz za leczenie zatrucia zołądkowego?A jak może boleć.Zawsze jest okres ważności.Z reguły konserwy rybne mają ważność po otwarciu 2-3 dni.Skoro minęło więcej wyrzuć.Lepiej nic nie zjeść niż zjeść niepewne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Majonez sie pewnie zwarzyl A tuńczyka mozesz zjeść w zależności od odporności żołądka, ja bym zjadla

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
majonezu nie jedz bo jak sie chociaz troche zamrozil i zważył to juz nie nadaje sie do zjedzenia...chyba ze naraz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja bym nie zjadła ale ja zawsze jestem ostrożna jeśli chodzi o jedzenie, ale rób jak uważasz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To zalezy czy tunczyk byl w sosie wlasnym czy tylko w zalewie. Majonez byl w bagazniku wiec tperatura lodowkowa wiec bez obaw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie mogę patrzeć jak niektórzy wypisują głupoty... majonez może być zwarzony od minusowej temperatury. No proszę Was, skąd niektórzy takie farmazony biorą? Majonez nieotwarty można przechowywać w temperaturze pokojowej, otwarty w temperaturze nawet 2 stopni, a otwarty czy nieotwarty w minusowych temperaturach nie warzy się i po doprowadzeniu go do temperatury lodówkowej lub pokojowej będzie miał zwyczajną konsystencję. Majonez warzy się tylko w trakcie jego robienia w temperaturze pokojowej lub otwarty przetrzymywany w temperaturze powyżej 2 stopni Celsjusza. Co za gamonie! A tuńczyk jeśli stał w lodówce otwarty może zostać skonsumowany w ciągu 5 dni spokojnie o ile nie ma odbiegającego od normy zapachu. Tuńczyk kupowany w oleju czy zalewie solnej jest już konserwowany olejem czy zalewą solną i to wydłuża jego przydatność do spożycia nawet po otwarciu puszki. Surowej ryby nie radziłbym jeść po odleżeniu 5 dni w lodówce nawet ale tuńczyk z puszki jak najbardziej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Słowo zwarzyć, znaczy sparzyć, od war lub wrzątek i nie ma nic wspólnego ze słowem ważyć od wagi! Majonez może się zwarzyć tylko w temperaturze powyżej 2 stopni jak wyżej napisane ale nie musi. Po prostu temperatura warzenia majonezu wynosi powyżej 2 stopni, dlatego może warzyć się stojąc otwarty w lodówce, ale nieotwarty, zamknięty oryginalnie może stać nawet w temperaturze pokojowej, bo tlen nie dochodzi i nie dopuszcza do spalania "molekuł" a tym samym do tzw. warzenia się, czyli przegrzewania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tia, a jak się zamrozi majonez to co się z nim dzieje ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zwarzyć w sensie nie "zagotować" a rozwarstwić nie jestem chemikiem ani technologiem żywności, ale na mój gust gdy zamrozisz i rozmrozisz majonez to się rozwarstwi tak samo jakby był przechowywany w zbyt wysokiej temperaturze dokładnie z tego powodu majonezu się nie mrozi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×