Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

syla839

Co do wyprawki dla noworodka?

Polecane posty

nie wiem co kupić, a przede wszystkim jaką ilość. Rodzę na początku lutego jaki kombinezon rozm, z nóżkami czy takie zakryte?

Gość gość
Z ubranek najbardziej praktyczne są body i do tego polspiochy lub spodenki i skarpetki oraz pajace, dużo nie kupuj, ja miałam na początek po 5-7 szt. Z rozmiaru 56 i 62, rodzisz w zimie to może Ci sie przydać rożek- najpierw w tradycyjnym wydaniu, potem możesz używać jako kolderke, ze 2 kocyki, kilka pieluch tetrowych, ze 2 pary niedrapkow, choc długo ich nie zakladaj, bo takiemu maluchowi nie obcina się paznokci, a jak nie ma nic na raczkach, to samo sobie je sciera, z kosmetykami tez nie szalej, kup jakies 2 w 1 do włosów i ciała ( ja polecam żel hipp), octanisept do pepka, sól fizjologiczna do przemywania oczu, zasypke do pupy i np.bephanten lub sudokrem ale używaj ich wtedy, kiedy już będzie konieczność, a nie na zaś. Zaopatrz się w choc jedną butelkę, nawet jeżeli teraz masz postanowione, że karmisz piersią, smoczek, oczywiście pamersy i chusteczki- nie przestrasz się, ale pierwsze 1,5 miesiąca idzie tego ogrom, szczoteczka do włosów, cos do czyszczenia noska (ja mialam i nadal mam najzwyklejsza gruszke i szczerze polecam), nozyczki, możesz kupić termometr do wanienki (mąż kupil zwykły canpola i byl ok), zaopatrz sie tez w espumisan w kroplach ewentualnie delicol i nie przesadzaj z zakupami, lepiej kupic mniej i w razie potrzeby dokupic, niz kupic i w ogole nie uzyc

Gość gość
Witaj ja rowniez rodze za 2 miesiace. Ja mam wszystko po synku gdyz jest jeszcze maly ma roczek i wszystko w modzie. Ja mam kombinezon 5-10-15 w rozm 62 oraz kombinezon next bialy w rozm 56 . posiadam tez spiworek ale niestety kupila go tesciowa i jedt zbyt duzy...

Gość gość
Zgadzam się z wpisami. Powyżej oprócz tych niedrapek kupilam to ale w ogóle tego nie uzywalam jedną dziewczyna założyła to dziecku i neonatolog powiedział że nienpowiino się tego zakładać bodziecko ma się poznawać i to nic jak się troszkę zdarapie kosmetyków ją używam emolium drogie ale warte swojej ceny. Bephanten ją uzywalam na piersi sudocrem do pupy . kombinezon ją bym radziła z zskrytami nogami będzie wygodniej ją taki mialam z zskrytami takiemu małemu źle befzievt te buty ubierać

Gość gość
Dziecko ma problemy ze skórą, że uzywasz emolium? Bo jeżeli skóra jest ok, to nie ma potrzeby używania tego typu produktów

Gość gość
Dokładnie, nie ma sensu przyzwyczajać dziecka do emolium bo właściwie stosuje się je wtedy gdy dziecko ma problemy ze skórą a nie tak na codzień, Jak przyzwyczaisz dziecko do tego typu kosmetyków i potem będziesz chciała przejść na inne, tańsze to może być problem.

Gość gość
Jeśli luty, to i kombinezon, i śpiworek. Kombinezon bez nóg - noworodkowi kupuj takie ubranka, żeby jak najmniej wyginać kończyny i nie przeciągać przez głowę - wszystko maksymalnie rozpinane (od szyi do stóp). Nie lubią tego i krzyczą wniebogłosy, po co się użerać.

Gość gość
Chyba, że wolisz przykrywać grubym kocem - ja dziecko w kombinezonie wkładałam do ciepłego śpiworka, zapinałam i z głowy, jestem zwolenniczką najprostszych rozwiązań.

niby zamierzam karmić piersią, ale butelkę też chyba trzeba mieć. Obojetnie jaką kupić? A na pupę jaki krem i czy trzeba smarować za każdym razem zmiany pieluszki?

A jaki aspirator do noska polecacie? bo wszyscy mi mówią, że jest on niezbędny

Gość gość
Fridę. Krem do pupy kup najzwyklejszy, dopiero jeśli dziecku nie podpasuje, będziesz zmieniać. Ja miałam Alantan z apteki i się sprawdzał. Tak, po każdej zmianie pieluchy zapobiegawczo, choć są osoby, które używają dopiero, jak coś się dzieje ze skórą.

Gość gość
Butelki polecam Aventu, uniwersalne i wygodne, dużo akcesoriów do łączenia z butelką, pooglądaj sobie w necie.

Gość gość
Juz pisałam wczesniej, ze krem w razie potrzeby, a jak pupa nie jest czerwona czy odparzona, to odrobinę alantanu w pudrze wystarczy, a z gruszką radzimy sobie lepiej niż z aspiratorem

Gość gość
Pudru nie polecam, zapycha i niepraktyczny.

a pępek czym przecierać, bo w aptece są takie nasączone waciki, dobre to jest?

Gość gość
Nic nie zapycha, bo używa sie odrobinę, a nie pół opakowania, pepek psika sie octaniseptem i osusza gazikami

Gość gość
Pupa dziecka ma być czysta i osuszona, niczym na zapas sie nie smaruje, bo nie ma takiej potrzeby, Ty smarujesz się na wszelki wypadek?

jak dziecko ubierać w lutym na dzień i na noc. u mnie w domu jest tak 20 stopni

Gość gość
Na pewno dziecka nie przegrzewaj i przypadkiem nie kis w czapce w domu, jak to niektore mądre mamusie czynią, sama będziesz wiedziała jak ubrać dziecko, sprawdzaj kark, jak bedzie ciepły to wszystko ok

Gość gość
Body (z krótkim czy z długim rękawem, to zależy od temperatury w mieszkaniu i reakcji dziecka) i pajacyk.

Gość gość
Nie warto używać pudru, maść/ krem są o wiele wygodniejsze.

Gość gość
Ile ludzi, tyle opinii, używam pudru, moje dziecko ma pół roku i ani razu nie miało problemu ani z odparzeniami ani innymi problemami skornymi w tych rejonach

w dzień i na noc tak samo? A do snu przykrywać kołderką, czy kocykiem jakimś?

Cześć :) Na początku maleństwa śpią w rozku czy inaczej w beciku a później śpiworek. Kolderka czy kocyk nie jest praktyczny bo dziecko się odkrywa w nocy Więc na.początku poduszka klin do tego rożek-becik oczywiście prześcieradło na materac :-) Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego rozwiązania ja jestem szczęśliwą mama bliźniaczek dziś kończą 7 msc. Ja mam zakupioną pościel do łóżeczka jednak do teraz jej nie użyłam

no ja właśnie też kupiłam pościel, najwyżej sobie trochę poczeka ;) A jakbym nie karmiła piersią tylko mlekiem modyfikowanym to podaje się dziecku takie porcje co są napisane na pudełku? czy trzeba czymś innym się kierować.. a jak wygląda karmienie piersią i sztucznym mlekiem co jaki czas się karmi?

to moje pierwsze dziecko i jeszcze nie mam doświadczenia. Troszkę się boje co mnie czeka

Gość gość
Właśnie dzięki emolium nie ma problemów że skora. Ja mam zwylka gruszkę i elektryczny aspitatpr do nosa i do tego wodę morska w spreju do pupy uzyeam tylko sudocremu nie przy kazdej zmienie pieluchy ale zazwycAj po kupie smaruje ją cały czas karmie piersią na początku to rozmie bywało nawet co chwilę chciał cyca ale później się unormoealo.

Gość gość
Skąd możesz wiedzieć, że dzięki emolium dziecko nie ma problemów ze skórą, jeżeli nic innego nie używałaś i nie wiesz, czy bez tego typu kosmetyków jakikolwiek problem by istniał?