Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szlag mnie już trafia z tymi termometrami. Nie wiem któremu wierzyć

Polecane posty

Gość gość

Mam dziecko drugi dzień chore. Ciągle gorączkuje. Dwa różne syropy przeciwgorączkowe już mu podawałam wczoraj i jeden wcale nie podziałał, a drugi słabo albo tez wcale. Sama już nie wiem bo nie szlag trafia z tym termometrem pistolecikiem na podczerwień. Za każdym razem pokazuje co innego. Trzeci syrop w nocy wiem że pomógł bo przykładałam ręke do czoła i było dośc chłodne czyli normalne ale teraz jest już dzień i czoło znów ma rozgrzane. Mierzyłam znów tym pisoletem i znów za każdym razem inny wynik pokazywał. A to 37 czyli normalną temperaturę a to 38, a to 37,4. Czoło miał rozgrzane. Wkurzyłam sie i wsadziłam mu pod pachę termometr rtęciowy. Patrzę a tu 39,4! No nie wierzyłam. Zmierzyłam mu jeszcze raz. I znów pokazało 39,5 ! Ale i tak mi się nie podobał coś ten wynik bo dziecko owszem ma czoło rozgrzane ale nie aż tak. W dotyku mi pasowało na 38. Przecież jakby miał 39,5 to czoło by parzyło przecież a nie było tak. Poza tym dziecko by było totalnym warzywem a on był dość normalny, chciał się bawić i chodził. Sprawdzałam znów tym pistoletem i tym razem za kazdym razem mi pokazywało 38 stopni. Nie wiem już co robić, bo od wyniku cholernego termometru zalezy co mam dalej robić. Jesli ma faktycznie 38 to bym go przetrzymała jeszcze z jeden dzień i poszła do pediatry a jeśli ma 39,5 to pojechałabym gdzieś już teraz nie wiem co robić. Dziecko normalnie chce sie bawić jak zwykle, nawet nie ma policzków czerwonych, wczoraj był czerwony i oczy zaszklone teraz ma normalny kolor policzków i tylko na katar i ból gardła narzeka ale wcale nie chce leżeć

Gość gość
Ile dziecko ma ?? Male dzieci dobrze znoszą wysoka temperaturę wiec dlatego się bawi. zbijaj gorączkę syropami paracetamol lub cos z ibuprofenem można na zmianę stosować jesli nic poważnego się nie dzieje poczekać można do jutra jesli goraczka nie ustąpi to do lekarza

Gość gość
Termometr pistolecik po pierwsze trzeba odczekać około 5 minut żeby robić drugi pomiar. Po drugie trzeba dokładnie stosować się do instrukcji obsługi. m.in. odległość od czoła. Ogólnie u dzieci nie mierzy temperatury pod pachą nie jest to miarodajne. I jeszcze jedno to, że dziecko nie ma gorącej głowy wcale nie oznacza, że nie ma temperatury. Ja zmierzyłabym u siebie temperaturę i jednym i drugim termometrem. I sprawdź czy wynik jest podobny. Czy termometry działają.

Gość gość
dlatego ja mam zwykły elektroniczny termometr i mierze dziecku w pupie. najdokladniejszy wynik.

Gość gość
Mam taki termometr pistolecik na podczerwień i w instrukcji jest sporo obostrzeń, do których trzeba się stosować, żeby wynik był miarodajny. Oprócz tego co ktoś napisał w poście powyżej jest jeszcze kilka: - dziecko musi trzymać głowę nieruchomo - czoło musi być suche - włosy muszą być odgarnięte z czoła - dziecko nie może być bezpośrednio po: jedzeniu, obudzeniu, zabawie (intensywnym ruchu) - należy wówczas odczekać.

Gość gość
niecałe 3 lata ma

Gość gość
zmierz w odbycie zwykłym elektronicznym termometrem i odejmuje 0,5 stopnia i będziesz miała pewność czy dziecko ma gorączkę.

Gość gość
haha, ja wiem, ze to nie jest zabawne ale identyczna sytuacje mailam niedawno. Niemowle 7 mies, rozpalone mocno w nocy, a termometr typu pistolet pokazuje ok 37.. uwierzylam. Nastepnego dnia ta sama sytuacja, tym razem sprawdzam elektronicznym pod pacha i okazuje sie, ze maly ma ponad 38. No i tez sie wkurzylam. Wyciagnelam wszystkie termometry dostepne w domu- kilka typu pistolet, ze 3 elektroniczne i okazalo sie, ze pistoletowe tak jak u Ciebie za kazdym razem pokazywaly co innego. Wczytalam sie w instrukcje i okazauje sie, ze w takiej sytuacji trzeba brac pod uwage temperature najwyzsza jaka pokazal, hmmmm tylko, ze mi kiedys pokazal 39 stopni u dziecka, ktore nie mialo goraczki. Tak jak ktos pisal wyzej trzeba mierzyc dokladnie tak jak podane jest w instrucji (czasem srodek czola, czasem skron), dziecko nie moze ruszyc glowa, po kapieli trzeba odczekac itp. Dowiedzialam sie tez, ze musza byc pewne baterie bo przy starych wlasnie wariuja. Wyprobowalam kilka pistoletow i jeden nam sie sprawdza ale i tak teraz zawsze kontrolnie mierze elektronicznym jesli mam watpliwosci...

Gość gość
Po pierwsze to przeczytaj dokladnie instrukcje termometru. Po drugie dziecko moze miesc 38°C temperatury i w miare normalnie sie zachowywac. Wtedy nie zbija sie goraczki bo organizm walczy z choroba efektywniej przy pdwyzszonej temperaturze. Obserwuj dziecko. Jesli jest nieswoje, wtedy zmierz temperature, najlepiej elektornicznym w ustach. Jesli przekracza 38°C wtedy podaj dawke paracetamolu. Mozesz podac pol dawki i obserwowac. jesli po 2 dniahc dizejko nadal jest niewoje i temperatura nie spada wtedy idz do lekarza.

Gość gość
Ja dziecku 4 letniemu mierze pod pachą rtęciowym lub elektrycznym takie są najlepsze..a nie jakieś pistolety..

Gość gośćKaja
Na bóle gardła sama biorę tabletki ulgard-u, i szałwię. Jest to niedrogie połączenie a Bardzo skuteczne ;) Fajnie , że jest parę wersji smakowych do wyboru, ja jestem fanką malin z miodem.. ;) Jeśli gardło zaczyna tylko pobolewać, być suche, albo swędzące to polecam takie połączenie. Bardzo szybko przynosi ulgę i nie dopuszcza do rozprzestrzenienia się zarazków po całym gardle :)