Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość123454

szlachetna paczka

Polecane posty

Gość gość123454

jak to jest z tą paczką? bo tak sobie pomyslałam że mogłabym komuś pomóc, no i weszłam na te rodziny i tam prawie wszyscy chcą pralkę, i w ogóle takie większe rzeczy. No i rozumiem że jak ktoś robi komuś paczkę to musi kupić to co ta rodzina wymieniła w tych swoich potrzebach, tak? Nie mozna np pominąc pralki i kupić np jedzenie?

Gość gość
Oni chcą pralke, ale nawet gdyby dostali to ją sprzedadzą za jabola , to sama patologia :o

Gość gość
no wlasnie to samo myślałam pralke to sama potrzebuję a jedzenie jakąs zabawkę mogę kupić, a tylko jednej rodzinie może pomóc jedna osoba? bo zwykła osoba nie kup wszystkiego co rodzina potrzebuje

Gość gość1234789
no sama patologia to chyba nie, właśnie czytam taką babkę 80 lat co się opiekuję dwójką niepełnosprawnych upośledzonych dzieci, no i ona też pralkę, talerze i ubrania głównie. Ja rozumiem że to jest jej potrzebne ale przecież jedna osoba nie jest w stanie jej tego kupić

Gość gość
nie, musi jedna osoba wszystkiego kupić to moze być zbiórka :) i nie muszą dostać wszystkiego co tam pisze , mogą być zabawki jedzenie ubrania , możesz z kimś na spółę wybrać rodzinę i coś im podarować wspólnie , oczywiście nie spotkasz się z tymi ludźmi , bo to dostarczają wolontariusze

Gość gość
Szlachetna paczka to gów/no, sama patologia tam jest. Dziecioroby, alkoholicy, dziewki, co rodziły w wieku nastu lat, a teraz samotne mamusie. U mnie na dwdzieścia kilka rodzin była jedna starsza pani, schorowana, która faktycznie potrzebowala pomocy, ale szybko została wybrana, a reszta to tak jak pisałam wyżej.

Gość gość
Bo paczki robi się ogólnie grupowo :) A jeśli chcesz pomoc dając produkty żywnościowe to w każdej parafii są organizowane takie akcje, możesz się przyłączyć :)

Gość gość
mozna wpłacić na szelachetną paczkę cegiełkę od 20 zł i tak chyba zrobię

Gość gość
ja tez wpłacę :)

Gość gość
u nas pod kosciołem będa zbierać zrobię jakąs małą paczkę to ma być chyba na domy dziecka

Gość gość
19.31 Też nie mam pralki, bo ciągle są ważniejsze wydatki, a dochód mam niski.Poprzednia pralka się zepsuła, a na nową mnie nie stać. Alkoholu nie piję, papierosów nie palę, pracowałam długie lata. Teraz samotnie wychowuję niepełnosprawne dziecko, na które otrzymuję 153 zł zasiłku pielęgnacyjnego. Dziecko marzy o porządnym aparacie fotograficznym, bo poprzedni po kilku latach użytkowania nie nadaje się już do naprawy. Jeśli chcesz to mi pomóż, byłabym wdzięczna. Mój adres ar000@op.pl Naprawdę jestem w ciężkiej sytuacji, miałabyś dobry uczynek w niebie :) Bardzo miło,że w ogóle chciałabyś komuś pomóc. Jak kiedyś powodziło mi się lepiej, to też nie odmawiałam pomocy. A teraz... cóż takie życie. Ale mam nadzieję, że będzie lepiej.

Gość gość
ja bym pomogła komuś ale boje się że mnie ktoś zrobi w balona

Gość gość
Ja z 19.49 nie robię nikogo w balona raczej na odwrót, zawsze byłam za bardzo naiwna i inni to wykorzystywali na swoją korzyść ale taka już jestem Jak ja się znalazłam w ciężkiej sytuacji, to pomocy nie ma niestety. Ale inna sprawa, że bardzo mi wstyd prosić o coś kogoś znajomego, a tak na forum się wygadałam.

Gość gość
A był u was dzisiaj Mikołaj?

Gość gość
no pewnie, kto był grzeczny tam Mikołaj przychodzi a do innych szlachetna paczka

Gość gość
u mnie tylko słodycze były

Gość gość
A czy jak się komuś robi szlachetną paczkę, to trzeba kupić wszystko co tam pisze? Większość ma bardzo duże wymagania Laptopy, telefony, telewizory itd...

Gość gość
Chciałabym pomóc, ale takich paczek za kilka tysięcy nie zrobie Jakś odzież buty jedzenie byłoby możliwe dla mnie

Gość gość
A caritas w jaki sposób pomaga?

Gość gość
nie znam nikogo kto z caritasu otrzymuje pomoc bo z mopsu to owszem

Gość gość
Niestety ale w Polsce jest bieda. Nawet widzę przez okno, jak ludzie szukają jedzenia w śmietniku. I nie zawsze jakieś nurki.

Gość gość
Czy komuś z was caritas pomógł?

Gość gość
mi nie :( a tyle daję na tace

Gość gość
też daję na tacę ale chyba komuś zrobię paczkę :)

Gość gość
ale komu?

Gość gość
nie wiem komu może tobie?

Gość gość
jak to jest z tą paczką? bo tak sobie pomyslałam że mogłabym komuś pomóc, no i weszłam na te rodziny i tam prawie wszyscy chcą pralkę, i w ogóle takie większe rzeczy. x x ludzie, przecietna wartosc takiej paczki to jest ok. 5 tys złotych, najczesciej składa sie wiele osób, jakies firmy. Wiec jak was nie stac nawet na pralke, to dajcie sobie spokój, bo w tej akcji chodzi o wiekszy zastrzyk finansowy, zeby takiej rodzinie znacząco pomóc, dac motywacje do działania. a jak wy chcecie im kupic pomarańcze, czekolady i makaron, to im tylko krzywde zrobicie, bo tak by dostali pomoc od kogos innego

Gość gość
Patrzyłam na rodziny z mojego miasta, to trochę jestem w szoku. Ci naprawdę w ciężkiej sytuacji się nie zgłoszą. A była rodzina z dwojgiem dzieci i pracujący rodzice. Ale było im mało i chcieli paczkę :) tzn nowy duży telewizor i inne fajne prezenty

Prawda jest niestety taka, że normalni ludzie, biedą przyciśnięci, nadal dbają o siebie, by choć w ten sposób pokazać, że się nie poddali, a przyzwyczajone do żebractwa chwasty, zawsze na zabiedzonych i potrzebujących pomocy wyglądają :(. x Dlatego to właśnie oni, dominują w wszystkich akcjach dobroczynnych :(. x Normalny człowiek, uważa się za biednego, gdy nie ma za co ziemniaków na obiad kupić. Chwasty uważają się za biednych, bo nie nie mogą codziennie jadać w PizzaHut albo McDonaldzie, a przecież oni też są ludźmi i "im się należy" :(.

>>>Dziecioroby x to pewnie chodzi o rodziny z więcej niż jednym dzieckiem<<< x Które radośnie płodzą następne, nie przejmując się losem, już urodzonych :(. x >>>alkoholicy, x czyli osoby chore, rozumiem, że wg Ciebie jak ktoś wpadł w nałóg to powienien umrzeć<<< x To jest "choroba" mózgu, którą wyleczyć można. Niewyleczony alkoholik i tak przechla wszystko, co dostanie.