Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

albo zareczyny albo rozpad zwiazku

Polecane posty

Gość gość
gość dziś , jak masz 20-25 lat i dopiero co sie poznaliscie to pewnie ze jeszcze mozna poznac kogos bardziej pasujacego albo pozostac przy tym co jest. w tym wieku nie ma co podejmowac decyzji na cale zycie.ale 10 lat konkubinat z gromadka dzieci po 30 to juz przesada

Gość gość
"a co jeśli facet nagle będzie miał na drodze wypadek samochodwy i zabiorą go z ulicy do szpitala w ciężkim stanie? Wtedy kartki nie wypisze. Dlaczego jesteście takie naiwne? " xx powiedz lekarzom ze jestes zona;-) myslisz ze beda to sprawdzac i poprosza cie o akt slubu?:-))) inne nazwiska to normalna sprawa, wiele malzesntw tak ma;-)

Gość gość
Ta kartka jest wprowadzana w system, wystarczy sprawdzic dane pacjenta...co jest obowiazkiem lekarza. Jestem w zwiazku od 10 lat i nie szukam nikogo innego, nie widze w tym przesady :)

Gość gość
gość dziś konkubiny bede tutaj plakac, ze tak nie jest, ze po co papierek.. znam takie z zycia po latach z reka w nocniku, ale niech robia jak chca, zaplacza, gdy bedzie za pozno, jak facetowi zalezy to wie czego chce, one sa dobre na przeczekania do gotowanai i prania brudnych gaci, a faceci szukaja lepszych, mlodszych..

Gość gość
"konkubiny bede tutaj plakac, ze tak nie jest, ze po co papierek.. znam takie z zycia po latach z reka w nocniku, ale niech robia jak chca, zaplacza, gdy bedzie za pozno, jak facetowi zalezy to wie czego chce, one sa dobre na przeczekania do gotowanai i prania brudnych gaci, a faceci szukaja lepszych, mlodszych.. " xx facet moze sobie chciec ale ze slubu nici jak to laska nie chce;-) ze tez taki scenriusz ofiarom patrirchatu nigdy nie przychodzi do glowy;-) i jeszcze goruja i pira facetom ale za to 'mezom" ;-))))) ;-))))

Gość gość
Mnie facet chce, DWA razy sie oswiadczyl :)

Gość gość
i tak ci tepe dzidy nie uwierza ;-) one nie rozumieja ze kobieta moze nie chciec bo by sie zsikaly ze szczescia ;-)

Gość gość
oboje byliśmy po długich związkach, ja po rozwodzie, on się z byłą nie żenił, bo "nie uznawał ślubów". Mi do ślubu się nie spieszyło, bo juz jeden miałam, ale ten "wróg ślubów" postawił się i w końcu wzięliśmy ślub cywilny. Jesteśmy małżeństwem już 2 lata i uważam, że jest tylko lepiej :)

Gość gość
A my nie mamy historii dlugich i nieudanych zwiazkow. Do tego kochamy sie jak wariaci, ale do slubu mi sie nie spieszy. Jakby to zalezalo tylko od niego dawno bylibysmy po slubie

Gość gość
ja nie chciałam brać ślubu, ale wszystko było moje, więc nie ładowałam kasy w czyjeś. On mieszkał u mnie. Pewnie jaky było odwrotnie bym się bała, że po jego śmierci zostane z niczym

Gość gość
My mielismy po 18 i 20 lat jak sie poznalismy. Po roku były formalne oswiadczyny , a po 6 miesiącach slub. Tak, mielismy 19 i 21 lat :) Nikt nas do niczego nie zmuszał, nie bylam w ciązy ( dziecko po 3 latach małzenstwa ), nie mieszkalismy wczesniej ze sobą itp. Czemu wzielismy slub ? Bo obydwoje tego chcielismy,bo tak nas wychowano, bo to było publiczne przyznanie sie do wyboru partnera na zycie, deklaracja , ktora pociaga za soba okreslone obowiazki.. Nie puste haselka.. Mielismy tylko slub cywilny z domowka dla waskiej grupy osób :) Jak sie kogos kocha to sie kocha i juz i chce sie dla tej osoby jak najlepiej. Ślub cywilny reguluje wszystkie urzedowe sprawy, ktore moga sprawiac problemy w razie zyciowych dramatow, a przeciez nie uniemorzliwiają odejscia czy zdrady :P Jestesmy dalej małzenstwem, juz 26 lat.. A przeciez mógl pójsc w cholere, ja moglam odejsc.. mimo kredytu na dom , który podobno wiąze lepiej niz wezly slubne :P Osobiscie jak dla mnie konkubinat jest ok na poczatku związku, bez dzieci i dla dojrzalych , starszych po 50 par po przejsciach. Cale zycie w konkubinacie, to zycie w jakims zawieszeniu, w prózni.. Slub niczego nie gwarantuje, nie zapewnia dozgonnej miłosci, ale jest formalnym oswiadczeniem naszych intencji i milosci :)

Gość gość
Dla mnie slub to nie jest kolejny etap zwiazku

Gość gość
dla mnie slub to potwierdzenie ze sie chce spedzic zycie z dana osoba, a kategoryczna odmowa-inne plany na przyszlosc.moj kuzyn mieszkal z dziewczyna 10 lat, ona chciala slubu on nie, ale wspolny dom owszem, budowali.wszystko sie odmienilo jak poznal duzo od siebie mlodsza modeleczke.i nagle wrog slubow stal sie zawzietym zwolennikiem,konkubinie kazal sie pakowac a tej mlodej oswiadczyl sie po 3 miesiacach znajomosci.teraz zyja szczesliwie w duzym domu z malym dzieckiem tak sie zwykle konczy "my sie kochamy bardziej niz malzenstwo z 20 stazem,bo mnie papierka nie trzeba".

Gość gość
i prawda taka, jak facetowi naprawde zalezy, to poruszy niebo i ziemie zeby kobiete zatrzymac przy sobie na zawsze.jak nie jest przekonany, bedzie przeciagac, a jak chce zwiazku na tymczasem (tak jak prace w Anglii na zmywaku, zarobic, podziekowac, wrocic, poszukac lepszej), powie ze jest wrogiem slubow

Gość gość
A te dalej swoje....JA slubu nie chce, a nie czekam na innego

Gość gość
Jakie obserwacje prowadzisz? Robisz domysly z daleka?

Gość gość
zabawne jak zadna jeszcze nie odpowiedziala jak widza sytuacje w ktorej to kobieta nie chce slubu

Gość gość
Ale się chwalicie, że facet wam się oświadczył a wy mimo to ślubu nie chcecie :D ojej... ale się nie zdziwię jak po którejś takiej odmowie facet was zostawi. Ja bym tak zrobiła, bo mam takie a nie inne przekonania i nie wyobrażam sobie żyć na dłuzszą metę bez ślubu, co innego czasy studiów, wczesna młodośc, ale w pewnym momencie chcę się ustabilizować... ale wiem, że to teraz w pewien sposób normalne i konkubinatu już nikt nie kojarzy z patologią jak jeszcze jakiś czas temu, znam mnóstwo takich par, natomiast ja się naginac nie będę, skoro to tylko papierek to co wam przeszkadza zrobić to dla ukochanej osoby? Trochę jest też w tym prawdy (przyznaję, nie zawsze, różni są ludzie) że jak facet jest naprawdę zakochany to chce ślubu bo podświadomie "boi się" jeżeli może to tak nazwac, że kobieta odejdzie, znajdzie się inny, który się oświadczy, chce jej zadeklarować swoją miłość tak oficjalnie, że już nie chodza ze sobą jak w liceum. Takich przypadków jest multum. Niech każdy żyje jak chce, nie rozumiem tylko jak można się dziwić, że ktoś chce ślubu... kiedyś to było normalne, oczywiste, a teraz każdy musi być pseudo nowoczesny, co za czasy...

Gość gość
to nie jest kwestia chwalenia się. Po prostu wszystkie mniej lub bardziej szczęśliwe mężatki twierdzą, że brak ślubu zależy wyłącznie od faceta...do tego zawsze kobieta mieszka u niego i zawsze jest od niego zależna....

Gość gość
Oczywiście, że nie zawsze, bo sytuacje są różne, ale w większości tak to wygląda z tego względu, ze to facet ma wyjść z inicjatywą i jest wiele kobiet, które nawet się nie zająkną na temat ślubu, ale marzą o tym bardzo, no ale nie będa naciskać... Natomiast baaardzo dziwi mnie to, i znowu to podkreślę, że ktoś może HCIEĆ wziąć ślub i dlaczego w związku z tym ma się ugiąć i go nie brać? skoro jest to dla niego ważne? co jest w tym dziwnego, przez tyle lat to było oczywiste a teraz mówi się o takich osobach, ze są zacofane, że chcą na facecie żerować, że to tylko papier, no luuuudzie.

Gość gość
nie ma zacofania w chęci ślubu. Zacofanie jest w nierozumieniu, że ktoś może nie chcieć i powtarzanie, że WSZYSCY chcą ślubu z włąciwą osobą.

Gość gość
Baby się tutaj pytają konkubin co będzie jak facet umrze i rodzina faceta wywali konkubinę z mieszkania. A nie dopuszczacie myśli, że to może być JEJ mieszkanie. Wy wszystkie jakoś wsadzacie tyłek na chatę faceta, a nie odwrotnie. Jak facet też gołod***ec to liczycie na to, że teść kupi. Mentalności k******, za przeproszeniem, nie usprawiedliwia noszenie obrączki i "zaszczytne" miano żony. Oczywiści, według wielu z was, dawać doopy może tylko konkubina, bo przecież żona "kocha się z mężem". Oh i ah, jaaasne, że tak.

Gość gość
Konkubina "pierze gacie gachowi". Żona "dba o ognisko domowe i dba o męża". Mentalność mężatek z kafe.

Gość gość
to po prostu wychodzi strach przed pracą na czarno, a że dla niektórych seks w małżeństwie jest za kasę...to lepiej mieć na to umowę :P

Gość gość
Znam małżeństwa, które rozpadły się z hukiem po 2 latach i wieloletnie konkubinaty. Oczywiście, według waszego rozumowania, te śluby zakończone w mgnieniu oka są bardziej to był wyraz "zaangażowania", a wieloletnie związki bez papierka to "na przeczekanie".

Gość gość
moim zdaniem szybkie śluby są dla ludzi którzy po prostu chcą ślub. Pierwsza osoba którą się zauroczą może być.