Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Iwona 72

embolizacja mieśniaków

Polecane posty

Gość Iwona 72

Witajcie postanowiłam założyć nowy wątek dla wszystkich kobietek, które są po zabiegu embolizacji mięśniaków lub stoją przed podjęciem decyzji o operacji i ew. wycięciu macicy/trzonu. Odezwijcie się proszę i opiszcie swoją historię, wrażenia i odczucia po zabiegu. Generalnie lekarze nie informują o alternatywnym zabiegu jakim jest embolizacja. Obecnie Lublin robi ten zabieg w ramach NFZ.

Gość NikTo67
Ja akurat dzis wrocilam ze szpitala. Fakt, ze mieszkam w Holandii, ale mysle, ze wszedzie jest podobnie. Przed zabiegiem mialam zrobiona diagnostyke, tzn.rezonans,badanie krwi itd. Przed zabiegiem przyjelam atropine i jakis jeszcze inny lek,ale nie pamietam jaki. Po samym zabiegu mialam okropny bol w podbrzuczu, zwyczajnie plakalam. Potem wrocilam do swojego pokoju z pompa podajaca morfine. Nie bylam w stanie nic zjesc, tylko pic mi sie chcialo. W nocy wciaz mialam bol ale sama dozowalam sobie morfine, a wode, ktora wypilam, wyrzygalam do lozka... Dzis, na drugi dzien po zabiegu, czuje sie oslabiona, boli mnie podbrzusze. Wszystko to jest normalne. Na dalsze efekty czekam.

Gość gość
Ivona i Nick tock namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona

Gość gość
Gość a do czego ten wpis o Namysłowie? w ogóle nie rozumiem, tym bardziej, że to wątek o embolizacji.

Gość Iwona 43
NikTo jak u Ciebie ? doszłaś do siebie? czy miałaś już może okres?

Gość NikTo67
Po zabiegu niewiele plamilam ok. tygodnia, ale bol w podbrzuszu pojawia sie do dzis. poniewaz po ok tygodniu moglam juz troche pracowac, wiec zaczelam sie udzielac. Ogolnie czuje sie dobrze, ale jak za dlugo popracuje, dluzej chodze, to pobolewa mnie podbrzusze. Wczoraj dzwonila do mnie moja ginekolog z pytaniem jak sie czuje( to standard w Holandii), i powiedzialam, ze moze mnie jeszcze czasem pobolewac ale powinnam jest sobie poodpoczywac. Ale jak to zrobic jak mamy kurza farme :) )) Koncem lutego mam dopiero wizyte wiec nie wiem jak to swinstwo sie zmniejsza. Marze juz, zeby normlanie calkowicie funkcjonowac.

Gość NikTo67
Aha, nie mialam jeszcze okresu :)

Gość gość iwona
Ja sie martwię, bo zabieg miałam 8.12, od 10.12 przez 10 dni krwawiłam (wyglądało jak okres - więc nie wiem czy to był wcześniejszy?) i od tego czasu nic... Normalny okres, ten przed zabiegiem miałam 28.11. Ponoć w ciągu pierwszych trzech miesięcy może nie byc 1 lub 2 okresów, ale martwię się czy nie jestem przypadkiem wcześniejszej menopauzy, martwicy macicy itp.

Gość gość
embolizacja mieśniaków nie kazda pani kwlifikuje sie do zabiegu mnie odmowiono i zaprp,usuniecie macicy na co sie nie zgodzilam szpital pro familia rzeszow trudno powiedziano mi ze przyjmuja mlode kobiety do 40 a inne nie wiadomo kiedy chcialam zapl za zabieg odmowiono mi bo przyjmuja mlode kobiety do 40 uwazam ze jak jest aparaura to wiecej zabiegow i odplatnie a tu mi odmowili

Gość Iwona 43
Do gość: ja mam 43 lata, zabieg miałam w Lublinie choc jestem z B-B. Zakwalifikowałam się, bo miałam mięśniaka powodującego dość obfite krwawienia ze skrzepami. Nie było problemu z wiekiem. Nie musiałam czekać na termin ( oczywiście 9 dzien cyklu ), ani nie zapłaciłam złotówki. Bardzo miła atmosfera i to na NFZ.

Gość Iwona 43
NikTo serdeczne dzięki. Wygląda na to, że miałam przyspieszony okres w grudniu i do tej pory cisza. Zatem czekam cierpliwie :)) Pisz od czasu do czasu co słychać u Ciebie, jak zdrowiejesz :))

Gość gość
czyli co szpital to inne podejscie do pacjeta ,zazdroszcze

Gość Iwona 43
Spróbuj zatem, zadzwoń do Lublina na Jaczewskiego (mają wszystko na swojej stronie: nr telefonu, jakie wyniki trzeba mieć ) i bez problemu umówisz się na 9 dzień cyklu do szpitala. Musisz oczywiście mieć skierowanie najlepiej tylko ze wskazaniem macica mięsniakowata. Tam po badaniach i rozmowie ginekologicznej zostaniesz skierowana na rezonans i jeśli radiolog stwierdzi, że w środku masz wszystko ok tj. tętnice są w porządku to przeprowadzi zabieg. Ja pojechałam 07.12, a 08.12 miałam zabieg. 09.12 wróciłam do domu :))

Gość gość Magda
Iwona jestem w Twoim wieku. Też byłam na embolizacji i nie dostałam okresu. Zrobiłam sama sobie FSH, HL i estradiol i okazało się że mam menopauzę. Przed embolizacją wyniki były w porządku. FSH<8, a teraz >90, estradiol obecnie ok. 5. Zgroza !!!! Ciekawe czy luteiną dałoby się jeszcze wywołać okres... Muszę porozmawiać z moim gin.

Gość NikTo67
Iwona :) Po miesiacu od zabiegu, skonczylo sie pobolewanie podbrzusza. Choc moj radiolog powiedzial, ze po 2 tyg. nie powinno juz byc zadnego bolu, to jednak bardziej ufalam informacjom z linka, ktory Ci podalam. Tu, lecznictwo jest na innym poziomie, ale pacjent raczej jest traktowany jak upierdliwa mucha. Robi sie wszystko aby go zbyc i robi sie wszystko aby jak najwiecej pieniedzy zostalo w systemie lecznictwa. Ale to temat rzeka. Gdy w ub. weekend mialam bole na okraglo, poszlam do lekarza, bo nie wiedzialam co sie dzieje, ale okazalo sie, ze wsio ok. Wczoraj dostalam pierwszy okres, niczym nie rozniacy sie od poprzednich. 19 lutego ide znowu do lekarza, bo tak mialam ustalony termin zaraz po zabiegu. Jestem zadowolona, ze wszystko ustapilo, ze moge normalnie pracowac :) To chyba tyle :)

Gość NikTo67
Iwona, zapomnialam dodac, bo napisalas, ze jestes B-B, ze ja pochodze z P- ny :)

Gość Iwona 43
Hej. To zaledwie 20 km od siebie :)) Ja niestety nie mam dobrych wiadomości o sobie. Byłam ostatnio u swojej gin, bo nadal nie dostałam okresu. Za to zrobiłam sobie tak jak napisała też koleżanka Magda powyżej badanie hormonów i wyszło mi zupełnie jak u niej. Wyniki: menopauza choć z badań przed zabiegiem nic tego nie zapowiadało:(( mam uderzenia gorąca, pocę się. Co prawda gin zrobiła mi usg dopochwowe i mięśniak z 6,5x5,8 cm zmniejszył się do 3x2,8 cm, ale marne to pocieszenie skoro już nie dostanę okresu, a za to w wieku 43 lat mam menopauzę.

Gość gość
Polecam przychodnię Plus-Medic - bardzo profesjonalne podejscie i nowoczesny sprzęt - warto, ja chodzę i polecam

Gość gość
Ciężki temat. Ogólnie najlepiej mieć swojego specjalistę. Ja chodzę zawsze do Plus Medic - www.plusmedic.pl bardzo fajni lekarze i wielka pochwala za sprzęt i jakość badań!

Gość gość
Jestem :)) pisz

Hej, tu Ania z forum embolizacja. Zaglądasz tam jeszcze? Opisałam małe zdarzenie które mi się ostatnio przytrafiło. Czy u Ciebie wszystko w porządku? Nie mogę gadać przez telefon bo jestem na wykładzie. Ale będę pisać. Czy bolą Cię jajniki? Bo u mnie jakoś dziwnie. Teraz już będę dostępna do wieczora . Będę tu zaglądać. Pa

Gość NikTo67
gosć 53, o co tak uporczywie pytasz? Mogę Ci jakos pomóc?

Gość NikTo67
U mnie po embolizacji wszystko przebiegało schematycznie. Około miesiąca bolało mnie podbrzusze, nie byłam w stanie pracować. Okres pojawił się po więcej niż miesiacu, ale tak skąpy, że nie wiedziałam co to jest. Pojawiał się regularnie więc uznałam, ze to okres. W międzyczasie pobolewało mnie podbrzusze i wybrałam się kilka razy do ginekologa. Okazało się, ze największy mięsniak jaki miałam, wciąż żyje sobie swoim życie i ma się dobrze. Przy okazji wykiełkował nowy. Jest malutki więc się tym nie martwię. Ponieważ nadciąga menopauza i wydzielanie hormonów się zmniejsza, to mam nadzieję, że większe już nie będą- mięsniaki- a nowe nie urosną. Myslę, ze Twoim przypadku to będzie najlepszym rozwiązaniem wizyta u lekarza. To mogą być nowe mięsniaki, uszypułowane. Te cholery się skręcają. Inne, sródscienne, uciskają inne narządy więc może jajniki też. Wachlarz jest szeroki. Nie czekaj, tylko smigaj do lekarza. Nie jestem specjalista, ale sporo na ten temat poczytałam, bo taką mam naturę, że lubię wiedzieć i drążę temat.

Wizyta u lekarza nie wchodzi w grę. Nie zamierzam już korzystać z usług ginekologów. Za jakieś 6-7 miesięcy zamierzam zrobić rezonans. To jedyne wiarygodne badanie. USG to lipa, szkoda kasy. Napisz proszę, po jakim czasie urósł Ci ten nowy mięśniak? Trochę mnie przestraszyłaś. Ja miałam jeden uszypułowany, ale po rezonansie po 3 miesiącach -wszystkie mięśniaki idealnie pozamykane. Przez 4 miesiące to chyba nic nie urosło> Chyba nie tak żeby sprawiało taki ból. Cholera a było tak pięknie.

Gość NikTo67
Ja miałam rezonans przed zabiegiem, tradycyjnie i 3 miesiące po zabiegu. Tutaj to standard. Największy miał 4 cm, zmniejszył się do ok. 3. ale na ostatnim badaniu, w lipcu, urósł do ponad 4cm. Na razie nic się nie dzieje. Nie wiem dlaczego chcesz tyle czekać. Ja bym nie ryzykowała. Zanim poddałam się embolizacji, odwiedziłam polskiego lekarza w Niemczech, dla swojej informacji, i powiedział mi, że po embolizacji niemal wszystkie babki wracają na stół. Nie po to aby zas sie embolizować, ale wywalić macicę. Nie pytałam o szczegóły, bo sama jeszcze wtedy nie wiedziałam co mnie czeka. Nie wiem co Ci doradzić, ale nie czekaj tyle, bo jeżeli będzie co cos gorszego, to czas nie będzie Twoim sprzymierzeńcem- uciekający czas.

Przeczekam. Jak pójdę do lekarza to może być szybka piłka. Nie po to tak się wycierpiałam po embolizacji, żebym teraz poległa. Zobaczę co będzie się działo. Szukam kobiet które może miały coś podobnego.