Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lolitka32141

Ustępowanie miejsc osobom starszym w tramwaju...

Polecane posty

Gość gość
Ale im się należy szczególny szacunek z racji wieku. Mają prawo też być mniej mili bo może są zmęczeni życiem i chorobami! Taka osobe powinno sie zrozumiec i jej pomagac, a nie utrudniać zycie. Tak samo jak emerytury powinny być o wiele wyższe i wcześniej przyznawane plus jakieś fundusze dodatkowe Moim zdaniem powinno sie wprowadzić taka ustawe zeby mlodzi i zdrowi ludzie ( moze wylaczajac kobiety w ciazy) w ogole nie mieli prawa siedzieć w mpk bo za to mandat

Gość gość
dzisiejszemu przeciętnemu emerytowi (chociaż żyje nędznie) to i tak jest lepiej niż nam (statystycznemu kowalskiemu) będzie w ich wieku W MYSL UMOWY MIEDZYPOKOLENIOWEJ. Oni maja przynajmniej "jakieś" świadczenia za przepracowane( bądź tez i nie) lata- dochodzące do 60 % ostatniej pensji a współcześnie pracujący dostana może z 30% ostatniego wynagrodzenia z zus (jeśli sami sobie nie odłożymy to marny nasz los.) Wlasciwie można powiedzieć ze w odniesieniu do przyszłych emerytow sa oni klasa uprzywilejaowana . Fakt ze my lozymy na nich 1/3 pensji nie będzie miał przelozenia na to jak potraktują nas w przyszlosci ...i jeszcze mamy im ustepowac miejsca w autobusie (chociaż zaplacilismy za bilet 2 x więcej???)

Gość gość
Kiedy mialam lat 17, jezdzilamna praktyki autobusem ktory by nazywany "pielgrzymka na tamten swiat" zw wzgledu na to ze glownie mozna bylo tam spotkac emerytow podrozujacych na cmentarz komunalny. Takze z zewnatrz wygladalo jak autobus-piegrzymka gdyz wiekszosc tych emerytow szczegolnie miedzy 8-9 rozaiec w reku i ostra modlitwa. Jechac tym autobusem nie bylo juz tak zabawnie. Kilka sytuacji spowodowalo ze nie ustepuje starszym ludziom bez takiej potrzeby. Chamstwo? Trudno. Raz mialam tak ze zrobil sie nieco tloczek, wsiadla jakas babcia i juz rozgladala sie za miejscem az tu wyrosla jej kumpelka. Noi tak staly gadaly gadaly az tamta wysiadla. Wtedy ta ruszyla do ataku zeby ktos jej ustapil miejsca. Jak stala i plotkowala to ja nogi nie bolaly? Plotki przeciwbolowe! Innym razem podobna sytuacja z tym ze kobity stoja i obgaduja tak ze nie uslyszaly jak 4 razy mowilam " przepraszam chce wysiasc" w koncu przepchnelam sie chamsko bo nie mialam zamiaru jechac przystanek dalej od miejsca praktyk. I co ?" Jaka ta mlodziez niewychowana! Zadnego przepraszam!", teraz jestem w 26 tc ciazy- dobrze sie czuje ogolem tylko czasem strzyka w ledzwiach. ABSOLUTNIE nikt nigdy mi nie ustapil. Kazdy udaje ze nie widzi w zwiazku z czym ja rowniez nie ustapie nikomu poza ciezarna lub niepelnosprawna osoba :) nawet matce z dzieckiem. dziekuje za uwage :)

Gość gość
21:08- ale skoro jestes przeciwniczka ustepowania osobom starszym to dlaczego oburza Cie,że nie ustepowali Ci jako kobiecie w ciazy? Bez sensu. poza tym ciaza to nie choroba

Gość gość
A ja kiedy miałam inna sytuacje, niezwiązaną z autobusami. Kiedyś w kościele na pasterce zrobiło mi się stało, to przepychalismy sie z chłopakiem do wyjscia, widać było ,ze mnie podtrzymuje, a przy drzwiach jakas babcia nas opieprzyła " dlaczego sie pchacie w trakcie mszy! tak nie można!" - zero empatii, jej nie interesowało czy zaraz tam zamdleje czy nie... Drugi przykład wrednej starszej osoby to babcia mojego chłopaka. Np robiła mi o to wyrzuty, ze w ich domu uzywam suszarki przed wyjściem w zimie i zużywam prąd... Czyli jak dla niej mogłam wyjść wtedy na zabawe andzrejkowa z niedosuszonymi wlosami i dostac np zapalenia opon mózgowych bo wtedy był akurat mróz ze 2 czy 3 lata temu..

Gość gość
"Ale im się należy szczególny szacunek z racji wieku. Mają prawo też być mniej mili bo może są zmęczeni życiem i chorobami! Taka osobe powinno sie zrozumiec i jej pomagac, a nie utrudniać zycie. Tak samo jak emerytury powinny być o wiele wyższe i wcześniej przyznawane plus jakieś fundusze dodatkowe Moim zdaniem powinno sie wprowadzić taka ustawe zeby mlodzi i zdrowi ludzie ( moze wylaczajac kobiety w ciazy) w ogole nie mieli prawa siedzieć w mpk bo za to mandat " Taaa, jasne. Chyba jestes jakims przychlastem w wieku 80 lat. A jak ktos ma okres? Jak ktos ma bol glowy? Kazdy ma prawo miec gorszy dzien. kazdy tez placi tyle samo za bilet. kazdy ma prawo usiasc. Mysle ze twoje poglady sa po prostu glupie :)

Gość gość
21:19- właśnie ,ze jestem jeszcze młoda, mam 28 lat, ale nie o to chodzi tylko ja mam jakas kulture i wyniosłam to z domu, ze ludzie starsi zawsze powinni mieć pierwszeństwo, dlatego praktycznie zawsze w mpk stoje chyba, ze jest bardzo duzo wolnych miejsc. Okres to jest nic w porownaniu z chorobami w starszym wieku, ale wiekszosc mlodych ludzi nie byla wychowana tak jak ja i nie ma kultury poprostu, taka znieczulica panuje... tak samo nie wiem co uwazacie za zlego w pomocy starszym ludziom w zrobieniu zakupów czy wniesieniu siatek? Ktos młody ma o wiele wiecej siły od starszego

Gość gość
A ze starsi sie wykłocaja o miejsca to bardzo dobrze bo nie maja innego wyjscia. Skoro mlodziez jest na tyle niewychowana i nie ustepuje sama z siebie to jak maja to egzekwowac? Tacy ludzie w starszym wieku musza juz sie bardziej oszczedzac, pewne rzecy sie im naleza poprostu jak to miejsce w autobusie... To przykre jak widac jak jakies gowniary sobie siedza i sluchaja mp3, a babcie stoja

Gość gość
gość dziś I dobrze robisz, moim zdaniem masz do tego pełne prawo :)

Gość gość
Albo raz widziałam przyka sytuacje, mloda dziewczyna stała w kolejce do kasy, za nia stanela babcia i powiedziala jej ,zeby ta jej ustapiła, a ta gowniara nawet sie nie ruszyla! Nawet ta babcia nie powinna jej o to prosić sama powinna sie była zreflektować o pomoc dla niej

Gość gość
Przychlaście 20 letni, wbij sobie do pustego łba, że jesteś śmierdzącym gow/nem, twój okres trwa cały rok , a głowa nie może cię bolec, bo jej nie masz. Nie zasługujesz nawet aby na ciebie nas/rac.

Gość gość
No ja mam na przyklad taki okres ze dwa razy w szpitalu wyladowalam przez to :) Wiec mow za siebie panienko

Gość gość
W szpitalu, to powinni ci łeb leczyć, ale masz dopę zamiast łba.

Gość gość
21:29- no to cos jest z Toba nie tak, raczej powinnas sie leczyc u ginekologa skoro tak, generalnie mlodzi ludzie powinni byc zdrowi A na starosc pojawia sie wiecej chorob. Okres normalna sprawa, nie widze w tym nic co by było jakims uprzywilejowaniem Wg mnie w Polsce za mało dba sie o prawa starszych, ja pisałam ja bym im wprowadziła ustawowe pierwszenstwo we : wszelkich kolejkach, autobusach, przychodniach, szpitalach itd

Gość PannaMariannaaa
Freud powiedziałby krótko. Jakby wszyscy ustępowali starszym ludziom, to nie moglibyśmy funkcjonować. W naturze słabe jednostki giną, nikt nie dostosowuje do nich środowiska. Każdy ma swoje pięć minut, to prawda, więc nie dajmy się oszaleć. Najważniejsze jest młode pokolenie, bo to ono jest przyszłością. Starsi ludzie mają prawo do opieki w domu, ale nie można być paranoikiem i dawać im tylu przywilejów, bo nagle się okaże, że wszystkie pieniądze im oddamy, poświęcimy im całą uwagę, a potem sami nie będziemy mieli z czego żyć i jak rozwijać społeczeństwo. Kształćmy się, pomagajmy innym, ale z umiarem - niech każdy dba przede wszystkim o własne interesy, bo jak nie my sami o nie zadbamy, nikt nie zrobi tego za nas. Inaczej można się zajeździć.

Gość gość
gość dziś Now iec wlasnie ... Po obu stronach barykady są chamy : ) Jak ktos nie jest chamem to mozna mu ustąpic, jak nie potrafi sie sam zachowac to po co

Gość gość
Pokolenie przygłupów dorwało się do głosu. Szkoda czasu na czytanie tych głupot. Ale będą biedować na starość, i dobre to i sprawiedliwe, jakąś karę muszą ponieść.

Gość gość
gość dziś A potem byłabyś pierwszą osobą która zaczęłaby kur**mi sypać, nie mogąc się nigdzie dostać XDDD Myślę że i tak mają już dużo przywilejów, jak im dasz więcej to ten świat zginie, małe dzieci będą umierać na grypę nie mogąc się dopchać do lekarza przez te hipohondryczki stare (nie wszystkie, ale wiele lata z pierdołami)

Gość gość
PannaMarianna- widac ,ze ty jestes slaba jednostka, ale umysłowo. Mlodym ludziom jak sobie postoja w mpk nic sie nie stanie, napewno nie umra od tego, a starszy predzej bo jest slabszy i schorowany,naprawde nie masz zadnej empatii?

Gość gość
A ja tam pobłażam tym młodym, głupie to i niedorobione. Nie rozumie nic, nic nie ma i mieć nie będzie. Biedni, bo głupi, a głupi bo biedni.

Gość Professeur
Ten wątek jest raczej miejscem do prowadzenia badań nad tym, jak anonimowość wpływa na kulturę wypowiedzi. I odwagę...

Gość PannaMariannaaa
Jeżeli ktoś chce się wdać ze mną w polemikę, najpierw powinien reprezentować swoimi wypowiedziami godny poziom.

Gość takajednaaaaaaaaaa
A ja myślę, ze jednak czasami powinno sie ustepować starszym, nie mowie, ze zawsze, ale jesli masz duzo siły, dobrze sie czujesz to naprawde nie widze problemu w ustapieniu komus kto jest starszy, albo chory, albo w ciazy to odrobina dobrej woli. Ja sama czasami ustępuje, a czasami nie, np teraz jestem chora to nie ustępuje, albo jak jestem zmeczona, a jak wypoczeta i widze np stojaca starsza osobe obok mnie to ustapie

Gość gość
Po prostu jak czyta się te bzdury, to agresja rosnie. Takim tylko kawa na ławę, bo subtelności nie zrozumieją, a o kulturze i wychowaniu nie maja pojęcia, jak widać.

Gość gość
Panna marianna, wsadz sobie swój poziom tam gdzie słońce nie dochodzi. Kto chciałby z takim zerem dyskutować, dobre sobie.

Gość gość
Zawsze okazuje szacunek iudzią starszym i kobietą w ciązy.Ale ostatnio zasloczyla mnie pewna sytuacja.Wracałam z corką ze szpitala(młoda 14 latka ze złamaniem dłoni)kazałam na jednym z wielu wolnych miejsc usiąsc corce udiąsc bo cała reka w szynie Przystanek dalej i ludzi ogrom zostalismy zwyzywani przez bardzo elegancka dama bo moj jak to ujeła p***********y bachor nie szanuje ludzi starszych.Młoda była blada bo 4 godz czekalismy h chirurga i całą reke miała w szynie sle ponoc za czasow twj pani młodziez była lepsza .Dodam ze cora jest wolanteriuszem i jest uczynna

Gość gość
Godny poziom, dobre sobie. Ty myślisz, że poziom, to tytuł filmu.

Gość gość
Ja tam tramwajami nie jeżdżę i ciesze się, że z takim motłochem jak tutaj nie stykam się.

Gość takajednaaaaaaaaaa
No ok, ja rozumiem tak jak napisała, ze jak ktos jest chory, albo ma jak Twoja corka reke w szynie to nie powinien ustepowac, ale czasami ustapic z wlasnej woli to tylko dobre wychowanie , tez ma zel zdanie o tzw "gimbazie" co sobie siedza, smieja sie, widac, ze zdrowi i pelni sil a w przejsciu kolo nich stoja starzy ludzie czy kobieta w ciazy, albo z malym dzieckiem , to cos jednak nie jest do konca tak jak powinno byc

Gość PannaMariannaaa
takajednaaaaaaaaaa, zgadzam się z Tobą, jeżeli nie wiąże się to z dużym problemem dla danej jednostki, dobrze jest, jeżeli ustąpi miejsca słabszemu - to wpływa pozytywnie na ogólną atmosferę, a to z kolei leży w naszym wspólnym interesie.