Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam 25 lat i nigdy nigdzie nie byłam, nie wiem jak wyglądają góry i morze

Polecane posty

Gość gość

nie wiem jak wyglada Wrocław, Poznań, Kraków, nigdy nie byłam zagranicą, w Polsce jest tyle miejsc do zwiedzania nie mowiąc juz o zagranicy... całe zycie mieszkam w tym samym miescie Kielcach w woj świętokrzyskim, byłam tylko w Radomiu i Warszawie i okolicznych miejscowosciach

Gość gość
wujka gugla zapytaj; pokaże ci każde miejsce na świecie; od Wrocławia począwszy, na Malediwach i Antarktydzie skończywszy 🖐️

Gość gość
ja podobnie nie mam pieniędzy góry widziałam jako dziecko

Gość gość
Jak moglas gor nie widziec bedac z Kielc? A Gory Swietokrzyskie??

Gość gość
Sorry, ale Góry Świętokrzyskie to takie góry jak Pustynia Błędowska Sahara :o

Gość gość
Góry Świętokrzyskie to takie góry jak Pustynia Błędowska Sahara x dokladnie, bardziej pasuje określenie Góra/Wzgórza Świetokrzyskie

Gość gość
To rzeczywiscie troche lipa, 25 lat i cale zycie w jednym miescie. Ale znam dziewczyne ktora ma 28 lat i cale zycie tez w jednym miejscu spedzila, raz w zyciu wyjechala poza granice wojewodztwa w ktorym mieszka! Ja to mam zgola odmienny problem, mieszkalem juz w wielu roznych miastach zarowno w Polsce i zagranica, zeby wszystkie zliczyc to sie musze zastanowic bo tyle juz ich bylo. Ciezko mi usiedziec w jednym miejscu, uwielbiam sie przeprowadzac i zmieniac otoczenie. I to jest wlasnie ten problem, bo zamiast skoncentrowac sie na jakis innych celach w zyciu to ja ciagle mysle gdzie by tu sie przeprowadzic. Juz mnie to meczy psychicznie. Teraz mieszkam na Florydzie, palmy, plaze, caly rok lato i inne atrakcje a ja z niewiadomych przyczyn oczywiscie mysle o jakims nowym miescie... Nawet powrot do PL chodzi mi po glowie nie wiadomo po co, jedynie temperatury mnie powstrzymuja przed ta glupota, widzialem ze w PL jest dzis 0 stopni a tu 30. Jak wiec widzisz spedzenie calego zycia w Kielcach ma tez pozytywne strony.

Gość gość
Ja tez w tych miejscach nie bylam. Ale przynajmniej poza granicami województwa bywalam.wstyd mi z tym ale cóż

Gość gość
o matko, wspolczuje. Ja kocham podrozowac. Byłam w kilkunastu krajach

Gość gość
Ale bilety na Tanie linie kolejowe naprawde nie sa drogie, nie wierze,ze nie potrafisz wygospodarowac i wyrwac sie np na niedziele. Albo Polski bus za 25 zl jedzie od gor do morza.

Gość gość
jasne, za 25 zł ale pomyśl gdzie ona bedzie spała ? na dworcu ? ja sama mam ten problem, jestem w podobnym wieku, na dodatek mieszkam na wsi, obok nieduzego miasta, najpierw podstawówka i gimnazjum w mojej wsi a do szkoly sredniej dojezdzalam do tego miasta obok, po lekcjach zaraz wracalam bo bus jezdzil co 1,5 godziny, mam technikum, mature, na studia nie poszłam, pracuje w okolicznej fabryce produkującej drzwi, panele podłogowe na zlecenie większych firm, pewnie niektorzy macie drzwi DRE itp :) kasa idzie w polowie dla rodzicow, mlodszej siostry utrzymanie, reszte zbieram, nie mam zadnych kolezanek, znajome ktore zostaly są męzatkami albo ześwirowały i siedzą w domu, a inne wyjechaly na studia, do pracy, roznie Moglabym gdzies wyjechac ale brak mi odwagi :O nie wiem czy dalabym sbie rade w duzym miescie, bo wyjazd do sasiedniego malego miasta nic nie zmieni, tam nic ciekawego mnie nie czeka, taka duża wieś

Zupełnie was nie rozumiem :(. x Jak jest się młodym, zdrowym i bez zobowiązań, to można cały świat zwiedzić. Prawie w każdym miejscu, można dostać kijową pracę z noclegiem, wystarczającą, by się utrzymać. x A jak dla Was podróżowanie, oznacza od razu komfortowe hotele wypełnione uniżoną służbą, to siedźcie sobie na swoich d_pach, we własnym grajdole :(.

Gość gość
Dla chcacego nic trudnego żeby pojechac na wycieczke do innego miasta czy w gory na jakies 2 dni wystarczy max 150 zł z noclegiem ( jesli znajdziesz tani), co do wyzywienia to przeciez nie musisz jesc w restauracjach, sa konserwy itd, dwa dni sie na tym przeżyje Mysle, ze na upartego i za 100 byś dała rade Bo polski bus za te 25 zł , z dwie strony to będzie 50 zł, noclegi te najtansze mozna znaleźć i za 30, 40 zł, plus jakies tam konserwy i zupki w proszku na dwa dni, to bedzie jakies 100 zł

Gość gość
A w górach np są przecież schroniska młodzieżowe itd , tam ceny są niższe, przecież nie musisz mieszkać w hotelu i jadać w restauracjach czy na mieście, ja mysle, ze jakbys naprawde chciala to bys wiecej zwiedzila

>>>A w górach np są przecież schroniska młodzieżowe itd , tam ceny są niższe,<<< x Myśmy płacili gospodarzom, za spanie w stodole lub budynkach gospodarczych. Do mycia braliśmy wodę ze studni i jakoś nikt na to nie narzekał :). Często zamiast płacenia narąbaliśmy jakiejś babinie drewna, albo coś w chałupie naprawili (raz nawet telewizor :P ). Dostaliśmy za to jeszcze jedzenie i wędrowaliśmy dalej :). Dzisiejsze namioty i karimaty ważą 20% tego, co kiedyś :). Nasze plecaki ważyły czasami po 30...35kg każdy.

Gość gość
Misiu mitomanie :)

Gość gość
Misio oni siedza na d****h a ty na swojej inwalidzkiej rencie

Widzę, że dla kalek umysłowych, zasiedlających Kafe, chodzenie po górach z plecakiem jest tylko mitem :P. x Rzeczywiście tam często nie ma internetu i Fb :P. x Renty nie mam, sam zarabiam na siebie i nadal chodzę na parokilometrowe spacery :).

Gość przerost tresci nad forma
spoko nie przejmuj sie jak znajdziesz dobrą pracę to i zaczniesz podrózować. problemem nie jest to gdzie się mieszka ale jakimi środkami się dysponuje i ile ma się odwagi. żyjemy w czasach gdzie prawie każdy ma samochód można wszędzie jechać w polsce nawet na weekend nawet samemu kwestia srodków. ja raz sam pojechałęm samochodem nad morze bo dawno nie byłem, a miałem do przemierzenia cała polskę jak się chce to można wy widocznie albo wcale bardzo nie chcecie jechać tylko marudzić albo nie macie kasy i trzeba to właśnie zmienić. te schroniska to są droższe niż hotele obecnie ibisa budżeta można kupic w każdym większym mieście za 39zl/2os.noc jak się kupi w odpowiednim czasie, w schronisku jak doliczysz opłaty typu pościel itd. to wyjdzie znacznie drożej a w gratisie są pluskwy i inne insekty.

Gość przerost tresci nad forma
i tak przy okazji w poznaniu nie ma nic ciekawego, wroclaw jest super noca, a krakow raczej w dzien.

Gość gość
Ja ostatnio jak byłam w górach to nocowałam z całkiem ładnym i czystym pensjonacie za 35 zł /os za dobę, więc jak sie chce to można coś tanio znaleźć, najlepiej szukać w Agroturystyce, lub jakiś domach prywatnych przerobionych na pensjonaty

Gość gość
masz ojcowski park narodowy.

Gość gość
ojcowski park nie jest w kielcach tylko malopolsce

Gość gość
To prawda, gdy się chce to można za grosze podróżować, jak nie masz samochodu to PKP ma czesto promocje na bulety, polski bus, neobus i inne, portal BlaBla gdzie ludzie z samochodami oglaszają swoj ''legalny'' autostop, masz dane osobowe, zdjecie, opinie wiec nie ryzykujesz jazdy ze zboczencem, czesto taniej niz pociągiem, spac mozna w tanich motelach, hostelach, schroniskach a w ostatecznosci jest portal AIRBNB gdzie ludzie oglaszają wynajem mieszkan/pokoi na dobe, kilka dni itp, jest jeszcze jeden portal COUCHSURFING nie pamietam adresu gdzie ludzie z calego swiata ZA DARMO lub za symboliczną oplatą, pomoc w domu oferują u siebie zamieszkanie na krotki termin :) Trzeba tylko chciec, a ty nie chcesz tylko fantazjujesz i użalasz sie nad sobą

Gość gość
Ja nawet znam faceta co podrózuje stopem przez Europe, ale do tego Cie nie namawiam :p w każdym razie są tanie noclegi prawie wszędzie , wystarczy poszukac, autobus tez zwykle majatku nie kosztuje W polskimbusie są dobre warunki i tanio wiec polecam, zawsze to lepiej , szybciej i taniej niż starym pksem

Gość gość
prawik24 z kafeterii cale zycie siedzi w jednej wsi i tez nigdzie nie był

Gość karolajn77665
Nic straconego :). Odwiedzaj sobie co jakis czas strony z tanimi biletami np http://www.eloty.pl/ i w koncu znajdziesz na tyle tani bilet zeby cie bylo stac odwiedzic czy to morze czy gory, niekoniecznie polskie ;).