Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Na szybko, oceńcie moje menu

Polecane posty

Gość gość

W Nowy Rok będę miała gości, dwie pary plus my, czyli 6 osób. Musze na szybko coś wymyślić, bo dopiero dzisiaj ich zaprosiłam a jutro rano muszę zrobić zakupy. Pomyślałam, że podam lasagne klasyczną, podobno wychodzi mi świetnie, sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta i sałatkę z rukoli z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami. Kabanosy, ze dwa rodzaje dobrych serów, figi. To będzie tylko kolacja z lampką wina, bez długiego przesiadywanie i picia wódki itp. Co myślicie?

Gość gość
Zdecydowanie ok:)

Gość gość
aha mam jeszcze domowy pasztet z sarniny, może dokupić wiejski chleb na zakwasie i też podać?

Gość gość
Mi sie tez podoba

Gość gość
Zjadlabym. Ale może sakiewki z czyms innym.wszedzie ser.

Gość gość
Możesz dokupić, jak zostanie to pewnie zjecie ze smakiem :) Ja dodałabym jeszcze coś słodkiego (np sernik lub brownie) i pyszna wyżerka :)

Gość gość
Nic bym z tego menu nie zjadła :O.Same gowna,które co najwyżej mogły by robić za przekąskę.Daj na stół flaki,bigosik i wódeczke,a zobaczysz,że wszyscy będą zadowoleni

Gość gość
no fakt, ale sałatka bez sera. A do lasagne dodaję tylko odrobinę parmezanu na wierzch. Nie posypuję grubo żółtym, bo spotkałam się i z taką wersją.

Gość gość
Nie został ci czasem bigos po swiętach? :/

Gość gość
Bardzo fajne menu gdybym miała kasę i zdolności to też bym chętnie tym przyjęła gości :) Ale póki co u mnie pieczona pierś kurczaka z mozarellą i pomidorami, ryż brązowy z warzywami, surówka z pekińskiej kapusty, na deser lody z bitą śmietaną i sernik

Gość gość
Ale i tak jest go sporo. Nie wiem jak inni ale ja np mam zgage po serze:( sakiewki moze z mieskiem albo warzywami? Tak wszędzie ser to nudno trochę.

Gość gość
dziś Bez przesady. Menu autorki jest mniej skomplikowane niz twoje :p

Gość gość
tu autorka, może faktycznie za dużo tego sera ;/

Gość gość
Polędwiczki w ciescie francuskim sa bardzo dobre :D polecam

Gość gość
Jak robisz te sakiewki?

Gość gość
Te z polędwiczkami? Nie wiem czy to do mnie :p obsmazam kawalki na masle doprawiam! potem stygna zawijam w ciasto i do piekarnika :)

Gość gość
szpinak podsmażam z cebulą i czosnkiem, do tego sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej i feta. Ilość wg uznania. Ja akurat ciasto francuskie robię sama w thermomixie, ale spokojnie można kupić gotowe. Kroję na kwadraty, łyżka nadzienie, zlepiam przeciwległe rogi na środku, smaruję jajkiem i do piekarnika na 20 min.

Gość gość
tu autorka, hah, myślałam że to do mnie pytanie :)

Gość gość
Obydwa pezepisy sie przydadza :-) dzieki

Gość gość
Ktos narzeka na zawartość sera w menu A zawartość mięsa? Wszędzie mieso!! A ser feta a parmezan to dwa inne światy. Nie zmieniaj przepisu i pomysłu autorko-wszystko super! Jeszcze ciasto francuskie domowe-obłęd!

Gość gość
Ale wciąż i ser feta i parmezan pozostaje białkiem krowim. Ogólnie spoko, ale też czegoś brakuje, w sensie dla kogoś bardziej wybrednego kto nie miałby ochoty lasagne się objadać ;) Może tych przekąsek z ciasta francuskiego 2 rodzaje?

Gość wifigdańsk
autorko jak ci się chce to wszystko robić to tak, menu jest ok.

Gość gość
Ja mam jutro gości - para, ja i mąż znamy ich od 2 lat. widujemy się zwykle raz w miesiacu, czasem rzadziej. są w mniej więcej naszym wieku, będzie przedział wiekowy 27-33. Wiemy co oni lubią jeść, ale nie są osobami które przychodzą by jeśc jeść jeść... Z mężem przygotowujemy niewiele, będą koreczki rózne (kiełbaska, ser, oliwki, pomidorki koktajlowe, papryka), sałatka z kaszy pęczak jarmużu,orzechów włoskich z granatem, paluszki, orzeszki prażone solone fistaszki oraz niesolone migdały, upiekę rano moje sprawdzone brownie.