Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dżonia

Problemy ze snem niemowlęcia

Polecane posty

Jestem mamą 5 tygodniowej dziewczynki, od jakichś kilku dni mała gotuje mi istne piekło na ziemi - potrafi nie spać calusieńką noc plus też kilka godzin w dzień ( dzisiaj od 1:30 w nocy nie spała do godziny 9 rano, potem godzina snu i dalej nie śpi). Czy to normalne aby niemowlę tyle nie spało? Sytuacja powtarza się niemalże codziennie i jestem już zmęczona...Kiedy nie śpi to połowę czasu płacze a drugą po prostu patrzy oczkami i ziewa...Podejrzewałam na początku kolki ale mała nie wygląda jakby bolał ją brzuszek, nie kurczy nóżek itp. tylko popierduje sobie czasem napinając się. O co może chodzić?

Gość gość
A karmisz ją regularnie i kładziesz spać o tych samych porach ? Jak wyglądają rytuały przed snem ? Może być też tak ,że małej pokićkały się pory dzień z nocą. To jest normalne ,bo dziecko tak małe nie zna pojęcia dnia i nocy. Napisz mi spróbuję ci pomóc.

Gość gość
problemy z brzuszkiem? nie wiem ale 5 tyg malenstwo powinno spac przynajmniej cala noc i 3 razy w ciagu dnia przynajmniej moja mala tak spala. sprobuj dac jej herbatki rumiankowej albo koperkowej (mozna juz od 4 tyg) pomaga na brzuszek i dziala uspakajajaco

Gość gość
Pięc***ygodniowe dziecko nie prześpi całej nocy. To są nie liczne przypadki.Taki niemowlak budzi się na jedzenie przynajmniej 2 razy w nocy. Przykladowo jak nakarmiłaś o 21 wieczorem to za 3 godziny lub 4 obudzi się na butelke ewentualnie jak zjadło sporo po 5 godzinach. Ja miałam tak z córką.

Moze zaczne od tego ze karmie butelką, miałam za mało pokarmu aby karmić ją cycem. Z regularnościa to jest tak, że karmię ją co 3h chyba ze zdarzy sie ze akurat spi to nie budze jej specjalnie. Około godziny 18 kąpię ją, potem buteleczka i wtedy śpi do około 21, potem znow jedzonko i sen , przy ostatnim karmieniu koło 00-01 w nocy to juz potem koniec spania az do rana... Moze zbyt wiele w dzien sypia? Odnośnie herbatki koperkowej - podaje raz dziennie, moze to zbyt mało?

Gość gość
moja coreczka przebudzala sie do karmienia ale tylko jak jej dwalam piers od razu jej sie oczka zamykaly. nigdy nie mialam szopki zeby nie spala kilka godzin!

Gość gość
wiesz co nie pamietam ile dawalam jej tej herbatki sprobuj moze tez rumianku. ja mieszkam w norwegii i tutaj nie mozna nigdzie dostac herbaty koperkowej. wiec zanim mama podeslala mi ja dawalam rumiankowa. mamy tutaj herbate dla kobiet karmiacych w ktorej jest koper wiec wyciagalam ten koperek izalewalam wrzatkiem:)skoro karmisz ja regularnie to nie powinna tez byc glodna.

Córka przez pierwsze tyg wstawała co 3-4 przepisowo i spała po karmieniu ale od około 5 dni baaaaaardzo ograniczyła sobie godziny snu, zwłaszcza w nocy. Wydaje mi się bardzo dziwne ze potrafi nie spać np od 1 w nocy do 8 rano itp.

Gość gość
Powiem tak nie kładź jej spać po kąpieli.No chyba ,że sama zaśnie.Międzi czasie zabawiaj .I tak codziennie aż stanie się to rytuałem. Dzieci lubią regularność czują sie wtedy bezpiecznie bo wiedzą co bedzie.Kładź ja miedzy 20 -21.Mam pytanko dziecko śpi samo czy z tobą? Dobra wiadomość jest taka, że większość dzieci zaczyna przesypiać noce pomiędzy trzecim a czwartym miesiącem życia. Cierpliwości życzę i wprowadź regularne rytuały.

Dziecko śpi zazwyczaj w łożeczku, biorę ją tylko do siebie jak już zaczyna płakać na tyle,że nie mogę jej uspokoić bez wyciągania z niego. Wtedy trzymam ją troche na rękach aż się uspokoi i jak zaczyna zamykać oczka odnoszę ją, ale przeważnie po kilku minutach snu i tak sie budzi i nie śpi. To ciężka próba dla mnie bo z cierpliwością u mnie kruchutko, ale jak wiadomo nie wolno okazywać tego pod zadnym pozorem niemowlęciu bo ono wyczuwa :)

Gość gość
wiem ze dziecko od samego poczatku powinno sie uczyc spac w lozeczku ale wiesz co moze mala potrzebuje czasami twojej bliskosci.mnie rowniez polecano ze jak spi sama zebym jej kladla w lozeczku moja koszulke zeby czula moj zapach wtedy lepiej bedzie spala. z tym ze u nas to nigdy nie bylo problemem, pewnie ma to po tatusiu:)

Gość gośćmmmmmmm
Co za bzdury.... dziecko wcale nie musi przesypiac calej nocy w tym wieku, owszem zdarza sie ale to zadna regula. Twoje dzieko jeszcze nie zyje systemem dnia i nocy, wiec te pory doby nie robia na nim zadnej roznicy. Dziecko tak male zyje w systemie godzinowym, wiec doba to jego 4 godziny. W Ktorych troche spi, troche jest aktywne, troche zje i sie wyprozni. Ale to tez zadna regula. To jest wciaz niemowlak. Niestety niektore sa takie ze snu przy nich jest bardzo malo. Inne spia bardzo duzo. Nie porownuj sie do innych, po prostu spoj wtedy kiedy dziecko spi, i staraj sie przetrwac. Polecam tez poczytac o skokach rozwojowych , bo kolo 5 tyg zdaje aie ze jakis jest.

gośćmmmmmmm czytałam juz coś o tych skokach rozwojowych i sądzę,że jesli samo przejdzie za pare dni to pewnie byłoby to. Jutro wizyta kontrolna u pediatry, to moze cos doradzi i pomoze :)