Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Hej, mam pewnien dylemat moralny związany z książką Mein Kampf proszę o wypowie

Polecane posty

Gość gość

dzi; Przeczytałam dzis w Rzeczypospolitej, ze w Monachium Mein kampf Hitlera wraca do druku. I tak pomysląłam- a wpisze sobie w wyszukiwarkę mein kampf pdf i wiecie co/ zakana książka, a jest. po angielsku tylko co prawda,a le dla mnie to nie problem. myslałam, że jest niedostepna, a jest. Jak myślicie- czy sam fakt, ze ja raczej sobie przeczytam czyni mnie zła osobą? Nie podnieca mnie Hitler ani jego idee, nie czuję jakiegoś bicia serca z powodu tej ksiazki, ale...no nie wiem. Bo zakazana, to mnie pociaga, by ją przeczytac, przeanalizować słowo po słowie jak tłumaczył swe poglądy człwoiek, który stał sie uosobieniem zła dla ludzi na całym swiecie. Jak rodzą sie takie idee? Jest w sumie duzo pytan, ajkie Hitlerowi moznaby zadać, oczywiście nie jako idolowi...ale z pewnej ciekawości, zadumy. Ta książka mogłaby mi przeanalizowac jego tok myślenia. jetsem zdrowa psychicznie i na pewno nie stanę sie rasistką. Ale jak sądzicie? Podzielacie takiego rodzaju ciekawość? Czy to złe, że przeczytam ta książkę?

Gość gość
A wyspowiadalas sie juz z tego, ze uczylas sie o nazizmie na lekcjach historii? Mam nadzieje ze zrozumiesz ukryta w glupim sarkazmie odpowiedz na twoje pytanie.

Gość gość
nie wiem czy jest zakazana ale dostep do .pdf w kazdym jezyku jest pelny, bez tora i zadnego kombinowania. Do tego wdizialem na oczy kilka egzemplarzy przetlumaczonych na PL. Osobiscie uwazam ze bardzo warto przeczytac, zwlaszcza wyjechac do wiednia na weekend albo 3-4 dni i tam przeczytac... Wrazenia murowane. Zwlaszcza kilka pierwszych rozdzialow

Gość gość
a jo...;-))) moznaby się spowiadac ze wszystkiego;-) gdzie po polsku, na której stronie w wyszukiwarce, nie widze?

Gość gość
Po polsku też jest dostępna. Wpisujesz w wyszukiwarce mein kampf pdf i jest na pierwszej pozycji na jakiejś stronie o islamie.

Gość gość
znalazłam wersję wordowską, może być;-) czyli mówicie, ze mozna czytać? ciekawei, że we wiedniu czytałeś, ciekawa podróż literacka;-)

Ale co tam ciekawego może być? Adolf był takim dyplomatycznym zabójcom który nawet myszy nie skrzywdził. Poczytaj książki o ludziach którzy wprowadzali w życie jego pomysły.

Gość gość
Jest juz wszędzie bo bodajże przedwczoraj wygasła licencja i bedzie można na nowo ją drukować. W całych Niemczech o tym pisali

Gość gość
no wiem, ale czemu tak zrobili? jezu... no bo hitler twierdzil, ze tak, zabija i, ze jest to dobre, on tak uważal

Gość gość
Czytalam...tylko fragmety ale mi wystarczylo bo lektura nie zachecila do dalszych poszukiwan. Ciezkostrawny belkot, stworzony przez chory umysl. Ksiazka powstsala w wiezieniu, gdzie odbywal kare za pucz monachijski. Opisal tam swoje wszystkie ideologie, caly plan inwazji, a chore poglady probowal tlumaczyc, odwolujac sie do historii, religii, dawnych wierzen, biologii ,krotko mowiac wzial to co mu najbardziej odpowiadalo i zrobil z tego miks. Czego tam nie ma? Jest i Darwin i Nietzsche, jest mitologia skandynawska i teorie o przestrzeni zyciowej dla Niemcow ,wyhodowanej idealnej rasie. Stek bzdur i pozywka dla neonazistow. Moze to zainteresowac jako ciekawostka ale nie powinno wzbudzac fascynacji i zachwytu.

Gość gość
i nie wzbudza fascynacji ani zachwytu, ale powiedz...jak to jest, że tylu za nim poszło? skoro to taki stek bzdur? nie rozumiem tego

Gość gość
Trafil w "najlepszy "moment" w historii Niemiec, oslabionych po pierwszej wojnie. Prawda jest,ze jesli chodzi o gospodarke to podniosl Rzesze na nogi. Ludzi obchodzil tylko "chleb igrzyska". Latwo bylo wmowic biednemu spoleczenstwu kto jest odpowiedzialny za to wszystko. Widzieli w nim wybawiciela. Opieka socjalna, pomoc dla kobiet w ciazy, to wszystko bylo. Wbrew pozorom to bylo proste, nie przebieral przeciez w srodkach i zdobywal pozycje przemoca, wystarczy popatrzec na jego przemowienia, jak drze ryja ale to belkot. Ludzie chcieli i potrzebowali kogos kto wreszcie poprawi ich los...a ze umial sie rozpychac lokciami po cos na co inni bali sie nawet patrzec...pociagnal ludzi za soba. Czytalam kiedys, ze Niemki by usmierzyc bole porodowe krzyczaly imie ukochanego Wodza i dawaly synom imie Adolf :-(