Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość Klaudia

Pomocy ..zaden ksiadz nie chce mi udzielic chrztu bez ślubu

Polecane posty

Gość gość Klaudia

Czy ktos byl w takiej sytuacji .? Nie mam slubu i nikt mie chce mi udzielic chrztu dla szesciomiesiecznego synka .:( , rodzice i rodzice chrzestni specjalnie wzieli urlop i przyjezdzaja z zagranicy :(

Gość gość
Dziwna sprawa. Udaj się do innego kościoła jeżeli są w Twoim mieście. A jeżeli mieszkasz w mniejszej miejscowości to poszukaj kościołów na wsiach obok.

Gość gość
Klaudia jakiś ksiądz musi się znaleźć wiem co czujesz mój brat mimo ślubu cywilnego wyzwany został że żyją w grzechu i nie ochrzcił też nie mam ślubu drodze w lipcu i nie wyobrażał sytuacji żeby ksiądz się nie zgodził . każdy ksiądz ma obowiązek udzielić tego sakramentu papież nawet tak kazal

Gość gość Klaudia
Dodam jeszcze ze ksiadz z mojej parafii powiedział ze maly przyjdzie do chrztu o elasnych nogach i zrobimy jedna ceremonie na ktprej bedzie chrzest i slub ..

Gość gość
ja mam slub cywilny i moj syn nie dostal chrztu, corka starsza tak a on mlodszy nie, nie jest mi z tym jakos strasznie ciezko, bo moja wiara w kosciol (nie w Boga) slabnie z kazdym rokiem

Gość gość
Ja bym telefonicznie nie załatwiała takiej sprawy, tylko osobiście. Jeżeli ksiądz Ci odmówi ze względu na ślub to zapytaj czy nie jest ważniejsze, aby ochrzcić dziecko, aby wstąpiło we wspólnotę, dlaczego ma być odrzucone? Jeżeli ksiądz powie, ze nie chce zabierac "chleba" to powiedz, że on sam ten "chleb odrzucil" :/

Gość gość
I po co ty tym darmozjodom jeszcze chcezz dziecko sprzedac?... Ja nie chrzciłam, bo to dziecko powinno samo zdecydowac czy chce byc chrzczone, mnie nikt nie pytał, nie dali mi wyboru, tylko ochrzcili bez mojej zgody...

Gość gość
znalazłam dla Ciebie artykuł, http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/1083070,arcybiskup-brak-slubu-rodzicow-to-nie-powod-by-odmawiac-chrztu-dziecka,id,t.html powolaj się na niego ps. pewnie kafeteria powstawia spacje w linku, wiec je usun, jezeli ci si strona nie owtorzy

Gość gość Klaudia
nie wyobrażam sobie aby no dziecko nie bylo chrzczone :( , jest tak u nas w rodzinie od pokoleń i tak musi byc !! ale nie wiem jak to zrobic , skoro ich to nie obchodzi :(

Gość gość
Idź do biskupa. Ja byłam w takiej samej sytuacji. Wyszłam od biskupa z listem do proboszcza nakazującym ochrzczenie dziecka.

Gość gość
zobacz artykuł przesłany o 18:01

Gość gość
Bylam w takiej samej sytuacji. W mojej parafii ksiadz nie chcial ochrzcic mi corki.. poszlam do nastepnej zgodzil sie bez problemu tylko proboszcz z mojej parafii musial mi wypisac jakis papierek ze moze dziecko byc ochrzczone tam

Gość gośćagus
Bylam w takiej samej stytuacji ,ksiadz sie nie zgodzil ,powiedzial,ze owszem udzieli sakramentu ale najpierw malzenstwa.My nie chcielismy brac slubu bylismy przed ciaza rok czasu razem ,ale nie mieszkalismy ze soba,kiedy dowiedzielismy sie o ciazy moj chlopak wyjechal do niemiec zarobic ,wrocil jak mala miala dwa tygodnie...chcielismy sie lepiej poznac rauem zamieszkac ale nie öd razu slub.Na szczescie mieszkamy w duzym miescie i udalismy sie do innego kosciola- powiedzielismy otwarcie ,ze jeszcze nie jestesmy gotowi na Sohn ale mala chcemy ochrzcic - nie bylo Probleme.Tobie proponuje to samo...inny kosciol lub nawet miejscowosc.Trzymam kciuki!Dodam ,ze jestesmy razem teraz juz po slubie 18 lat ( wzielismy slub pozniej).pozdrawiam

Gość gośćagus
Rowniez proponuje CI zalatwienie tej sprawy osobiscie nie telefonicznie....Szczerze porozmawiaj napewno sie USA.

Gość gość Klaudia
Pojade jeszcze dzisiaj jak narzeczony skonczy pracę :) , nie glupio pojechac o tej porze ..bo z malym ciezko mi bedzie cos zalatwic .. a teraz mam go z kim zostawic.

Gość gość
Jakie to przykre,aż się wierzyć nie chce.Takim zachowaniem wyganiają tylko ludzi z kościoła.Podobno zostaje się księdzem żeby pomagać ludziom,a z tego co tu czytam,to oni zwyczajnie szkodzą,działają na szkodę kościoła.Zastanów się czy na pewno chcesz uczynić dziecko niewolnikiem kościoła.Łatwiej załatwić chrzest niż później apostazję.Felerny ten ziemski personel boży,czują się ważniejsi niż papież niektórzy księża,przykre:-(

Gość gość
dziecko nie ma wpływu na to kim są jego rodzice i czy po ślubie,a swoją drogą jak ktoś chce korzystać z usług kościoła to powinien być wobec niego w porządku

Gość gość
Laski ci nie robi. Takie jest rozporządzenie papieża ze KAZDE dziecko ma być ochrzczone bez względu na stan cywilny rodziców złóż skargę do biskupa i poinformuj o tym księdza. Z miejsca ci wyznaczy datę chrztu

Gość gość
No ale po co chcesz chrzcic dziecko, jak nie zyjesz w wierze katolickiej... To hipokryzja... Religia to nie tradycja, to jest cos co sie praktykuje. Nie wziełas slubu katolickiego twoje dziecko jest bekartem, nie zyjesz jak katoliczka, wiec nie nalezy mu sie chrzest. Nie wiem po co chcesz ten chrzest dla niego, jak nie pokazesz mu jak zyc wg zasad katolicyzmu...

Gość gość
Nie takie proste moja szwagierka powolywala się tez na takie argumenty i nic nie dalo byla u biskupa to powiedzial ze musi z księdzem z parafi porozmawiać ten mu takich bajek naopowiadal ze biskup przyslal jej list z informacja ze żyje w grzechu i zblokowal jej możliwość chrztu w całym dekanacie. Znalazła w Otwocku księdza który chcial ochrzcić slr ten nasz nie chce jej wydać pozwolenia i tak od czterech lat się ciągnie odwiedza księdza jak tylko cos nowego wymyśli lub cos nowego w tym ich prawie się pojawi s on nie igiety. Z ojcem dziecka nie jest juz od roku i noc to nie zmieni

Gość gość
przecież papież powiedział, że ksiądz nie może odmawiać, to oni się już kuźwa nawet papieża nie słuchają

Gość gość Klaudia
nie wiem co robic .? Czy jechac tak pozno do ksiedza na plebanie nie bedzie glupio .?

Gość gość
To jest czarna mafia

Gość gość Klaudia
no wiem moj partner mowi ze to sekta

Gość gość
O, wróciła Klaudia.... moja ulubieńca hahahaha. Jak tam? Narzeczony nadal nie chce ślubu z Tobą, gowniaro? Nawet ciąża i dzieciak go nie przekonały do ślubu hahaha. Po chooy Ci chrzest skoro nie żyjecie wg zasad chrześcijańskich?

Gość gość
Idz z koperta to od razu sie zgodzi!mowie powaznie:)

Gość gość
Skoro sekta, to po co chcecie dzieciaka wepchnąć do tej sekty. Serio nie czuję...

Gość gość
Dokladnie...nie cierpie takich hipokrytek.D**y daja przed slubem,slubu nie biora ale oburzone,ze ksiadz nie chce dac chrztu.Zdecydujcie sie na cos,albo zyjecie wg pewnych zasad albo nie.

Gość gość
Kolejny powod,zeby pokazac we wsi chrzciny?Jak sie nie spieszycie ze slubem,to nie ma problemu ochrzcic dziecko pozniej.Kto was goni?

Gość gość
dziwne, ja nie mam ślubu z chłopakiem i mielismy chrzest w swieta synka wlasnie. Ksiadz ochrzcił go bez problemu bo powiedział ze dziecko trzeba ochrzcic a czy mamy slub czy nie to nie istotne, natomiast proboszcz nas namawial do slubu i owszem nie mowimy 'nie' ale jeszcze nie teraz :)