Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oszczedna_nieromantyczna

czy wesele ma szanse się zwrócić?

Polecane posty

Gość oszczedna_nieromantyczna

niechcacy wkleilam na ogolny, przeklejam tutaj: Jak podejść do tematu ślubu przy założeniu, że cała impreza nie jest dla nas ważna i najchętniej nie inwestowalibyśmy w nią ani grosza? Fajnie byłoby się hajtnąć przed pięćdziesiątką, ale pewnie sam ślub + 2 świadków wywołałby zgrzyt w rodzinie, dziko jakoś i jakbyśmy się odcinali od wsystkich... z drugiej strony myśli o wtopieniu w ślub choćby 5 tysięcych złotych sprawia, że szlag mnie trafia, mogłabym za to mieć nowy telewizor albo dołożyć do remontu łazienki... więc rozważamy, czy w ogóle da się ogarnąć całe to zamieszanie w taki sposób, żeby wyjść na zero, ewentualnie na plus? Czy lepiej robić małe przyjęcie tylko dla najbliższych, licząc się z tym, że wtedy prezenty nie będą takie ch*jne, więc mniej się zwróci (ale też mniejsze koszty), czy lepiej zorganizować przyjęcie po kosztach na więcej osób i liczyć na koperty? Temat ujmuję może trochę niepoważnie i cynicznie, ale w żadnej mierze nie jest to prowo. No serio, ślub zajmuje jedno z ostatnich miejsc na naszej liście sensownych wydatków, ale małżeństwo jednak ułatwia sporo rzeczy

Gość morning_coffee
Najlepiej chyba w takim wypadku zrobić po ślubie skromne przyjęcie/obiad zamiast całonocnej imprezy bez całej tej otoczki z zespołem, zabawami itd i z ograniczoną liczbą gości. Wyjdzie taniej bo niektóre wydatki odpadną całkowicie, a koszt od osoby będzie mniejszy. Jeśli chodzi o prezenty to może być różnie, wszystko zależy od gości. Moim zdaniem, najbliższa rodzina jak zechce hojnie obdarować młodych zrobi to bez względu na typ przyjęcia, podobnie przyjaciele, ale różnie może być. Równie dobrze ktoś może różnicować swój prezent w zależności od typu imprezy. Lepiej się nie nastawiać na zwrot kosztów tak samo w przypadku skromnego obiadu jak i całonocnego wesela.

Gość gość
zrob paro godzinne przyjecie z bardzo okrojonym menu np obiad i pozniej barszczyk na koniec i kilka przystawek- zapros tylko tych nadzianych ludzi to bedzie duze prawdopodobienstwo ze z kosztorysem wyjdziesz prawie na zero

Gość gość
Myślę, że to zależy ile Wy wydacie na przyjęcie weselne, bo koperty będą takie same niezależnie od wystawności i trwania wesela! Ciekawy artykuł na temat weselnych wydatków widziałam na www.gdziewesele.pl , zerknij sobie może pomoże Ci rozwiązać ten weselny dylemat! :)