Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

trądzik, nadmierne wypadanie włosów i inne

Polecane posty

Gość gość

Witam! Mam 26 lat. Jeszcze 1,5 roku temu byłam szczupłą dziewczyną z ładną cerą i gęstymi, grubymi włosami. Zawsze miałam problem z nadmiernym owłosieniem, ale to po części dziedziczne. W każdym razie obecnie mam trądzik (wieku dorosłego), włosy wypadają mi garściami, przytyłam 15 kg. Po badaniach pół roku temu wyszło, że mam niedoczynność tarczycy, obecnie moje TSH jest w normie. Ale co z tego, skoro wyglądam strasznie? Badania hormonalne wyszły w normie, niżej lub wyżej środka, ale to nadal "norma". Niestety, leki i maści od dermatologa zawiodły mnie na przestrzeni roku. Było tylko gorzej. Niedługo wybieram się do ginekologa, nie byłam szmat czasu, a od paru miesięcy mój cykl zaczął przypominać zygzak, wynosi od 32 dni do 40... Jestem chorobliwie nieśmiała, ponieważ nie raz lekarze potraktowali mnie szyderczo, co zniszczyło moją pewność siebie i śmiałość. Teraz używam na własną rękę kwasów i olejków i mimo, że trądziku się nie pozbyłam, to przebarwienia się rozjaśniają, a skóra w końcu jest nawilżona i miękka. Ma ktoś pomysł skąd moje problemy z trądzikiem i włosami? Ja już nie wiem do kogo iść.. Nie chciałabym też brać leków antykoncepcyjnych.. Próbuję schudnąć, zmieniłam dietę rok temu, ale przez cały ten czas udało się i zejść z 65 kg na 63... Jest mi cholernie przykro bo kiedy wreszcie wyszłam za mąż i chciałam "błyszczeć", to muszę chować się w domu z powodu złego samopoczucia..

Gość gość
A badałaś hormony płciowe? Nie masz problemów z androgenami? Poza tym tsh w normie tzn. ile? Bo jak w górnej granicy normy, to źle, powinno być poniżej 2. Sprawdzałaś, czy niedoczynność nie jest tak naprawdę chorobą Hashimoto?

Gość gość
hormony płciowe badałam, są w normie. androgeny też w normie, ale bliżej górnej granicy, problem w tym, że badałam je podczas okresu, więc wynik jest zawyżony. TSH mam na dolnej granicy normy.

Kiedyś sama miałam problem z wypadaniem włosów, myślałam wręcz że wyłysienie, pewnego dnia trafiłam na tą strone:

wlosomaniaczkapl.wordpress.com

Jest tam polecony specyfik na poprawę kondycji włosów, warto go przetestować, załączam zdjęcie z kuracji 2 miesięcznej, efekt jest fantastyczny