Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

chrzest w Warszawie i minimum folmalności

Polecane posty

Gość gość

Czy ktoś ma świeży namiar na księdza bądź parafię, gdzie uda się ochrzcić dziecko z chrzestną, która nie ma do tego prawa wobec katolickiego kościoła, bo... żyje bez ślubu kościelnego (są po cywilnym). Chcę tą chrzestną, bo to moja jedyna siostra. W ogóle nie oceniam jej życia, a i tak lepiej się "prowadzi", bo ma męża, a ja zaledwie konkubenta;) Wiem, że może być jeden chrzestny i drugi jako świadek. Jednak w mojej parafii powiedziano mi, że chrzestny-świadek nie ma nawet prawa trzymać dziecka czy gromnicy. Szukam kościoła, gdzie odbędzie się to normalnie "dla oczu", a jedynie w papierach parafialnych będzie napisane, że chrzestny jest jeden, a siostra to świadek chrztu.

Gość gość
a co to za problem kto trzyma dziecko? ostatnio chrzciliśmy nasze i trzymałam je ja (przy samej ceremonii również) na zmianę z mężem

Gość gość
poza tym aby ochrzcić dziecko poza swoją parafią, potrzebujesz zezwolenie na chrzest, więc jak się proboszcz uprze żeby robić problemy (a jak widać już robi), to go nie dostaniecie

Gość gość
Jeszcze w tym miesiącu pogadamy z nim na kolędzie, a jak będzie tak samo to nie wiem co zrobimy. Syn ma ponad dwa lata, chciałam mieć tę sprawę odhaczoną.

Gość gość
Chrzest SW. to SAKRAMENT a nie temat do odhaczenia

Gość gość
jak chrzestną może być osoba która nie żyje wg zasad wiary katolickie i nie będzie dbała o wpajanie dziecku katolickich zasad? gdzie jest sens? kogo autorko chcesz oszukać? księdza czy Boga?

Gość gość
Żyjemy uczciwie i chodzimy (nieregularnie) do kościoła. Nie jesteśmy bezbożnikami. W życiu się różnie układa. Znajoma w mieście na krańcu Polski chrzciła w kościele, gdzie o nic nie pytano, kartek nie wymagano. Pytam czy ktoś ma namiar na takiego księdza/parafię w stolicy.