Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko nie lubi dziadków

Polecane posty

Gość gość

Moj 4latek znielubił dziadków ze strony męza. do tego stopnia ze nie daje im sie dotknac mowi ze nie wpusci ich do domu itd. Jest to dla mnie przykre bardzo bo raz ze dziadkowie o ta sytuacje obwiniaja mnie.(czytaj NA pewno ja go buntuję) a dwa ze zalezy mi na dobrych relacjach wnuk-dziadkowie bo to wazne w rozwoju dziecka. Mam do nich wiele "ale" ale nigdy nie rozmawiam o tym z mezem w obecnosci dziecka zawsze jak juz pojdzie spac. jedyny powod tej niecheci jaki mi przychodzi do głowy to taki ze moje dziecko się po prostu od nich odzwyczaiło.( ale odzwyczajenie swoja droga i mogłby ich traktowac neutralnie a on im okazuje jawną niechęc) wczesniej brali go do siebie np na poł dnia po przedszkolu, ewentualnie przyjezdzali. w momencie jak brat meza został ojcem zaczeli jezdzic do drugiego syna. I efekt był taki ze z moim dzieckiem nie widzieli sie np 2 miesiace.To jedyny powod jaki przychodzi mi do głowy. cos tam sugerowałam tesciom ze mogliby czesciej przyjezdzac ale dowiedziałam sie ze jestem zazdrosna i tyle:-P

Gość gość
Moim zdaniem dziecko jest na tyle duże że widzi twoja niechęć do teściów.

Gość gość
Dziecko wyczuwa stosunek mamy do innych ludzi. Moja córka ma z obydwóch stron bardzo fajnych i zaangażowanych dziadków. Tyle, że moich rodziców widzi dwa razy do roku bo mieszkamy za granicą. Teściów co najmniej raz na dwa tygodnie, raz w miesiącu sama u nich śpi. I jednak woli moja mamę. Moim zdaniem po prostu wyczuwa moją rezerwę do teściów. Fajni ludzie, ale. Wiadomo, bardziej na luzie jestem z rodzicami.

Gość gość
kurcze ale ja im nie okazuje niechęci..jak mi cos nie pasuj***ardzo to omawiam to jak dziecko tego nie słyszy.moi rodzice sie rozwodzili w niefajnej atmosferze, ojciec napierdzielał na mamę do mnie do dzisiaj pamietam jakie miałam wtedy uczucia, dlatego wiem jaka krzywde mozna w ten sposob wyrzadzic i sama tak nie robię, obojetnie jakie bym miała do kogos zale.

Gość gość
Moje dzieci widuja dziadków raz na kilka mięs bo mieszkańcy daleko i nie było takich cyrków. Na bank coś usłyszał z tego co o treściach mowilas i teraz ich nie lubi. Dzieci mają gumowe uszy

Gość gość
no dobra chociaz sie zapieram ze nie usłyszał, ale z tym gumowym uchem to prawda to nawet jakby tak było to jak go przekonac do tych dziadków?

Czy syn nie przechodzi czasem momentu: tylko ja i mama? Czasem dzieci gdy spędzają mało czasu z rodzicami, albo coś się zmienia nagle w ich życiu, zaczynają reagować negatywnie na innych ludzi którzy mają się nimi opiekować. Jeśli nie jest przyzwyczajony do bywania u dziadków, tylko ciągle był z mamą, to będzie mu ciężko się przyzwyczaić. Jednak może być i tak, że po prostu się u nich nudzi, lub dziadkowie mają inne (surowsze) zasady w domu. Dodatkowo twoja niechęć do dziadków wszystko pogarsza. Proponowałabym spokojną rozmowę z dziadkami dziecka, a potem z dzieckiem - czemu tak jest. Dobrym pomysłem są wspólne rodzinne wyjścia z dziadkami - np. wycieczka do ZOO, kina, coś atrakcyjnego. Niech syn zobaczy, że dziadkowie są fajni, że można się z nimi dobrze bawić, może jakaś budowa karmnika dla ptaków z dziadkiem? Dodatkowo należy syna przyzwyczaić do obecności dziadków w jego życiu, że to coś naturalnego i częstego, że tak musi być i koniec. Nie okazuj przy dziecku niechęci do dziadków, a najlepiej po prostu sama zmień nastawienie do nich i wszystko powinno się poukładać. Powodzenia :)