Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko zrobiło kupę na patelnie

Polecane posty

Gość gość

By zwrócić na siebie uwagę. Od kiedy ma małą siostrę bez przerwy robi dziwne rzeczy choć spędzamy z nią czas i tłumaczymy ze kochamy je obie

Gość gość
No to masz jużobiad na jutro...

Mam pytanie najpierw, ile Twoje dziecko ma lat? Nie pytam z ironią, lecz poważnie ;)

Troszkę za mało mamy informacji. W jakim wieku są twoje dzieci? To była jednorazowa sytuacja, czy zazdrość o młodsze rodzeństwo przejawia się częściej? Jak? Niestety to się bardzo często zdarza u małych dzieci i bardzo trzeba się napracować aby to zmienić. Gdy pojawia się kolejne dziecko, taki maluszek na świecie wymaga ciągłej opieki - przewijania, karmienia, noszenia. Nieświadomie często mamy spędzają dużo czasu z młodszym dzieckiem, są na jego zawołanie, a to starsze idzie trochę w odstawkę. Sama napisałaś, że twoje dziecko zrobiło to by zwrócić na siebie uwagę. Myślę, że rozmowy i tłumaczenia są dobre, jednak trzeba starszemu dziecku poświęcić więcej czasu. Ważnym pytaniem jest również co robisz gdy twoje dziecko tak się zachowuje? Jak reagujesz? Przede wszystkim znajdź więcej czasu dla starszej córki. Wprowadź codzienny rytuał - to jest nasz czas, tylko twój i mój, tylko dla ciebie bo Cię bardzo kocham córeczko i uwielbiam z Tobą przebywać. Niech to będzie przynajmniej 30 minut dziennie, najlepiej godzinę. Pograjcie wtedy w jakieś gry, porysujcie, pośpiewajcie, potańczcie, co wam przyjdzie do głowy. Niech w tym czasie tata lub ktoś zajmie się młodszym dzieckiem, (nie wiem w jakim jest wieku), skupmy się również na chwaleniu dziecka za pozytywne rzeczy, a nie na jego pouczaniu "Nie wolno tak robić!", "Musisz kochać swoją siostrę". W gruncie rzeczy przecież nie musi lubić siostry :) nie wiem w jakim wieku są dzieci, należy je jeszcze nauczyć bawić się razem, pokazać, że rodzeństwo to super sprawa! Jeśli twoja młodsza córka to jeszcze niemowlę, niech twoja starsza córka w trakcie karmienia młodszej robi to razem z tobą karmiąc lalę. Jeśli idziecie razem na spacer i młodsze dziecko jest w wózku, starsza również może prowadzić swój wózek z lalą. Wtedy też jest czymś zajęta i czuje, że w tym uczestniczy. Jeśli twoje córeczki są już starsze, to na rynku są bardzo ciekawe gry dla dzieci dla 2 osób które uczą współpracy i zabawnie jest właśnie wtedy, gdy bawi się we dwójkę. Rywalizacja pomiędzy rodzeństwem jest niestety czymś częstym, jest cudowna książka dla rodziców Faber Adele "Rodzeństwo bez rywalizacji", polecam ją z całego serca ponieważ zawiera wiele rad i rozwiązań dla rodziców, co robić gdy dzieci ze sobą rywalizują. Jeśli nic z tym nie zrobisz niestety problem sam nie minie a będzie się pogłębiał, także warto z tym powalczyć.