Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marzenas94

Niedoczynność tarczycy.

Polecane posty

Witam. Jestem aktualnie w 29 tygodniu ciąży i choruję na niedoczynność tarczycy. 09.09 2015 tsh 3,950 uIU/ml 05.10.2015 tsh 5,110 uIU/ml 08.10.2015 tsh 5,940 uIU/ml oraz FT3 3,92, FT4 1,33 Jestem prowadzona przez endokrynologa, i co rano biorę zaleconą dawkę 1,5 tabletki eutyroxu (25 mikrogramów) Dziś powtarzałam badania i dostałam telefon od dr. o pilnym wstawieniu się u lekarza jutro. Tsh znów 5,9 . Czy leki mogą nie działać ?? nie rozumiem dlaczego wyniki się nie normują. Czy jest ktoś kto mógł by mi odpowiedziec na pytania i się na tym zna ? :) Boję się o zdrowie synka. z Góry dziękuję i pozdrawiam,

Gość gość
Powinnaś brać wieksza dawkę euthyroxu koniecznie. Tez w ciąży rozchorowałam się na niedoczynność tarczycy mi 25 wystarczało za to po ciąży tsh wyszlo 14 biorę teraz dawkę 75 i jest ok

Gość gość
Bardzo dziwne, że ostatnie badania masz z października. Ja chodzę raz w miesiącu. Masz zdecydowanie za niską dawkę leku. Trzeba ją jak najszybciej zwiększyć. Leczę niedoczynność już10 lat i teraz w ciąży biorę tygodniowo 4x100 i 3x125. W pierwszek ciąży też musiałam zwiększyć dawkę, ale wystarczyło codziennie 100. Jak powiedziała lekarka każda kolejna ciąża jest większym obciążeniem dla tarczycy i dlatego przy drugiej pracuje gorzej. Też prawie przez 4 pierwsze miesiące nie mogłam jej unormować, tsh wychodziło ok 8 -9. Jednak w ciąży najważniejsze jest ft4, nie tsh.

Gość gość
Dziwne, moim zdaniem za małą dawką hormonu tarczycy. Mi lekarka systematycznie zwiekszala leki, żeby tsh nie było więcej jak 2,5-3 . Ale ja mam Hashimoto i leczylam sie już przed ciążą.. Teraz dopiero po 2 latach od narodzin dziecka wróciłam do dawki sprzed ciąży! (50 za zmianę z 75..). Ciąża powoduje, ze tarczyca wariuje...

Gość gość
Do 23:15 dlaczego ft4 jest wazniejsze w ciazy niz TSH? Moj lekarz mi nigdy nie sprawdzil ile mam ft3 i ft4. Dlaczego to jest wazne w ciazy? Sama mam niedoczynnosc biore teraz 200ug. Przez ciaza mialam 150, ale w ciazy podnosili 25ug co miesiac. Tak dotarlam do 5 miesiaca ciazy, gdy poronilam. Potem weszlam w nadczynnosc i dopiero teraz schodze na nizsze dawki. Jak szybko powinno sie schodzic na dawke przed ciaza? Troche tych pytan mam, ale chce wiedziec. Dziekuje za odpowiedz.

Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi :) Udało mi się dziś dostać do swojego endokrynologa , i faktycznie zwiększono mi dawkę leku do 75 mikrogramów. No i dostałam również swoje "zwałki" gdzie brałam od tygodnia żelazo na anemie przez co eutyrox był zwalczany żelazem. :) gdzie powinien być odstęp przynajmniej 5 h.no ale to moja pierwsza ciąża i tyle przypadłośći od razu., Najważniejsze że dzidzia zdrowa :) Tyle do nauczenia... Pozdrawiam was wszystkie mamusie ;)