Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewahhhh

Przejscie z nutramigenu na zwykle mm

Polecane posty

Gość Ewahhhh

Hej. Moja 6 miesięczna córeczka od 9 tygodnia jest na nutramigenie. Pediatra na ostatniej wizycie mówiła że można zrobić próbę prowokacji i spróbować przejść na zwykle mleko zalecila mleko HA. Kupiłam Babilon HA i mała zareagowała biegunka ze sluzem, jakie były wasze doświadczenia? Czy mam najpierw mieszać mleka? Czy spróbować inne? Nie wiem co robić, dodam że oprócz biegunki czuje się dobrze nie ma kolek nic jej nie boli jest wesoła.

Gość gość
Przechodzilam przez to :) lekarz zalecil mi tak: najpierw butla bebilonu, pozniej przez caly dzien nutramigren, nastepnego dnia juz dwie butle itd. I co? Oczywiscie sraka i powrot nietolerancji... wiec zrobilam po swojemu i dodawalam najpierw jedna miarke bebilonu do nutra... i tak az skonczylam puche nutramigrenu, pozniej dwie miarki nutra i tez az skonczylam puszke nutra tak, pozniej trzy itd. Przejscie zajelo mi dlugo ale pozegnalysmy nietolerancje :)

Gość gość
Ok w takim razie spróbuję twojego sposobu :) oby się udało

Gość Ewahhh
Ale powiedz 11:47 czy robiłaś to ze zwykłym bebilonem czy tym HA? Bo jak sobie pomyślę ze po udanej długiej przygodzie z przejściem na mleko HA czeka nie kolejna długa z przejściem na zwykle mleko to boli mnie głowa i portfel.

Gość gość
Ja podobnie jak koleżanka wyżej przechodziłam z nutramigenu na mleko ha po 1 miarce. Mały miał wtedy ok 10 miesięcy. Po skończeniu roku przechodziłam z ha na zwykłe mleko. U mnie akurat i ha i zwykłe bebiko.

Gość gość
Podnosze

Gość gość
Ja dodawalam jedna miarke mleka enfamil do kazdej porcji nutramigenu. Natomiast sadze ze jesli twoje malenstwo jeszcze ma biegunkę to odchodzenie od nutramigenu jest za szybko. Ja ciagnelam takie prowokacje i udalo sie bam dopiero w 12 miesiacu ale dodawalam tylko jedna miarke enfamilu do nutry przy karmieniu. I tak przez tydzien a pozniej dwie miarki przy karmieniu i tez przez tydzien...

Gość Ewahhh
Kurczę a ja jej od razu dałam dwie butle nowego mleka, lekarz nic nie wspominał o mieszaniu. Wrócę do nutramugenu i za jakiś czas spróbujemy mieszania stopniowego, skonsultuje tez z pediatra

Gość Ewahhh
Podnoszę może ktoś jeszcze coś doradzi ? :)

Gość gość
pisalam drugi post, ja mieszalam ze zwyklym bebilonem i jeszcze dodam, ze mimo iz badanie ogolne kalu wyszlo spoko juz bez nietolerancji, mala nadal (jak dla mnie) robila dziwne kupki wiec pomyslalam sobie moze to ten bebilon na nia zle wplywa, zmienilam na zwykle bebiko i to byl strzal w 10! od tamtej pory idealnie :)

Gość `1sire
to jeszcze raz ja, jak Twoja mala ma 6 mcy a od 9 tyg na nutram. czyli dopiero ok 4 mcy jest na mleku specjalnym, nie wiem czy to nie za krotko aby jelita sie zregenerowaly, i wprowadzaj nowe mleko stopniowo, napewno nie po calej butli.... poza tym juz powinnas przejsc na nutramigren 2 (jest duzo tanszy od 1, koszt 17 zl na recepte za 400 gram)

Gość gość
Ej no nie można tak od razu dać butli innego mleka! Trzeba stopniowo dodawać jedną miarke mm zamiast nutramigenu. Na drugi dzień 2 i tak po kolei aż całkiem przejdziesz tylko na mm. Nam lekarz kazał tak robić przy przechodzeniu z bebilon pepti 1 na 2. A ty niezły hardcor zafundowalas brzuszkowi dziecka.

Gość gość
Biedne dziecko ale mu zafundowałas a dopiero 6miesięcy ma. Zbyt szybkie wprowadzenie zwykłego mleka może tylko pogorszyć sprawę. Dzieci silnie uczulone mogą dostać wstrząsu anafilaktycznego. Nie odpowiedzialne jest to co zrobiłaś.

Gość gość
Ja dalam od razu zwykle mm i bylo ok. Syn miał wtedy 9 miesięcy. Najpierw zaczęłam wprowadzać delikatne produkty mleczne a ze nie bylo żadnej reakcji to mleko tez zmieniłam

Gość gość
Oj,bo ty dałaś... Tak się nie robi i tyle. Są takie, co schabowego dadzą i też nic nie będzie, ale to nie znaczy, że to jest ok. Moja szwagierka dała dziecku 4-mies.grochowke i też mu nic nie było. Ja miałam obawy dając tak,, ciężką " zupę dwulatkowi.. Trzeba zachować rozsądek i tyle a nie pierniczyc, że ja dałam i było ok.

Gość Ewahhh
Czyli jak będę przechodzić z jedynki na dwójkę to też mam mieszać stopniowo po miarce dodając? Szkoda że pediatra nic o tym nie wspominała:/ kazała dawać po troszce mleka w butelce..

Gość gość
Dokładnie tak trzeba robić, dla zdrowia i bezpieczeństwa dziecka, a przynajmniej dla brzuszka :-)

Gość gość
Jakbyś karmiła piersią od początku i dała z siebie więcej żeby utrzymać laktacje to nie mialabys takich problemów. Leń! Biedne dziecko ma matkę do dooooopy

Gość gość
Kolejna nawiedzona cycowa :/