Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Eutanazja za, czy przeciw?

Polecane posty

Gość gość

Jak podchodzicie do tego problemu etycznego?

Gość gość
Jestem za. Człowiek ma prawo do godnej śmierci, a nie rzucać się na sznur i wisieć cały zsiniały w odchodach albo rozwłóczony w kawałkach na torach.

Gość gość
jestem przeciwny to wbrew prawu

Gość gość
20:20 Ale jesteś przeciwny bo? Nie pytam o prawo, tylko o wasze zdanie.

Gość gość
jestem przeciw bo tylko chory psychicznie chce umrzeć przeważnie tacy ludzie chorują na depresje leczenie depresji eutanazją moim zdaniem to morderstwo

Gość Laura2777777
Jestem za ,ale tylko w przypadkach kiedy choroba np nowotworowa nie daje już szans na wylecznie, a człowiek bardzo się męczy , wtedy powinno się skrócić jego cierpienie, ale tylko jeśli sam wyrazi taką wolę

Gość Laura2777777
Ale jestem przeciw jeśli człowiek zdrowy chce tak popełnić samobojstwo, wtedy nie powinno sie mu tego ulatwiac bo może to być wynikiem np przelekłej depresji. Nie jestem też za tym, ze jeśli człowiek cieżko chory umiera to żeby jego rodzina mogła podejmować taka decyzje, tylko on sam powinien miec takie prawo jeśli jest w nieuleczalnej chorobie, zostało mu np kilka tyg zycia, a on się tylko fizycznie męczy np z bólu

Gość gość
Przeciw bo to jest majstrowanie pprzy bardzo fundamentalnej normie bo ja generalnie chcialbym dpoczac w grobie i obawiam sie tego ze ktos moje marzenie moglby chciec za szybko spelnic

Gość Laura2777777
20:29- no tak, ale są takie choroby, które już szans nie dają np kiedy nowotwór da przerzuty do kości, wiąże się to z ogromnym bólem i cierpieniem ,a i tak wiadomo,ze ten człowiek umrze....

Gość gość
gość dziś W krajach, gdzie eutanazja jest legalna, najpierw wyklucza się depresję, a dopiero potem się działa.

Gość gość
Jak kogos boli to jestem za nieograniczona dawka morfiny ale oficjalna procedura eutanazji to jest podwazenie bardzo podstawowej normy i spodziewajcie sie kolejki tych co maja depresje

Gość gość
gość dziś Widać, że nie widziałeś nigdy nikogo, kto cierpi przez chorobę i nie ma dla niego szans, a sztuczne podtrzymywanie życia, to przedłużanie męczarni. Czasami nawet morfina ma działanie apapu, ale skąd Ty to możesz wiedzieć...

Gość Laura2777777
Czy to z powodu depresji, czy innej uważam, ze zdrowym ludziom nie powinno się ułatwiać samobójstwa. Tylko w ciężkiej, nieuleczalnej chorobie powinno to być dopuszczalne, ewentualnie jeśli ktoś ma przerwany rdzen kregowy i całe życie jest przykuty do łóżka

Gość gość
A co to ma znaczenie co ty uwazasz jak raz podwazy sie norme ze kazdy powinien zyc to zaraz bledzie kolejka ktorych do tego trzeba bedzie przekonywac

Gość gość
Laura a pomyslalas, że dłuższym cierpieniem może skrócić sobie pobyt w czyscu ? Człowiek nie może bawić się w boga i majstrowac przy życiu. Sam choruje na raka

Gość gość
eutanazja ciągnie za sobą duże problemy prawna - dlatego w krajach gdzie jest legalna warunkiem eutanazji jest samodzielne strzyknięcie uśmiercającego zastrzyku (żeby rodzina się nad bogatym wujkiem nie "zlitowała"). Z moralnego punktu widzenia...wolałabym mieć wybór.

Gość Laura2777777
20:40- myśle, ze jesli Bóg istnieje to jednak to tak nie działa

Gość Laura2777777
Choc tak właściwie to ja jestem agnostyczką

Gość gość
gość dziś Nie do mnie, ale odpowiem. Jako dzieciak widziałam moją matkę, błagającą o śmierć, wyła z bólu jak zwierzę. Gdybym mogła, to bym się z Nią zamieniła, więc nie gadaj o jakimś czyśćcu, bo osobiście uważam, że jeśli cierpię i mam "wyrok", to obcy ludzie nie powinni podtrzymywać mnie na siłę przy życiu w imię wiary, czy czegokolwiek, bo to zakrawa o sadyzm.

Gość Laura2777777
20:49- dokładnie. W pewnych przypadkach mniej humanitarne jest kazać komuś umierać w mękach niż mu skrócić cierpienie... Nawet zwierzęta się usypia jesli się męczą to tym bardziej dlaczego pozwolić się mećzyć ludziom? W imię czego?

Gość gość
Ale jesteście p******i za aborcja tez pewnie jesteście

Gość Kacperek8lat
A co to jest eutanazja ?

Gość gość
gość dziś P**********i, bo część z nas zdaje sobie sprawę z istnienia bólu, którego morfina nie zagłuszy? Ty oczywiście jesteś przeciw aborcji w każdym wypadku? Skoro już wspominasz?

Gość gość
za aborcją też jestem - autonomia się kłania :)

Gość gość
Laura2777777 dziś W imię Boga i Nieba, które teoretycznie może być, albo jest ciemność po śmierci i cała wzniosłość i szlachetność cierpienia pada.

Gość Laura2777777
Ja w pewnych przypadkach jestem i za aborcją. I do pewnego tygodnia ciąży kiedy nie jest jeszcze wykształcony uklad nerwowy płodu. Poza tym ludzie często nie zdają sobie sprawy ile jest samoistnych poronien o których kobiety nawet nie mają pojecia, a zdarzają się czesto w pierwszych tyg ciazy Za jakis czas doczekamy się eutanazji itd, ale te zasady, które teraz panują w naszym kraju to jeszcze totalne zacofanie.. Tak samo bezsensowną zasadą jest dlaczego marihuana nie jest legalna na receptę, jako skladnik leków... Udowodniono, ze leczy np padaczkę, a jest mniej groźna od chocby alkoholu czy nikotyny. Kolejny bezsens

Gość Laura2777777
20:59- aha i myślisz ,ze jesli Bog istnieje to chciałby żeby ludzie cierpieli?

Gość gość
Laura2777777 dziś To do mnie? Jeśli tak, to to był sarkazm :)

Gość Laura2777777
Aha ok :) tutaj nie wiem juz co jest sarkazem ,a co nie kiedy pisze tu tylu idiotow :P

Gość gość
Laura2777777 dziś Bardzo proszę, nie nazywaj tzw. medycznej marihuany tym terminem, bo takie nazewnictwo rodzi skutki, w postaci myślenia młodych "oho, skoro marihuana leczy, to mogę sobie jarać". Co skutkuje oczywiście pracą dla terapeutów uzależnień, ale jednak. Aczkolwiek zgadzam się, ponieważ taka morfina, służy do leczenia, zatem substancja, o której piszesz również by mogła.