Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Waga dziecka prosze o pomoc

Polecane posty

Gość gość

Bardzo Was prosze napiszcie ile waza wasze 6.5 miesieczne dzieciaczki.Dzis bylam w przychodni pani doktor powiedziala ze za malo moje dziecko przybiera na wadze strasznie sie zmartwilam.Teraz majac 6.5 miesiaca moja corka wazy 7.220

Gość gość
troche mało jest ponizej 3 centylu, a jaka ma diete?

Gość gość
Odkad zaczela jesc kaszke owoce zupki to mniej mleka wypija

Gość gość
to dobrze ze je co innego ale wprowadz jej juz stały obiadek, i karm ją co 3 h, tylko np. do owoców dodaj cos kasze jaglana, ryz ju możesz dać, zeby to było geste i sobie pojadła. Moja urodzila sie 1900 teraz ma 11 msc i wazy 8600 ****ardzo duzo, mleko ma tylko 2 do 3 razy jak w nocy jej sie zachce. Zrób jej badania krwi i kału

Gość gość
Wlasnie dostalam skierowanie jutro robimy badania

Gość gość
Ona naprawde dobrze zjada kaszke obiadek owoce tylko mleka niechce pic tak jak przedtem

Gość gość
ale dajesz jej piers czy mm?

Gość gość
a ile ma wzrostu i jaką miała masę urodzeniowa?

Gość Blanka6
Moja ma 8 msc i waży 6,8 kg (ur 3,16 kg). Starsza córka też była drobna - na 13 msc ważyła 8,44 kg (ur 3,1 kg). Ten typ tak ma.

A zjada na dobę ok 600- 800 ml mleka, zupkę z mięsem/rybą/żółtkiem, kaszkę z owocami.

Gość gość
Moja corka na roczek miała tylko 7,5 kg. Synek ma 13 miesięcy, wazy 9,5 kg. Kolezanki synek ma 2,5 roku i wage 10 kg, tak wiec nie martw się. PS. Mamy zdrowo rozwijające się dzieci, tylko drobne

Gość gość
Karmie mm mleka na dobe moze 500 kaszke je biszkopty z mlekiem zupka z miesem rybka zoltko owoce .Urodzila sie 3850 teraz mierzy 65 cm

Gość gość
Przepraszam waga 3710

Gość gość
A ile gr.mieska dajecie na zupke?

Gość gość
Co za głupoty tu piszecie? Autorko twoje dziecko jest na 25 centylu w wadze i w 10 we wzroście. czyli jest mała ale wcale nie jest za chuda! ma wagę proporcjonalna do wzrostu. nie tucz dziecka tylko karm dalej jak do tej pory!

Gość gość
Do Blanki. Czy pani doktor tez twierdzila ze twoje dziecko za malo wazy i co robilas jakies badania

Gość gość
Dzieki troche mnie uspokoilas

Gość gość
Przecież Twoje dziecko nie waży mało, jest ok! Ile ma ważyć? 10 kg? Ci lekarZe to już totalnie powariowali z tym tuczeniem dzieci :-o

Gość gość
No wlasnie tego nierozumiem ja uwazm ze jest ok ale pani doktor jest innego zdania

Gość gość
Ale twoje dziecko ma dobrą wagę. Moja córka ma prawie 8 m-cy i waży 6300... W ogóle nie ma jej w siatce. Robię grzecznie wszystkie badania, bo moja pani doktor koniecznie chce znaleźć jakąś chorobę, ale ja podejrzewam, że to taki typ. Jak u Blanki ;-) Jak na razie powtarzam co jakiś czas morfologię, mocz, byliśmy u alergologa i na usg brzucha, słucham różnych porad odnośnie żywienia, dostaje Fantomalt, ale nic z tego nie wynika. Czeka nas jeszcze diagnostyka w kierunku celiakii, ale czekam na termin. Jeżeli nic nie wyjdzie to jeszcze endokrynolog, ale prawdę mówiąc już jestem zmęczona tym, bo dziecko normalnie się rozwija. Głowę i wzrost ma w dolnej normie, tylko jest szczupłe i stąd ta waga.

Badania robiłam u starszej... umęczyłam siebie, dziecko i guzik to dało. Młodszej tego nie zamierzam fundować. Jest wesoła, pogodna, super się rozwija - po co szukać na siłę choroby. Jakby mnie coś niepokoiło to jasne... ale tak? Starsza teraz ma niecałe 4 lata i waży 14 kg.

Gość gość
Moja córka ma 7 miesięcy i wazy 7200 przy wzroście 74 cm . Przez 6 tyg dobrala tylko ok 300 gram. Moja pediatra mowi że jest ok. Dziewczynki tak szybko nie przybieraja na wadze jak chłopcy.

Gość gość
Dzis zrobilismy morfologie i mocz zobaczymy czy wszystko ok.Ja tez uwazam ze z moja corka wazy w normie jest pogodna pierwszy zabek juz wychodzi jak do tej pory to jeszcze nie chorowala tak wiec czekamy na wyniki

Gość gość
Ale co Ty chcesz od wagi swojej córki? Przecież jest w porządku (no chyba, że córka jest wyj\atkowo długa).. Moi synowie, chociaż urodzeni z różną wagą (pierwszy 2800, drugi 3460) na pół roku wa\żyli podobnie... pierwszy na 6,5 miesiąca ważył ok 7,7, a młodszy ważył tyle na 6 miesięcy. Teraz młodszy ma 8,5 miesiąca i waży tyle, ile jego brat na 8 miesięcy i tydzień... czyli jeszcze niedawno jak gdyby przerastał go z wagą na dany okres (no ale jednak był o 700g cięższy po urodzeniu), a teraz waży podobnie.. Starszy skończył teraz 3 lata, waży ok 12,5 kg... do jego wzrostu akurat :) Ja nie wiem dlaczego te ponad 7 kg na 6,5 miesiąca to mało... Masz wagę dla niemowląt w domu? Ja kupiłam przy drugim dziecku.. i powiem Ci, że waga dziecka bardzo się waha... wystarczy, że zje 200g obiadku czy wypije 150ml mleka i ju\z jest cięższe .. zrobi kupę.. waży mniej... Kiedy\ś sprawdzałam.. ważyłam dziecko kilka razy w ciągu dnia i rozbieżność była nawet powyżej 300g.. chcesz, żeby się od Ciebie odczepili w przychodni, to na 30 minut przed wizytą nakarm dziecko.. daj jakiś porządny obiad czy kaszkę.. albo mleko zagęszczone..Będzie ważyło na daną chwilę odpowiednio więcej, a Tobie dadzą spokój i przestaną Cię stresować. Lepiej, gdy dziecko jest szczupłe (a rozwija się prawidłowo..tzn. ma apetyt, jest uśmiechnięte, robi normalne kupy itp.) niż gdyby ważyło więcej.. Wolałabyś na pół roku 10 kg kluskę?

Gość gość
moja 2 latka wazy 10kg. Od roku nie przytyla nic mimo,iz w wieku niemowlecym ladnie przybierala. Na 6,5msc wazyla 7kg,na rok 10kg i tak wazy do tej pory. Jest zdrowa,na nic nie choruje.Taki typ. Duzo je ale jeszcze wiecej biega i szaleje. Uwazam,ze PAni doktor nie bierze pod uwage,ze dzieci sa rozne. U mnie w rodzinie jest 1,5roczne dziecko. Jest wielkie. Mierzy 98cm i wazy 12kg. Wedlug pediatry dziecko jest utuczone,natomiast moim zdaniem jest proporcjonalna do wzrostu.Rodzice rowniez do najnizszych nie naleza. Kazda ocena powinna byc indywidualna.

Gość gość
przecież ta waga jest dobra, niczym się nie przejmuj bo mała sie super rozwija.mój syn za tydzień kończy rok a waży 9,5

Gość gość
Ta lekarka, która twierdzi, że 1,5 roczne dziecko mierz\ace 98 cm i ważące 12 kg jest utuczone jest chyba chora na głowę..... Jeżeli to dziecko jest prawidłowo mierzone i rzeczywiście ma te 98 cm to jak na swój wiek jest bardzo bardzo wysokie... ale waga 12 kg do tego wzrostu, to waga piórkowa.. moje dziecko jest dużo starsze, dla odmiany bardzo niskie... ma 90cm i waży ok 12,5 kg... Jest szczupłe, fajne.. niestety większosć spodni z niego spada... (nie wiem, może spodnie na rozmiar 92 są robione na dziecko noszące pieluchę, albo coś).. I skoro on jest szczupły przy takiej wadze i wzroście, to dziecko mające prawie 100cm i ważące 12 kg musi wyglądać wręcz chudo..

Gość gość
Rzecz w tym,ze nie wyglada jakos strasznie chudo. Wzrost robi swoje,ale lekarka uparla sie nie na wzrost dziecka,a na wiek. Dzieciak je sporo,duzo zreszta potrzebuje zjesc. Dlatego to pisze,bo sposob oceny przez P.doktor jest subiektywny.

Gość gość
Hmm...zastanawiam sie.syn ma 4msc(za 2dni dokladnie).wazy 8500 wzrost w granicach 68cm i kazdy,ale to kazdy mowi,ze wyglada na miesiac starsze dziecko.bardzo szybko sie rozwija,duzo gaworzy,robi czesc(podaje raczke).od malenkiego pionizuje sie.odbija sie juz nogami.waga urodzeniowa 4kg.karmie piersia tylko.czy wszystko o

Gość gość
Mój ma podobne "wymiary" czyli w okolicach 8,5 kg (raz 8,300, a za chwilę 8,550, w zależności od różnych czynników) i długości 69cm, ale ma już 8,5 miesiąca... Już się przyzwyczaiłam, że moje inne dzieci są zawsze dłuższe od moich... (ubranka zakładam na 68, niektóre, 74, ale to z tych mniejszych).