Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wasze 2,5 latki znają literki?

Polecane posty

Gość gość

Moja zna połowę alfabetu :) ma 2,5 roku :) a kiedyś się śmiałam jak pisałyście że wasze dzieci znają literki i umieją przeczytać MAMA

Gość gość
No i?

Gość gość
To od spaghetti takie madre

Gość olaboga13
Tak, zna kilka, może 10. W książce wyszykuje np.wszystkie "t". Umie też "przeczytać" wszystkie cyfry, ale policzyć po kolei umie tylko do 3, reszta mu się myli. Za to nie umie nazwać kolorów a po jedzeniu zupy zawsze ma bluzkę do przebrania. To normalne, że dzieci w czymś są lepsze a w czymś słabsze (zupełnie zresztą jak dorośli:) ) z czasem i tak wszystko się wyrówna. Rówieśniczka mojego syna liczy po polsku i angielsku i potrafi po powrocie z dworu (czyli kiedy jest opatulona maksymalnie) rozebrać się samodzielnie do naga i to w ekspresowym tempie. Mój to co najwyżej majtki zdejmie przed skorzystaniem z nocnika, za to w przeciwieństwie do koleżanki zna na pamięć kilka wierszyków. Dzieciaki nie rozwijają się równo i dobrze, bo nudno by było ,)

Gość gość
Moja zna tylko literkę o a sama uklada puzzle 48 kawałków. Ma 2l i 3 msc. Umie jeść lyzka i widelcem juz dawno. Posmaruje sobie sama chleb maslem nożem plastikowym . Ale nie umie zdjąć majtek jak siada na nocnik i zdaza jej sie zasiusiac czasem jak zapomni. Gada zdaniami jak najęta a kolory czasem myli. Bardzo dużo rzeczy pamięta i z zycia z różnych sytuacji i kilka piosenek i wierszyków typu ślimak ślimak czy murzynek bambo albo w pokoiku na stoliku. I jest kolosalna roznica z przed 2-3 miesoecy. Wiec lada dzsiwn u każdego dziecka cos nowego moze sie pojawić.

Gość gość
Mój znał, literki, cyfry- do 10, liczyć (odliczać kolejno) też potrafił, znał kolory, masę wierszyków... ale puzzli nie poskładał nawet najprostszych. Teraz ma prawie 5 lat i dalej puzzle, nawet 20 elementów, są dla niego za trudne, tak samo jak budowanie według wzoru. Jak każdy, ma mocne i słabe strony. Jadł już w tym wieku pięknie, czysto, ale np. pupę wycierać nauczył się dopiero niedawno. Rysuje wspaniale, łapie języki momentalnie, natomiast nie potrafi w ogóle tańczyć ani śpiewać. Co do czytania- dalej nie umie, tzn. poznaje niektóre wyrazy które zna ale nie potrafi ich poskładać z literek.

Gość gość
Moja córka 2,5 roku bardzo ładnie mówi zdaniami ma duży zasób słów mówi kilka wierszyków i zna kilka piosenek układa puzzle 24 elementy zna połowę literek umie liczyć do 10 choć często się myli potrafi nazwać i rozróżniać kolory nazywa kształty : kwadrat , kółko , trójkąt zna około 30 angielskich słówek pampers tylko na noc odkąd skończyła 2 l i 2 m i nawet sama ściąga spodnie i majtki i sama zakłada z powrotem sama się rozbiera do kąpieli sama się często ubiera : majtki spodnie skarpetki buty czapka umie jeść łyżeczką i widelcem ale nie zawsze jej się chce woli jak jej podaję :) pomaga mi wieszać pranie małe rzeczy typu majtki , skarpetki wiesza sama ale za to ostatnio kiepsko śpi w nocy, jest nieposłuszna

Gość gość
Nie miał dwóch jak znał, na 2,5 już po angielsku. Serio :)

Gość gość
Moja nie zna.ale wie że jeden klocek plus drugi klocek to dwa klocki! I chyba w końcu rezygnujemy z pieluszek :)

Gość gość
A moja zna mnostwo liter,cyfr,chodzi bez pieluchy,jest przebojowa,uczy sie angielskiego,uklada trudne puzzle.Tyle ze ma 4lata :-P

Gość gość
Czy 2,5 roku to nie za wczesnie na literki ? Moja córka ma 1,5 roku i w sumie nie wiem, czy bedą ją uczyc liter od 2 roku życia.

Gość gość
Powinnas,niestety,inaczej w piaskownicy inne matki zabija Cie wzrokiem,zes len a Twoje dziecko jest hmmm...lekko opoznione

Gość gość
to jest wlasnie problem w polsce. matki lubia sie przechwalac co to 2 latek nie potrafi robic. pozniej idzie do szkoly i ledwo co sie przeslizguje z klasy do klasy a w koncu w wieku 15 lat spodziewa sie malenstwa ktore bedzie dokladnie tako same jak ona/on. na wszystko jest pora na literki i cyferki tez. w przedszkolu. po co 2 latkowi literki w piaskownicy?

Gość gość
kurde, moja nie zna liter, cyfr, zna 60słow, nie mowi zdaniami, nie zna kolorow...ech no opozniona jak nic. :P ma 2,5 roku ale jakos nie mam parcia zeby to znała, zdazy sie nauczyc, czemu od malego fundujecie dzieciom wyscig ktore lepsze,madrzejsze?

Gość gość
bo niektorzy zyja tylko wyscigami malych szczorkow! kazde dziecko ma swoj indywidualny tryb rozwoju

Gość gość
A co miałam powiedzieć spadaj, nie powiem ci jaka to litera czy kolor bo jesteś za mały? Moje dziecko mając 1,5 roku znało wszystkie podstawowe kolory, co prawda jeszcze nie potrafił wszystkich wymówić ale podawał klocki w tym kolorze o jaki się poprosiło. W ogóle nie mówiłam co moje dziecko potrafi, bo kto go widział to słyszał.