Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

a o to moja praca z chłopów czy jak byś był nauczycielem zaliczył byś mi?

Polecane posty

Gość gość

Maciej Boryna-Najbogatszy gospodarz wsi żeni się z najpiękniejsza dziewczyna wsi Jagną,w zamian przepisać ma jej 6 morgów na co jest wściekły jego syn Antek jest zazdrosny również o kobietę która strasznie mu się podoba,dochodzi do kłótni między starym Boryną a jego synem wskutek czego Antek musi się wyprowadzić.Dochod*****ońcu do ślubu Macieja i Jagny z czasem Jagna dostaje odrzucenia do Macieja wskutek jego starości podoba im się Antek wskutek czego ida to zrobić do w stoglu siana w domu Boryny co przyuważa sam Maciej Boryna który postanawia ich podpalić czeka zwidłami na Antka cudem go nie trafia .Postanawia przebaczyć jagnie a o wszystko obwinia antka zresztą jagna też go obwinia ,wściekły Antoni postanawia go zabić ,gdy Maciek jedzie walczyć o las z dworcem dochodzi do walki między nim a borowym wskutek czego rani jego głowę a maciej upada widząc to antek rzuca się na Borowego i go zabija odprowadzając go do domu i daje pod upieke Hanki a sam idzie do więzienia.Maciej mówi Hance gdzie są ukryte pieniądze za które ma wykupić Antka z więzienia (za zabicie borowego) mdleje.Po pewnym czasie się budzi i idzie siać mdleje i umiera Jagna rzuca papierkami Hance i oddaje jej 6 Morgów potem sie wyprowadza do swojej matki .Antek wychodzi z więzienia i próboje jeszcze romansować z Jagna ta natomiast go odrzuca ,antek wściekły daje sobie spokój a Jagna przerzuca się na księdza Jasia chodzi do kościoła itp ,kobiety buntują się przeciwko jagnie w karczmie zapada decyzja o wygnaniu jej antek mówi że respektuje większość ,cała wieś wywozi ją na gnoisko poza wieś z pomocą córce przychodzi Dominikuwna i bierze ja pod opieke prosze jeszcze charakterystyka Maciej Boryna-Najbogatszy Gospodarz wsi ,dumny,wybuchliwy,odwarzny boi sie oddac wszystko antkowi gdyz ten go moze wygnac,zakochany w jagnie przez co wzrasta jego konflikt z synem,uwaza ze to jego gospodarka i on moze zrobic z nia co zechce ,58 lat 3 dzieci Antek-Przystojny ,Silny co udowania w walce z mateuszem wrzucajac go do rzeki i lamiac wszystkie zebra,wybuchliwy ,odwazny ,uwaza ze nalezy mu sie majatek bowiem jest najstarszym synem boryny i ciezko pracuje na niego UWAZAM ZE JAK NIE ZDAM TO ZAL.PL UCZE SIE DALEJ 30 MIN PRZERWY CZEKAM NA OJCA MNIE SPIERZE

Gość gość
a teraz wesele Akcja toczy się w Bronowicach listopad 1900 rok zabory mamy ślub Lucjana Rydla z Chłopką Jadzią .Głównym problemem ukazanym w książce jest różnorodność chłopstwa i inteligencji jako pomoc w odzyskaniu niepodległości.Podczas Wesela Lucka i Jadzi mamy pokazane rozmowy różnych osób klas społecznych ze sobą ,poznym wieczorem zaś odwiedzają ich duchy wywołane przez parę młodą jako żart zasugerowany przez Reachel.