Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jugendzentrum a przedszkole w Niemczech

Polecane posty

Gość gość

Czym to sie różni? Jaka cena? Mam 2 letniego syna i pilnie muszę iść do pracy a na przrdszkole musze jeszcze sporo poczekać. Slyszalam że to male grupy dzieci u kogoś w domu ale nie wiem za bardzo jak to załatwić, na jakiej zasadzie dokładnie to polega. Od Pani w przedszkolu dostałam jedynie książeczkę z adresami a z moim dogadywaniem sie jest ciezko... Z gory dziękuję! !!

Gość gość
Grupy dzieci u kogoś w domu,to tzw. Tagesmutter i jest całkiem fajnym substytutem przedszkola,ale nie wiem jak z kosztami. Jugendzentrum mi się wydaje,że to placówka dla starszych dzieci i młodzieży,ale mogę się mylić. Moja córka chodziła do przedszkola (KITA) i syna też niedługo zapisuję. Np. w przedszkolu u córki miesięcznie za obiady plus śniadania płaciłam 55 euro.

Gość gość
Nie znam Jugendzentrum. Znam za to Tagesmutter - panie na umowemz Jugendamtem zajmuja sie dziecmi w prywatnym mieszkaiu. Z regoly opiekuja sie max 5 dziec***anie sa po szkoleniach w Jugendamcie i przez urzad nadzorowane. Musisz isc do Jugendamtu po Kitaschein. Jak dostaniesz Kitaschein to dostaniesz tez liste z paniami w twojej okolicy zeby wybrac taka, ktora ci odpowiada . panstwo tak jak w przypadku przedszkola pokrywa czesc kosztow. Panie najczesciej pracuja od 8 do max 16godziny. Moj mlody byl rok u TM i bylo ok. Jak dostal miejsce w Kicie to go jednak przenioslam- Kita dluzej pracuje i jak jedna pani jest chora, to zawsze ktos ja zastapi. U TM jak sie pani pochoruje to dziecko musi zostac w domu.