Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

alergia u niemowlaka czym zastapic mleko

Polecane posty

Gość gość

Czym zastąpić mleko u 10 miesięcznego dziecka. Od maleńkiego mamy problemy z brzuszkiem przetestowałam wszystkie mleka modyfikowane po każdym wzdęcia. Ulewała do 8 miesięcy. Pani doktor bagatelizowała problem kazała dawać espumisan albo delicol a dziecko jak sie męczyło tak się meczy. Od paru dni daje malej na noc kaszkę Humana na wodzie i w nocy jest poprawa spi ladnie i nie ma wzdec. Mleko pije rano i przed południem. Zastanawiam się czy mogłabym je całkiem wyeliminować i czym zastąpić?

Gość gość
Dodam jeszcze ze ma szorstka skore na policzkach

Gość gość
Zrób jej testy z krwi i sprawdzisz czy to alergia na mleko.

Gość gość
A probowalas mleko z hydrolizowanym bialkiem np Nan HA lub Bebilon HA?

Gość gość
Polecam Nutramigen u mojego dziecka był ten sam problem i okazalo się ze jest to alergia na mleko. Po podaniu Nutramigenu wszystko się uspokoilo. Teraz corka juz ma kilka lat. Jest zdrowa a alergia wyciszyla się a lodów sobie nie odmawiamy. Porozmawiaj z pediatra bo jest wiele fajnych produktów na rynku. Powodzenia

Gość gość
Wybrać się po poradę do gastroenerologa tak by było najrozsądniej i najlepiej dla dziecka. Dziecko ma już prawie rok więc może mieć pierwsze testy.

Gość gość
NUTRAMIGEN... Watpie zeby tak duze dziecko przekonalo sie do tego obrzydliwego smaku. My nie przyzwyczailismy 5miesieczniaka, bo plul nim i za skarby nie chcial go pic. U nas tez ma szorstka skore na udach, raczkach i policzkach. Stwierdzono to w wieku 4 miesiecy. Od urodzenia byly problemy brzuszkowe. Nam jednak delicol pomogl. Dodawalismy do kazdej porcji mleka i minely bole i wzdecia. Teraz ma 11 miesiecy, caly czas je bebilon od drugiego miesiaca. Teraz jest ok oprocz tej skory. Kapiemy tylko w emolientach i nawilzamy, skora jest duzo lepsza. Zalezy wszystko od dziecka, my tak ciagle odwrazliwiamy ale sa dzieci z drastyczna skaza i wtedy bardzo wspolczuje rodzicom i dziecku...

Gość gość
Amarantus, soczewica, kasza jaglana. ....itd....

Gość gość
Ulewanie może nie mieć nic wspólnego z alergią. Pierwszy syn ulewał do 8 miesięcy, żadnej alergii nie ma, drugi ma 8,5miesiąca i też długo ulewał. Młodszy właśnie jest po testach alergicznych ze względu na podejrzenie azs (zaczerwienie w zgięciach łokci, bywały "parchy", takie szorstkie coś się robiło na policzkach, na przedramionach, szyja się szybko odparzała itp.).. w testach nic nie wyszło. Żadnej alergii. Alergolog co prawda zasugerowała, że może na 3 tygodnie zmienić mleko na takie HA, robić na tym kaszki, zrezgnować też z cytrusów, jajka.. ale po rozmowie z dermatologiem jednak się na to na razie nie decyduję. Popróbujemy kąpieli w emolientach, no i niedługo cieplej będzie, zacznie nosić rzeczy z krótkim rękawem, powinno przejść..

Gość gość
Wyeliminowanie mleka w tym wieku nie jest dobrą sprawą. U nas też był taki problem. Po pierwsze jak ktoś już napisał powyżej spróbuj mleka ha. U mnie dziecko zdecydowanie lepiej znosiło ha niż zwykle mm. Ma normalny smak i dziecko jeżeli pije zwykłe mm powinno zaakceptować i to. To rada pediatry: kup na początek któreś z mm ha 1. Czyli mleko początkowe. Jest bardziej delikatne. Nie przejmuj się różnicą w składzie. Tak naprawdę to można karmić mm początkowym znacznie dłużej niż jest to napisane na opakowaniu. I jest to mleko pełnowartościowe nawet dla starszych niemowlaków. Ja dawałam latopic przez około 1,5 miesiąca i była znaczna poprawa. Dziecko w tym wieku powinno jeść 3 posiłki mleczne. Niekoniecznie musi to być za każdym razem mm. U nas problemy żołądkowe były po mm ale np. jogurt naturalny czy kefir był przez dziecko ładnie tolerowany. Dodatkowo podawałam co 2-3 dni napój jaglany. Niektórzy używają nazwy mleko roślinne. Dla mnie nie ma to nic wspólnego z mlekiem. Ale jest bardzo zdrowe i możesz na tym robić kaszki czy podawać do picia jeżeli dziecku posmakuje. Nie podawaj "mleka" ryżowego. To powyżej rady dietetyka.

Gość eRezcznikHumana
Może spróbować mleka Humana HA2 to jest mleko dla alergików. Przez jakiś czas właśnie taką mieszankę spróbować a później a później powoli wprowadzać mleczne pokarmy. Wszystko zależy od stopnia uczulenia, uciążliwości dla dziecka, od opinii lekarza.