Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

podwyższony poziom tsh w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Witam, jestem w 6 tygodniu ciąży. Mój wynik TSH wynosi 6.101 ulU/ml norma 4.78. Dostałam zwiększoną dawkę euthyrox do 75 mg. Przed ciążą nie miałam uregulowane tsh. Powiedzcie mi czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji i urodził zdrowe dziecko? Pozdrawiam

Tak, ja bylam. 7 miesiecy temu urodzilamdrugie dziecko. Tarczyca zla wyszla mi dopiero w drugiej ciazy. Na poczatek bralam dawke 25 eutyroks. Teraz ciagle biore i dawke 50 :/ dzieki temu lepiej sie czuje. A dziecko jest zdrowe :)

Musisz brac leki. Musisz tez byc pod kontrola endokrynologa. W moim przypadku o tym ze mam podwyzszona tarczyce dowiedzialam sie w 12 tyg ciazy. Lekarz sie zdziwil. Mowil ze jak sie nie bierze lekow to czesto jest tak ze moze w tych pierwszych tygoniachdojsc do poronienia. Ale badz spokojna, bierz regularnie leki. O dzidziusia sie nie martw. Urodzi sie zdrowy :). Moj synek jet zdrowy jak ryba. Po porodzie normalnie karmilam go piersia przez 7 mesiecy. Ciagle biore leki. Od 10 dni maly nie chce juz cycka :/ Musze isc na wizyte kontrolna. lekarz endokrynolog stwierdzil ze moze mi sie tarczyca ureguluje, a moze bede musiala troche pbrac leki. W kazdym razie jak biore leki to czuje sie bardzo dobrze, wychodzi na to ze sa mi potrzebne :)

Gość Shhha
Hej:)może Też wyszła podwyższona. Miałam ok 4 kiedy w przypadku ciąży powinna być w granicy 1-2. Brałam letrox,na początku 150,później z czasem kiedy tej się unormowalo 75. Urodziłam zdrowego chlopca:))powinnaś kontrolnej zbadać ja czy odpowiednio spada i być pod stalą kontrola endokrynologia. Tag w ciąży powinno być w granicy 1-2. Tak jest najbezpieczniej. Pozdrawiam i życzę powodzenia!!

Gość gość
Troszkę się uspokoiła. Jestem pod opieką ginekologa-endokrynologa:)

Gość gość
No powiem ci że ja panikowałam jak wv16 tc robiąc badania tsh wyszło mi 3.5 ... Tylko z tym że ja sie lecze po 3lat a w chwili poczęcia tsh miałam idealne na poziomie ok 1 ... Mój endokrynolog mnie uspokoił i powiedział że takie skoki tsh w ciąży są normalne i zapytałam go w prost czy to mogło zaszkodzić mojemu dziecku a on z uśmiechem odparł że nie że napewno nie zaszkodziło jej to ...i że martwić bym sie mogła jak bym miała wyniki ponad 6 czy 7 wtedy ryzyko sie pojawia.. No ale bądź dobrej myśli... Mi pomogła myśl że przecież kiedyś medycyna czy służba zdrowia nie była na tak zaawansowanym poziomie jak teraz i ciężarne nawet nie wiedziały że są chort a dzieci zdrowe sie rodziły

Gość gość
A i mózg dziecka krztałtuje sie do 12 -14 tc więc w pore zaczełaś leczenie no i normy tsh u ciężarnych są inne niż pisałaś

Gość gość
Mi podczas pierwszych badań krwi w 9 tyg. Wyszło tsh 8,62. Byłam załamana. Synek urodził sie zdrowy, ale co sie nadenerwowalam w ciąży to moje :-o

Gość gość
Tak, norma która podała to zwykła norma nie dla kobiet w ciąży (ale taka miałam podaną w wyniku). Endokrynolog powiedziała mi ze musimy zejść do 2.5. Jak pytałam o konsekwencje dla dziecka, uśmiechnęła się i powiedziała, że musimy zejść niżej żebym dużo leżała i odpoczywała.

Gość gość
Wcześniej o konsekwencjach naczytalam się w internecie. Co nie napała optymizmem.