Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

moje dziecko dostało nystatyne w zawiesinie. jak ją stosowac

Polecane posty

Gość gość

Moj syn ma dwa latka. Ma zapalenie jamy ustnej (ma takie trzy pęcherze) bardzo go to boli ciągle placze. Nystatyne mam stosowac 4ml dwa razy na dobę. Czy ja mam ją podawac do połknięcia czy smarowac te zmienione miejsce. Przez ile czasu stosowac ten lek. Proszę doradzcie

Gość gość
A lekarza słuchać to nie łaska? A ulotka Cie ugryzie?

Gość gość
Szkoda, że lekarz tego nie sprecyzowal. Stosowałam nystatyne przy plesniawkach do pedzlowania buzi. 4 ml to pewnie ma wypić.

Gość gość
Ja podawałam niemowlakowi i dostałam zalecenie"pędzlowania" jamy ustnej. Czyli bierzesz gazik jałowy, owijasz palec, zanurzasz i delikatnie przecierasz te zmiany. Te 4 ml to taka orientacyjna ilość na jeden zabieg. Myślę że u was też chodzi o to przemywanie. Tę zawiesinę o ile pamiętam dobrze z ulotki łyka się w momencie kiedy zmiany obejmują gardło, bo ona ma działanie miejscowe. Powodzenia i współczuję, córka koleżanki przechodziła to... My mieliśmy "tylko" pleśniawki. Tak się zastanawiam czy takiemu dziecku nie można włączyć jakichś ziół typu szałwia? Coś takiego odkażającego... Ale to musialabys dopytać lekarza.

Gość gość
Probowalam malemu posmarowac te pęcherze to strasznie płakał. Bardzo go bolało. Później nawet nie chciał buzi otworzyć. Noce mamy nie przespane bo co chwilę płacze ze boli.

Gość gość
To zależy które miejsce jest zaatakowane przez grzyb. Jeśli pęcherza są tylko w jamie ustnej, to pewnie trzeba pędzlować. Chyba że dalszy odcinek to łykać. Pamiętaj, że nystatynę przechowuje się w lodówce. Jeśli dziecko tak boli, to daj mu wcześniej syrop przeciwbólowy. Smarować jakoś musisz, bo samo nie przejdzie.

Gość gość
No nie masz wyjścia... To powinno dość szybko podziałać. Pewnie boli tak jak afty, a dziecko nic z tego nie rozumie i cierpi.

Gość gość
Tal wiem ze w lodówce. No niestety mały musi to jakos przejsc. Jeszcze do tego pani doktor kazala aplikowac na zmienione miejaca aphtin.

Gość gość
I nie bój się, że weźmiesz na gazik 5 a nie 4ml, bo nystatynę się nie wchłania z przewodu pokarmowego.

Gość gość
No właśnie, ja bym chyba też podawała jakiś lek przeciwbólowy. Czasem lekarze zalecają podawać przy rozwijających się infekcjach ibuprofen przez 3 dni, bo ma działanie przeciwzapalne, więc nie powinno zaszkodzić.

Gość gość
Ja mam bardzo często afty i najlepiej działa pędzlowanie Dentoseptem A. Taki gęsty ziołowy plyn. Córka kiedyś miała zapalenie grzybicze gardła teżz pęcherzami i dostała syrop przeciwgrzybiczy Flukonazol. Pomogło. Dodatkowo mój laryngolog poleca płukanie buzi eludrilem- do kupienia w aptece. Ma działanie przeciwgrzybicze i nieraz uratował mi gardło przy ataku aft.

Gość gość
Ja bym na Twoim miejscu stosowała samą nystatynę a Aphtinu absolutnie nie. On zawiera kwas borny i jest bardzo niebezpieczny dla dzieci, szczególnie takich małych. Nie rozumiem dlaczego pediatrzy go zapisują dzieciom. Czy to jakaś starsza pani doktor? Może nie wie, że ten składnik jest od kilku lat zakazany u tak małych dzieci ze względu na działanie hepato-, nefro- i neurotoksyczne, gdyż wchłania się i kumuluje w organizmie. Moja pediatra też przepisywała mi Aphtin już dla 6-tygodniowego maleństwa. Masakra.

U nas na afty tylko Dentosept A Mini. Jest bardzo wygodny w stosowaniu, bo ma postać sprayu, więc nie trzeba już dotykać bolącego miejsca. No i zawiera środki antybakteryjne, przeciwgrzybicze i m.in. witaminę B2 i B3. Smak ma też według moich dzieci przyjazny, bo malinowy. Współczuję, gdy dziecko ma afty w buzi, bo to strasznie boli, jeść nie można i trudno chorego zadowolić :(