Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy za wysoko położone dno macicy oznacza wcześniejszy poród?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Pytanie kieruje głównie do mam z UK, których ciąże były, bądź są prowadzone przez położne. Jak wyglądały Wasze pomiary wysokości dna macicy na siatce centylowej? Czy u którejś z Was dno macicy było wyżej niż powinno w danym tygodniu ciąży? Zostałam skierowana na trzecie usg, ponieważ w 32 tygodniu dno jest na wysokości 34 tygodnia, a w 30 było na wysokości 31tc. Jak to rozumieć? spodziewać się wcześniejszego porodu? Dodam, że to moja druga ciąża, pierwsza zakończyła się w 34 tygodniu. Pozdrawiam.

Gość gość
Ja jestem w 29tyg I tydzien temu wyszlo mi za wysoko o miesiac ale na razie kazali mi czekac I powtórzyć badanie wiec ide za tydzien. Polozna mowila ze moze dziecko jest dlugie bo partner jest wysoki I mam sie nie martwic ech wiec nie mam zadnych zalecen czekam do nastepnego badania... tez sie boje o wczesniejszy porod bo sama jestem wczesniakiem ale moj partner urodzil sie dlugi wiec licze na to ze corka ma geny po tacie

Gość gość
No I nie bylo mowy jeszcze o 3 usg na razie :/ moze teraz mnie wysla

Gość gość
Najśmieszniejsze jest to, że byłam na usg prywatnie tydzień temu i wszstko wyglądało ok. poziom wód płodowy w normie, dziecko ważyło 1990g w 31 tygodniu ciąży, ogólnie wszystkie wymiary ok. A od położnej usłyszałam to samo: jesteśmy z mężem wysocy więc to dlatego. Ech.. Kiedy zapytałam o skierowanie na badanie szyjki macicy, to usłyszałam, ze nie ma sensu bo porodu przedwczesnego i tak nie zahamują, a ja tylko będę się stresować. brak mi słów nieraz poprostu....

Gość gość
Jezeli tydzien temu na usg wszystko bylo ok to bym sie nie przejmowala bo to bardziej wiarygodne niz mierzenia poloznej. Duzo odpoczuwaj jesli boisz sie wczesniejszego porodu

Gość gość
up

Gość gość
Ja w 28 tygodniu mam 31 cm ....mam czekać do następnego pomiaru..

Gość matyldaaaaa
jeśli macie jakieś pytania albo wątpliwości dotyczące ciąży lub samego porodu to proponuję sprawdzić szkołę rodzenia prenalen do monitorowania Waszego maluszka :) mega pomocne narzędzie, szczegolnie przy pierwszej ciąży, gdzie jeszcze niewiadomo co i jak :)