Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Asia G

Zabkowanie

Polecane posty

Gość Asia G

Wydaje mi sie ze mojej 3 miesiecznej coreczce wychodza zabki

Gość gość
Moja córka od 3 mies sie sliniła ale pierwszy ząbek pojawił sie dopiero w 6 mies.

Gość Asia G
A mojemu mężowi ptaszek ze spodni :(

Gość gość
Moje dziecko zaczęło marudzić dwa miesiące przed pojawieniem się pierwszego ząbka, ile ja się najadłam płaczu, wstydu, łez... Na szczęście teraz już jest dobrze. A jako sposoby na ząbkowanie polecam: Chłodzący gryzak – należy go trzymać w lodówce, a po każdym użyciu myć ciepłą wodą, by u dziecka nie pojawiły się pleśniawki. Masaż dziąseł – palcem owiniętym w gazę nasączoną naparem z rumianku lub szałwii można pasować bolące dziąsła (lub użyć do tego specjalnej silikonowej szczoteczki masującej zakładanej na palec); Preparaty przeciwbólowe dla niemowląt o działaniu znieczulającym – w każdej aptece są one dostępne bez recepty; Płyny lub żele łagodzące obrzęk, stosowane miejscowo. Większość tych preparatów można podawać dziecku, które ukończyło trzeci miesiąc życia; Środki przeciwbólowe – jeśli maluch ma gorączkę lub nie może spać; Jedzenie o półpłynnej konsystencji, nieco chłodniejsze niż zazwyczaj; Dawać dziecku do jedzenia twarde warzywa i owoce. (źródło: http://szczepimy.com.pl/akademia-zdrowego-dziecka/niemowle-0-12-msc/zdrowie/dolegliwosci/)

My przetrwaliśmy ząbkowanie tylko dzięki dużej (przeogromnej wręcz) cierpliwości i kilku trikom :P 1. Dentosept a mini - przydawał się, kiedy Maluch bardzo płakał z bólu. Środek łagodził i chyba nieźle smakował, skoro Trolek chętnie otwierał buzię żeby psiknąć :) - o właśnie, środek jest w sprayu, więc nie trzeba paluchów pchać do buzi. Jest antybakteryjny i przeciwgrzybiczy. To ważne :) 2. Chłodzące gryzaki - pamiętam, że był czas, że mieliśmy w lodówce gryzaki, światło i gotowe pierogi :P Z wyczerpania, braku sił na zakupy czy nawet jedzenie, o gotowaniu nie wspominając :P Ale gryzaki są ekstra jeśli można je chłodzić i dawać maluchowi do memlania. Działają kojąco :) 3. Szczoteczki masujące - tu chyba tłumaczyć nie muszę :) A co do terminu ząbkowania to jest to indywidualna sprawa dziecka i nie ma się co przejmować jeśli "za wcześnie", albo "za późno" :)

Twój maluch otwiera wszystkie szafko, które wpadną mu w ręce i na dodatek cała ich zawartość ląduje na podłodze? Skończ z tym! Wejdź na stronę internetową sklepu CoZaCena - http://www.cozacena.pl i zamów zamknięcia zabezpieczające Dreambaby! Porządek w domu gwarantowany.