Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zaszłam w ciążę w nowej pracy.jaka jest realna szansa na karę z ZUS? poczytajcie

Polecane posty

Gość gość
Dokładnie, kontrola zwolnienia jest po jakimś czasie, nie chce wprowadzać nikogo w błąd, ale kiedyś obiło mi się o uszy że po 32 dniach. Koleżanka miała coś z kolanem była miesiąc na zwolnieniu i mówili w pracy że jak nie wróci to będzie musiała się stawić na komisji czy jest zdolna do pracy. Zus może też skontrolować czy w czasie kiedy choruje nie wykonuje innej pracy zarobkowej. Ale na zwolnieniu jest zaznaczona ciąża więc to się tego nie tyczy. Zwolnienie z powodu choroby a ciąży to dwa odrębne zwolnienia.

Gość gość
Bzdura. Zwolnienie w ciąży to takie samo zwolnienie jak każde inne i też można skontrolować, czy na nim pracujesz...

Gość gość
Zwolnienie z powodu choroby a ciąży to dwa odrębne zwolnienia. x To dwa takie same zwolnienia... Niczym się nie różnią.

Gość gość
Z tym że na zwolnieniu w ciąży jest oznaczone że jest z powodu ciąży a nie choroby. Oczywiście że mogą skontrolować czy na nim nie pracujesz, ale mniejsza szansa na skontrolowanie kobiety w ciąży niż osoby chorej na ból kolana przebywającej 2 miesiąc na zwolnieniu.

Gość gość
Z tym że na zwolnieniu w ciąży jest oznaczone że jest z powodu ciąży a nie choroby. Oczywiście że mogą skontrolować czy na nim nie pracujesz, ale mniejsza szansa na skontrolowanie kobiety w ciąży niż osoby chorej na ból kolana przebywającej 2 miesiąc na zwolnieniu. x I tu się mylisz. Ciąża to nie powód do zwolnienia lekarskiego to raz. Nie ma czegoś takiego jak zwolnienie z powodu ciąży, moze być z powodu zabrzeń związanych z ciążą (odsyłam do statystyki chorób). Dwa że kod B na zwolnieniu oznacza czasową niezdolność do pracy powstałą w czasie ciąży. Trzy prawdopodobieństwo kontroli jest takie samo jak na zwolnieniu z każdym innym kodem.

Gość Emka222
Witam, jestem w podobnej sytuacji. Umowe o prace na rok czasu podpisałam 5.10.2016 roku dwa dni temu dowiedziałam się, że jestem w ciąży.. jakiś 5-6 tydzień. Nie planowałam tego, ale stało się i zaczynam się cieszyć. Aczkolwiek bardzo martwie się tym, że firma ma prawo mnie zwolnić. Pracuję w jednym z większych sklepów gdzie do moich obowiązków należy obsługa kasy fiskalnej, wykładanie towaru itd. W pracy jeszcze nie powiedziałam,mam zamiar powiedzieć jutro jak kierowniczka wroci ze zwolnienia. Wiec moje pytania brzmią czy firma może mnie zwolnić i kiedy będe mogła iść na l4 ponieważ boję się o ciążę? Za teksty typu, że zrobiłam to specjalnie dziękuję, ponieważ przyjmując się do pracy nie wiedziałam przecież, że jestem w ciąży. Bardzo dziękuję za rady. POZDRAWIAM !

Gość gość
A już wiesz że ciąża będzie zagrożona? Od razu zwolnienie planujesz?

Gość Emka222
Dziwganie skrzynek z warzywami i owocami oraz praca w ruchu przez 8 godzin .. no spoko, tylko dwie ciaze juz stracilam bo rodzinka tez mowila, ze spokojnie moge pracowac...